REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąjūdžio Iniciatyvinė grupė ketvirtadienį įteikė LR Prezidentui ir Seime įregistravo peticiją, kurioje siūloma paklausti Konstitucinio teismo, ar Lisabonos sutarties ratifikavimas be referendumo ir pati sutartis atitinka Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį įvyko Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio (LPS) Iniciatyvinės grupės susitikimas su LR Prezidentu j.e. Valdu Adamkumi. Šio susitikimo metu LPS Iniciatyvinė grupė Prezidentui įteikė peticijos tekstą. Peticijoje siūloma paklausti LR Konstitucinio teismo, ar ES Lisabonos sutartis ir jos ratifikavimo įstatymas, priimtas be referendumo, atitinka Lietuvos Respublikos Konstituciją. Peticijoje taip pat siūloma išaiškinti, ar Konstitucinio Teismo įstatymo nuostatos, leidžiančios skųsti tarptautinių sutarčių atitiktį Konstitucijai tik Lietuvos Respublikos Prezidentui arba tik Seimo nutarimu, pačios atitinka Konstituciją.  

REKLAMA

Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų Tautininkų frakcijos lyderis Gintaras Songaila portalui „Balsas.lt teigė nemanąs, kad Europos Sąjungos reikalavimai savaime kelia grėsmę Lietuvos interesams. „Problema tame, kad mūsų valdžia nesiskaito su žmonėmis, nesutinka pasiklausti tautos nuomonės net konsultaciniame referendume. Tauta yra suverenas, o ne kas nors kitas“, - pabrėžė politikas, atmesdamas anksčiau išsakytus konservatoriaus parlamentaro A. Ažubalio teiginius, kad referendumus organizuoja atsakomybės prisiimti nedrįstą ir nesubrendę politikai.

REKLAMA
REKLAMA

G. Songaila pabrėžė, jog ligi šiol neaišku, kaip balsuos kitos šalys, ir pavyzdžiu nurodė Airiją, kurioje organizuojamos didelės diskusijos ir referendumas toms Lisabonos sutarties dalims, kurios skiriasi nuo Nicos, Mastrichto ir Amsterdamo sutarčių.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Naujosios sąjungos (socialliberalų) parlamentaras Vaclavas Stankevičius portalui „Balsas.lt“ sakė, jog būtų prieš, jei kas nors organizuotų referendumą šiuo klausimu. „Kaip Seimo narys turėjau pakankamai informacijos. Esame Europos Sąjungoje, žinome kokia kryptimi einame. Manau - teisinga kryptis“, - sakė V. Stankevičius, pabrėždamas, kad sąjūdininkai turi teisę į kitą nuomonę, nes Lietuva yra demokratinė šalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

.....

Peticijos tekstą pasirašė daugelis sąjūdininkų, Sąjūdžio 20-mečio minėjimo dalyvių, Iniciatyvinės grupės nariai (akad. Antanas Buračas, prof. Bronius Genzelis, prof. Bronius Kuzmickas, Justinas Marcinkevičius, Romualdas Ozolas, Romas Pakalnis, Gintaras Songaila, Zigmas Vaišvila), kiti aktyvūs sąjūdininkai.  

Peticiją ketinama įregistruoti šiandien Lietuvos Respublikos Seime čia vykstančios Sąjūdžio konferencijos metu. Peticijoje Sąjūdžio dalyviai nurodo dešimt pagrindinių argumentų, kodėl iškyla pagrįstų abejonių, ar ši sutartis galėjo būti ratifikuota be Tautos referendumo ir ar ji pati neprieštarauja Konstitucijos pirmiesiems šešiems straipsniams. Anot Peticijos autorių, Lisabonos sutartis papildomai apriboja Lietuvos suverenitetą, o Konstitucijoje nustatyta, kad suverenitetas priklauso Tautai, valdžia pati negali jo siaurinti ar savintis.    

REKLAMA

Pasak peticiją pasirašiusio poeto Justino Marcinkevičiaus, būtina pasiaiškinti, ar Konstitucija leidžia be referendumo keisti Lietuvos dalyvavimo ir veikimo Europos sąjungoje sąlygas ir kokios yra tokių pakeitimų konstitucinės ribos. „Peticijos dvasia nukreipta į ateitį, nes gali atsirasti dar ne vienas panašios sutarties projektas ir jie turi būti svarstomi atsakingai, kartu su visa Tauta“ – sakė J.Marcinkevičius.

Pagal Peticijų įstatymą Seimo Peticijos komisija privalo per dvidešimt dienų išnagrinėti peticiją ir pateikti Seimui svarstyti siūlomą priimti nutarimo projektą dėl Konstitucinio teismo paklausimo arba jį motyvuotai atmesti. Peticijos autoriai siūlo svarstyti šį klausimą Seime dar šioje sesijoje ypatingos skubos tvarka, kol dar vyksta Lisabonos sutarties svarstymas kitose Europos Sąjungos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų