REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA zondas „Phoenix“ nesugebėjo įdėti į analizatoriaus kamerą paimto Marso grunto pavyzdžio, pranešė naujienų agentūra AP.

REKLAMA
REKLAMA

Zondo manipuliatorius surinko nusileidimo vietoje pastebėto balkšvo grunto pavyzdžius ir turėjo juos suberti į TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) analizatorių, kad būtų galima nustatyti jų cheminę sudėtį. Tačiau vaizdo kamera mokslininkams padėjo nustatyti, kad grunto pavyzdžiai nepateko į analizatorių.

REKLAMA

NASA „Phoenix“ programos atstovų teigimu šio bandymo metu visi zondo prietaisai veikė be sutrikimų. Kodėl grunto pavyzdžiai nepateko į analizatoriaus kamerą, tikimasi išsiaiškinti po kelių dienų. Kol kas minimos dvi galimos priežastys: gali būti, kad gruntas buvo pernelyg rupus, ir jį sulaikė stambių dalelių nepraleidžiantys filtrai. Kita versija – vibracinio prietaiso, turėjusio nupurtyti grunto daleles į kamerą, parodymai buvo neteisingi.

NASA anksčiau buvo pranešusi apie po nusileidimo pastebėtą TEGA analizatoriaus defektą: vienos iš jo kamerų durelės bandymų metu atsidarydavo ne iki galo. Tačiau specialistai tuomet teigė, kad tai nesutrukdys sėkmingai priimti mėginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų