REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmosios Europos čempionatų rungtynės: žvilgsnis į istoriją

Būtų didelis siurprizas, jei pirmąsias Europos čempionato rungtynes viena iš ekipų laimėtų dideliu įvarčių skirtumu. Tradiciškai pirmosios Senojo žemyno pirmenybių rungtynės vyksta itin atkakliai ir nervingai.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijos balsas yra toks: nė viena ekipa pirmųjų čempionato rungtynių kol kas dar nelaimėjo didesniu nei 1 įvarčio skirtumu, o visos atidarymo rungtynės nuo 1988 iki 1996 metų baigdavosi vienodais rezultatais 1:1.

REKLAMA

Graikų smūgis portugalams

Praėjusio Europos čempionato atidarymo rungtynėse susigrūmė šeimininkai portugalai bei būsimieji čempionai graikai. Iki tol nė viena pirmenybių šeimininkė nebuvo pralaimėjusi atidarymo varžybų, tačiau graikai pakeitė istoriją. Po Georgioso Karagouniso bei Angelo Basinoso įvarčių Otto Rehhagelio vadovaujami graikai pirmavo 2:0, Christiano Ronaldo įvartis jau per teisėjo pridėta laiką vargiai galėjo numalšinti portugalų apmaudą. Abi šios komandos ir vėl susitiko pirmenybių finale – vėlgi triumfavo graikai.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos kerštas

1980 metais vyko pirmasis Europos čempionato finalinis etapas, surengtas vienoje valstybėje. Čempionate pirmą kartą rungtyniavo į du pogrupius suskirstytos 8 ekipos. Tuomet titulą gynę Čekoslovakijos futbolininkai pirmose rungtynėse Romoje susitiko su Vakarų Vokietijos rinktine. Dėka vienintelio Karlo-Heinzo Rummenigges įvarčio vakarų vokiečiai išplėšė pergalę ir atsirevanšavo už nesėkmę 1976 metų finale.

M. Platini smūgis

1984 metais gimė tradicija, kad pirmąsias čempionato rungtynes turi žaisti šeimininkų rinktinė. Tų metų čempionate itin daug buvo tikimasi iš šeimininkų prancūzų. Jau pirmosiose rungtynėse jie parodė savo potencialą ir palaužė Danijos vienuolikę. Vienintelį įvartį prancūzams rungtynių pabaigoje pelnė dabar UEFA vadovaujantis legendinis Michelis Platini. Prancūzai, laimėję pirmąsias rungtynes, vėliau pasekė vokiečių pėdomis ir taipogi pergalingai nužygiavo iki finalo, kuriame iškovojo Senojo žemyno pirmenybių auksą. M. Platini pirmenybėse iš viso pelnė 9 įvarčius ir vis dar išlieka rezultatyviausiu visų laikų Europos čempionatų žaidėju. Tradicija, kad pirmas rungtynes laimėjusi ekipa triumfuoja ir čempionate nutruko iki pat 2004 metų, kai ją pratęsė graikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygiųjų serija

Kitos 3 pirmosios ateinančių Europos čempionatų rungtynės baigėsi vienodais rezultatais 1:1. 1988 metais vakarų vokiečiai, rungtyniavę Diuseldorde, sugebėjo atsitiesti ir išplėšti lygiąsias su Italijos vienuolike. Vokiečių gretose tekart pasižymėjo Andreasas Brehme, o italams įvartį pelnė Roberto Macinis.

1992 metais M. Platini jau stovėjo prie Prancūzijos rinktinės vairo, o jo auklėtiniai atidarymo rungtynėse Solnos mieste susitiko su šeimininkais švedais. Tuomet į Jano Erikssono smūgį galvą savo taikliu smūgiu atsakė Jeanas-Pierre‘as Papinas.

REKLAMA

Dar po 4 metų finaliniame Europos čempionato etape jau dalyvavo 16 ekipų, o atidarymo rungtynėse šeimininkai anglai tik lygiosiomis 1:1 sužaidė su šveicarais. „Wembley“ stadione vykusiame mače pirmi į priekį išsiveržė anglai, kurių gretose pasižymėjo Allanas Sheareris. Tačiau Kubilay‘us Turkyilmazas sugebėjo rezultatą išlyginti.

Du belgų įvarčiai

Taigi nuo pat 1980 iki 1996 metų nė viena ekipa nesugebėjo pirmosiose rungtynėse penyti daugiau nei vieno įvarčio. Tradicija buvo pakeista, kai 2000 metais Europos čempionatas pirmą kartą buvo surengtas dviejose valstybėse. Atidarymo rungtynės buvo surengtos Belgijoje, o Olandijai buvo patikėta surengti finalo susitikimą. Karaliaus Baudouino vardo stadione vykusiose pirmosiose rungtynėse belgai po Barto Gooro bei Emile‘io Mpenza‘os įvarčių belgai pirmavo 2:0. Švedas Johanas Mjallby sugebėjo sušvelninti rezultatą, tačiau pergalė 2:1 atiteko šeimininkams. Lygiai tokiu pačiu rezultatu pasibaigė ir praėjusio čempionato pirmosios varžybos, tad bereikia laukti, kokį rezultatą į futbolo chrestomatiją įrašys rytoj ginklus suremsiančios Šveicarijos bei Čekijos vienuolikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų