REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slovėnija trečiadienį vakare pradėjo stabdyti vienintelės savo atominės elektrinės darbą, po to kai jėgainėje įvyko vandens nutekėjimo sistema elektrinės aušinimo sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija (EK) iš karto po incidento paskelbė radiacijos pavojų visoje Europos Sąjungoje (ES), tačiau Slovėnijos pareigūnai vėliau pareiškė, kad incidentas nekelia pavojaus aplinkai ir žmonėms.

REKLAMA

„Pirminėje Krsko atominės elektrinės [Slovėnijos pietvakariuose] aušinimo sistemoje buvo pastebėtas aušalo nuotėkis“, - teigiama Komisijos pareiškime.

„Atominėje elektrinėje vykdoma saugaus išjungimo procedūra.“

„Kol kas jokio nuotėkio į aplinką nenustatyta“, - pareiškė Komisija ir pridūrė, kad reaktorius vis dar veikia 22 proc., galia ir „saugaus sustabdymo procedūra dar tęsiama“.

„Pavojaus žmonėms ir aplinkai nėra“, - pareiškė ES šiuo metu pirmininkaujančios Slovėnijos atstovė spaudai Maja Kocijancic.

REKLAMA
REKLAMA

„Nutekėjo vanduo, tačiau ne radioaktyvios medžiagos,“ pridūrė ji.

Krsko branduolinės jėgainės atstovė spaudai sakė, kad ekspertai įvertins nuotėkį ir nustatys, kaip šis gedimas gali būti pašalintas.

„Kol kas mes galime pasakyti, kad incidentas neturėjo jokio poveikio aplinkai“, - sakė Ida Novak.

„Jėgainė turės būti uždaryta, kad būtų galima išsiaiškinti kokios yra incidento priežastys“, - naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė Slovėnijos Aplinkos ministerijos atstovė spaudai Darija Dolec.

Ji sakė negalinti kiek laiko elektrinė neveiks.

Komisija nedelsdama perdavė informaciją apie incidentą visoms 27 valstybėms narėms per Europos Bendrijos skubaus keitimosi informacija apie radiologinį pavojų sistemą (ECURIE).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per ECURIE sistemą skubiai pranešama apie „nenumatytus radiologinius ar branduolinius atvejus“ ir keičiamasi atitinkama informacija.

Visos valstybės narės privalo per „atitinkamą laikotarpį“ pranešti Komisijai apie įgyvendinamas priemones ir nustatytą radioaktyvumo lygį.

Slovėnijos institucijos pranešė, kad nustačius nuotėkį aušinimo sistemoje buvo imtasi „prevencinės“ už maždaug 100 kilometrų į rytus nuo Liublianos esančios Krsko atominės elektrinės „uždarymo procedūros“.

Krsko atominė elektrinė, kurią Slovėnija valdo kartu su kaimynine Kroatija, pradėjo veikti 1983 metais, ją statė JAV ir Japonijos bendrovė „Westinghouse“. Grynoji elektrinės galia sudaro 696 MW, ji tiekia apie 20 proc. visos Slovėnijoje suvartojamos energijos ir tenkina apie 15 proc. Kroatijos poreikių.

REKLAMA

Jėgainės pernai buvo sustabdyta mėnesio trukmės remontui ir atnaujino darbą lapkričio mėnesį. Remonto metu buvo pakeista maždaug pusė kuro elementų bei, siekiant padidinti saugumą, modernizuota įranga ir technologinė sistema.

2006 metais Slovėnija paskelbė ketinanti iki 2017 metų Krsko elektrinėje pastatyti antrą reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų