REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žlugo piliečių iniciatyva rudenį surengti referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo. Ar tokia visuotinė piliečių apklausa reikalinga, dabar spręs Seimas, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Parašų rinkimo lapus dėl IAE darbo pratęsimo politikai ir visuomeninės organizacijos Vyriausiajai rinkimų komisijai privalo pristatyti ateinantį pirmadienį. Tačiau jau aišku, kad reikiamų 300 tūkst. parašų surinkti nepavyko. Akcijos iniciatoriai nenusimena - jų akys nukrypo į Seimą. Parlamentarai galutinį žodį dėl referendumo turėtų tarti iki liepos vidurio.

REKLAMA

Nusivylė tvarka

„300 tūkst. parašų tikrai nebus“, - vakar LŽ sakė vienas parašų rinkimo akcijos iniciatorių Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. Jo vadovaujama partija, drauge su neparlamentine Socialdemokratų sąjunga ir kai kuriomis profsąjungomis, pasirašyti dėl referendumo skelbimo piliečius ragino tris mėnesius.

Priežasčių, kodėl nepavyko surinkti reikiamo parašų skaičiaus, anot E.Masiulio, yra kelios. Parlamentaro nuomone, trys mėnesiai - pernelyg trumpas laikotarpis. Tačiau svarbiausia nesėkmės priežastimi E.Masiulis įvardijo reikalavimą prie suraityto parašo įrašyti ir paso serijos numerį. „Savo asmens kodus žmonės atsimena, tačiau kai ant lapo, šalia pavardės ir parašo, dar reikia nurodyti paso numerį, piliečiai atsiprašo, kad negali to padaryti. Pats rinkau parašus ir galiu pasakyti, kad vos vienas iš penkių žmonių nešiojasi pasą“, - nusivylęs esama tvarka kalbėjo E.Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant žlugusios iniciatyvos, Seimo narys džiaugiasi, kad akcijos iniciatoriams pavyko atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į IAE problemą. „Kovo mėnesį Seime pradėtas svarstyti alternatyvus nutarimas dėl referendumo. Tikėtina, kad parlamentarai priims teigiamą sprendimą“, - teigė E.Masiulis.

Spręs Seimas

Seime jau įregistruotas siūlymas drauge su spalio 12-ąją numatytais rinkimais į parlamentą surengti ir referendumą dėl IAE darbo pratęsimo. Sprendimą šiuo klausimu parlamentarai turėtų priimti iki liepos 12 dienos. „Kol kas laiko turime daugiau nei reikia ir, jei pavyks pratęsti pavasario sesiją, problema vienaip ar kitaip bus išspręsta“, - LŽ aiškino Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas. Pratęsti ar ne sesiją, parlamentarai apsispręs šiomis savaitėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Č.Juršėnas mano, kad ketinimai referendumą įteisinti Seime veikiausiai nežlugs. „Juk parlamentarai patys parodė iniciatyvą imtis šio klausimo. Manau, kad referendumo iniciatyvą palaiko dauguma kolegų“, - sakė parlamento vadovas.

Tačiau kai kurie parlamentarai baiminasi, kad referendumu sprendžiama galimybė pratęsti jėgainės darbą nesulauks pakankamo rinkėjų dėmesio. Tad neatmestina, kad referendumą rengti nusprendęs Seimas taip pat nutars, jog piliečių nuomonė gali būti patariamoji.

Uždaryti IAE iki 2009 metų pabaigos Lietuva įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą (ES). Bendrija šiam reikalui atseikėjo milijonus litų, nemaža lėšų dalis jau panaudota. Naują atominę elektrinę ketinama pastatyti ne anksčiau nei per 10 metų.



Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų