REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) bei buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Egidijus Kūris teigia, kad nustatyti „gerai“ besimokančio studento kriterijus gali tik įstatymas. Tai yra įtvirtinta 2002 metų KT išaiškinime. Pasak LSAS, dėl to ketvirtadienį Seime priimtos Aukštojo mokslo įstatymo pataisos, kad „gerai“ nesimokančio studento kriterijus nustatys universitetai, prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Aukšto mokslo įstatymo pataisas, pagal kurias nemokamos studijos užtikrinamos tik „gerai“ besimokantiems studentams.

REKLAMA

Šį kriterijų Prezidento dar nepasirašytas įstatymas paveda nustatyti pačioms aukštosioms mokykloms.

LSAS prezidentė Indrė Vareikytė penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad Seimo nariai neatsižvelgė į 2002 metų Konstitucinio teismo išaiškinimą, pagal kurį „gerai“ besimokantys asmenys turėtų būti nustatomi ne universitetų, o tik įstatymo.

„(Konstitucinio teismo išaiškinime – lrt.lt) aiškiai įvardinta, kad Valstybės institucijos turi pareigą ne tik pačios nenustatyti konstitucinio asmenų lygybės principo neatitinkančių reikalavimų siekiantiems aukštojo mokslo, bet ir užtikrinti, kad tokių reikalavimų nenustatytų aukštosios mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl kriterijai, pagal kuriuos asmenys laikomi gerai besimokančiais nustatytini įstatymu. Deja, vakar Seimas priėmė sprendimą, kuris aiškiai prieštarauja šioms nuostatoms“, – aiškino I. Vareikytė.

„Gerai besimokančio studento kriterijus turi nustatyti įstatymas, tai aiškiai išplaukia iš Konstitucijos“, – lrt.lt patvirtino E. Kūris, 2002-aisiais ėjęs KT pirmininko pareigas.

Pasak jo, ketvirtadienį priimtos pataisos sudaro prielaidas ateityje prašant išaiškinimo vėl kreiptis į KT.

E. Kūris aiškino, kad bet kuris studentas, sumanęs, jog universitetas pažeidžia jo teises neteisingai skirstydamas studentus į besimokančius „gerai“ ir besimokančius prasčiau, galės kreiptis į teismą, o šis bus priverstas vėl kreiptis į KT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų