REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienio vakarą Klaipėdos jūrų uoste siautėjo ir kitiems laivams didžiulį pavojų kėlė neblaivaus buriuotojo valdoma žymiausia šalies jachta „Lietuva“. Jos kapitonu prisistačiusiam klaipėdiečiui Robertui Kuzevičiui nustatytas sunkus girtumo laipsnis, rašo "Respublika".

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį apie 21 val. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Uosto priežiūros skyriaus pareigūnai gavo pranešimą iš Laivų eismo tarnybos, kad prieš maždaug 15 minučių jachta „Lietuva“ sukliudė išplaukiančiam laivui „Amur-2511“.

REKLAMA

Pavojingai manevruodama, ji priartėjo prie laivo ir kirsdama jo kursą apie 40-50 metrų atstumu sudarė avarinę situaciją uosto akvatorijoje.  Susidūrimo pavyko išvengti tik „Amur-2511“ vairininkui atlikus skubų manevrą. „Lietuva“ į kvietimus radijo ryšiu neatsakinėjo.

Po 10 minučių Uosto priežiūros skyriaus inspektorius laivu „Žaibas“ išvyko patikrinti jachtos, kuri tuo metu jau dreifavo ties kruizinių laivų terminalu, Smiltynės pusėje.

REKLAMA
REKLAMA

Per patikrinimą inspektoriui kilo įtarimas, kad „Lietuvos“ kapitonu prisistatęs R.Kudzevičius yra neblaivus. Apie tai informuota Jūrų uosto policija ir iškviestas mieste budintis pareigūnų ekipažas.

Nuplukdyti į „Lietuvą“ policininkai R.Kudzevičiui nustatė sunkų girtumo laipsnį - jis į alkotesterį įpūtė 2,65 promilės alkoholio. Jachta prišvartuota Smiltynės jachtų klube, jos plaukiojimas uždraustas.

Vakar „Respublika“ paskambino pačiam garsios buriuotojų Kudzevičių giminės atstovui R.Kudzevičiui. Paklaustas, ar jis tikrai yra jachtos „Lietuva“ kapitonas, klaipėdietis numykė, kad gal ir yra. Tačiau sužinojęs, kodėl jam skambina žurnalistai, vyras atsiprašė ir pareiškė, kad jokių komentarų nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po poros minučių R.Kudzevičius pats paskambino ir paprašė apie sekmadieninį incidentą nieko nerašyti.

„Tai pakenks geriems dalykams. Suprantu ir suvokiu, ką padariau. Labai gailiuosi dėl šios klaidos. Pakenkiau visiems“, - apgailestavo buriuotojas.

Vyresnysis R.Kudzevičiaus brolis Osvaldas Kudzevičius apie šį įvykį taip pat kalbėjo nenoriai. Jo teigimu, brolis nėra „Lietuvos“ kapitonas. Ši garbė tenka tik jam pačiam ir tėvui Steponui Kudzevičiui.

O.Kudzevičius patvirtino, kad be kapitono tokia jachta niekur plaukti negali. Tačiau nei jo, nei tėvo per minėtą incidentą „Lietuvoje“ nebuvo. Teigiama, kad tądien legendine šalies jachta buvo plukdomi ruoštis birželio 25 - liepos 1 dienomis vyksiančiai tarptautinei regatai „The Tall Ships‘ Races 2008“ padėję asmenys.

REKLAMA

„Lietuva“ šioje visame pasaulyje plačiai žinomoje regatoje dalyvaus jau penktą kartą. Ji kartu su burlaiviu „Brabander“ reprezentuos finalinį kitų metų „The Tall Ships‘ Races“ regatos uostą - Klaipėdą.

„Įvyko, kas įvyko. Graudu. Tokio įvykio nėra buvę. Brolis gali ketveriems metams netekti licencijos ir dar gauti piniginę baudą.  Įsivaizduojate, ką reiškia buriuotojui tiek metų būti ant kranto“, - neslėpė apmaudo O.Kudzevičius.

Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Robertas Dargis apie įvykį sužino tik užvakar. Jis bus svarstomas buriuotojų etikos taryboje.

REKLAMA

Šiandien R.Kudzevičius iškviestas į Valstybinės vidaus vandenų laivybos inspekcijos Laivybos kontrolės skyrių. Jo vedėjo Bronislavo Bernoto teigimu, buriuotojui gresia 500-100 litų bauda ir diplomo, suteikiančio teisę vairuoti jachtą, netekimas 2-3 metams.

Skyriaus inspektoriai šiais metais jau surašė per 50 protokolų jachtų ir motorinių laivelių laivavedžiams, jiems už įvairius pažeidimus skirta 8 tūkstančiai litų baudų.

Jachta „Lietuva“ pastatyta 1976 metais Lenkijoje, ir tais pačiais metais Sankt Peterburge (buvęs Leningradas) vykusioje parodoje ją įsigijo tuometinis sovietų Lietuvos žvejybos laivynas.

Legendinė „Lietuva“ tapo, kai Klaipėdos buriuotojai 1989 metais su ja perplaukė Atlantą, o 1992-1993 metas pirmieji ne tik Lietuvos buriavimo, bet ir Baltijos valstybių istorijoje apiplaukė pasaulį. Pastarajam plaukimui vadovavo kapitonas Steponas Kudzevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų