REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susidaro įspūdis, kad rusai pastaruoju metu laimi viską: pradedant pasaulio ledo ritulio čempionatu ar UEFA Taurės varžybomis ir baigiant Eurovizijos dainų konkursu. Trenerio iš Olandijos Guuso Hiddinko vadovaujami Rusijos futbolininkai neabejotinai pabandys pratęsti šią pergalių seriją. Tik ar jie yra pajėgūs tą padaryti?

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąsias rungtynes rusai Austrijos Insbruko mieste žais su grupės favoritais ispanais, tačiau dar trečiadienio vakare G. Hiddinko auklėtinių pasiruošimą patikrins ir Lietuvos vienuolikė.

REKLAMA

Kelias į EURO 2008

Rusai už kelialapį į Austrijoje bei Šveicarijoje vyksiančias pirmenybes turi būti itin dėkingi Kroatijos vienuolikei. Pastarieji paskutinėse rungtynėse „Wembley“ stadione sugebėjo pažeminti anglus ir plačiai atvėrė duris į Europos čempionatą paskutiniajame ture su Andora susitvarkiusiai Rusijai.

Kampaniją į Senojo žemyno pirmenybes rusai pradėjo dvejomis lygiosiomis su Kroatijos bei Izraelio futbolininkais, tačiau po to per kitas 6 rungtynes sugebėjo iškovoti net 5 pergales ir tik kartą be įvarčių sužaidė su tais pačiai kroatais.

REKLAMA
REKLAMA

2007 metų rudenį rusai išvykoje patyrė skaudų pralaimėjimą 0:3 anglams. Tačiau Maskvoje G. Hiddinko auklėtiniams vis dėlto pavyko atsitiesti. Į taiklų Wayne‘o Rooney smūgį po keitimo aikštėje pasirodęs Romanas Pavliučenko atsakė dviem savo šūviais, ir „Lužnikų“ stadione susirinkę rusų aistruoliai triumfavo. Ši pergalė pakėlė rusus į antrąją turnyrinės lentelės vietą ir per likusias porą varžybų jiems tereikėjo įveikti Izraelio bei Andoros vienuolikes. Bilietas į Austriją bei Šveicariją atrodė ranka pasiekiamas, tačiau Omero Golano įvartis jau per teisėjo pridėtą laiką pasiuntė rusus į nokdauną. Po šio pralaimėjimo Izraeliui 1:2 rusai smuko į 3 turnyrinės lentelės poziciją ir turėjo laukti kroatų malonės rungtynėse su anglais. Sėkmė rusams vis dėlto nusišypsojo, nes anglai savoje aikštėje rezultatu 2:3 nusileido Slaveno Biličiaus auklėiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš čempionatą didžiausia problema, neduodanti G. Hiddinkui ramybės, yra puolėjo Pavelo Pogrebniako trauma. Per draugiškas rungtynes su Serbija, kurias rusai laimėjo 2:1, šis Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėjas susižeidė kelį. Tiesa, tikimasi, kad P. Pogrebniakas sugebės atsigauti bent jau iki grupių turnyro pabaigos. Kol kas aišku viena – pirmosiose rungtynėse su ispanais jo tikrai neišvysime. Smulkias traumas taipogi yra patyrę ir puolėjas Romandas Adamovas bei saugas Vladimiras Bystrovas. Kol kas neaišku, ar sunki yra ir vartininko Vladimiro Gabulovo trauma. Skelbiama, kad po čempionato Permės „Amkar“ vartų sargas V. Gobulovas persikels į Maskvos „Dinamo“ ekipą, tad Žydrūno Karčemarsko perspektyvos šioje ekipoje atrodo ganėtinai miglotos.

REKLAMA

Praėjęs Europos čempionatas

Atrankos į 2004 metų Europos futbolo čempionatą varžybose rusai savo grupėje į priekį praleido tik Šveicarijos futbolininkus, o papildomose kvalifikacinėse varžybose bendru rezultatu 1:0 nugalėjo Velso futbolininkus. Tiesa, Portugalijoje savo meistriškumu rusams nieko nustebinti nepavyko. Pralaimėję Ispanijai 0:1 bei 0:2 nusileidę šeimininkams portugalams, rusai jau po pirmųjų dviejų varžybų neteko visų šansų kovoti dėl patekimo į ketvirtfinalį. Tiesa, šiek tiek medaus į deguto kupiną statinę įliejo tik paskutinėse varžybose iškovota simbolinė pergalė prieš būsimus čempionus graikus.

REKLAMA

Ne ką geriau sekėsi rusams ir atrankos į Vokietijoje vykusį Pasaulio čempionatą varžybos. Per 12 susitikimų rusai iškovojo 6 pergales, patyrė 5 pralaimėjimus bei kartą sužaidė lygiosiomis. To neužteko, kad būtų aplenktos Portugalijos bei Slovakijos ekipos. Tad rusai Pasaulio čempionate nedalyvavo.

Komandos lyderiai

Atrodo, kad G. Hiddinkas yra linkęs remtis jaunais, o be to, tėvynėje žaidžiančiais futbolininkais. Vartus turėtų ginti 22 metų Deivido Šembero bendraklubis Maskvos CSKA klube Igoris Akinfejevas. Tiesa, kai šis vartų sargas net 6 mėnesius negalėjo rungtyniauti dėl patirtos traumos, savo šansą gavo ir „Zenit“ atstovaujantis Viačeslavas Malafejevas bei jau minėtas V. Gabulovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynybos grandyje G. Hiddinkas daug pakeitimų nedarė ir iš esmės remiasi tais pačiais žaidėjais kaip ir jo pirmtakas Jurijus Siominas. Griaunamąją Rusijos ekipos jėgą sudarys CSKA gynėjai Sergejus Ignaševičius, Vasilijus Berezutskis bei jo brolis dvynys Aleksejus.

Jei G. Hiddinkas vis dėl to nuspręstų pakeisti savo tradicinę 3-5-2 taktiką ir žaisti 4 gynėjais, tai CSKA trejetui į pagalbą greičiausiai būtų pasitelktas universalusis Aleksandras Aniukovas. Jei nepavyktų išvengti traumų, komandos draugams gynyboje yra pasiryžęs padėti ir Denisas Kolodinas, kuriam greičiausiai būtent ir teks gynyboje atsiradusių skylių užkamšytojo vaidmuo.

REKLAMA

Bene stipriausia Rusijos rinktinės vieta yra saugų linija, kurioje dažniausiai rungtyniauja net 5 žaidėjai. Igoris Semšovas bei Konstantinas Zyrianovas, kuris, būdamas 30 metų, yra vyriausias rinktinės žaidėjas, dažniausiai žaidžia kiek labiau atsitraukę, tuo tarpu smogiamąją saugų grandį pasirengę sudaryti Diniaras Bilialedinovas iš Maskvos „Lokomotiv“, Jurijus Žirkovas, Vladimiras Bystrovas, Ivanas Saenko bei Dmitrijus Torbinskis. Beje, „Nurnberg“ klubui Vokietijoje atstovaujantis I. Saenko yra vienintelis legionierius ekipoje. Vietos joje neatsirado Portugalijoje rungtyniaujančiam Maratui Izmailovui bei į Maskvos „Dinamo“ iš „Sevilla“ atvykusiam Aleksandrui Keržakovui.

REKLAMA

Tiesa, prie 5 aikštės viduryje rungtyniaujančių saugų labai dažnai prisijungia ir kiek labiau į aikštės gilumą atsitraukiantis puolėjas Andrejus Aršavinas. Tiesa, dėl diskvalifikacijos jis bus priverstas praleisti pirmąsias rungtynes su Ispanija. Puolimo smaigalyje G. Hiddinkas turi gana platų pasirinkimą, tačiau kone visi puolėjai yra itin nestabilūs. Jei P. Pogrebniakas nesugebės atsigauti bent jau iki antrųjų rungtynių, tai strategas iš Olandijos į puolimo ašį galės leisti kadaise didžiausia Rusijos futbolo viltimi laikytą Dmitrijų Sičiovą arba „Spartak“ atakų lyderį Romaną Pavliučenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekipos strategas

Rusijos ekipai vadovauja strategas iš Olandijos G. Hiddinkas. Didžiosios kaimynės spauda šį specialistą jau praminė futbolo burtininku. „Kaip kitaip galima jį vadinti, jei turėsime omenyje, kiek ekipų jis atvedė į Pasaulio bei Europos čempionatus?“ – retoriškai klausia saugas Jurijus Žirkovas.

G. Hiddinkas sutartį Rusijos futbolo federacija pasirašė 2006 metų balandį. Tiesa, prieš persėsdamas prie šios rinktinės vairo, jis dar sugebėjo su Eindhoveno PSV klubu tapti Olandijos čempionu, o po to dar su Australijos rinktine nužygiavo iki Pasaulio čempionato aštuntfinalio, kuriame tik per teisėjo pridėtą laiką nusileido būsimiems čempionams italams.

REKLAMA

1998 ir 2002 metais G. Hiddinkas į Pasaulio čempionato pusfinalį buvo atvedęs atitinkamai Olandijos bei Pietų Korėjos nacionalines vienuolikes. Po įspūdingo žygio su Pietų Korėjos ekipa G. Hiddinkas tapo pirmuoju užsieniečiu, gavusiu šios šalies garbės piliečio vardą. Be to, vienas iš stadionų, kuriame vyko 2002 metų Pasaulio čempionato varžybos, buvo pavadintas būtent G. Hiddinko vardu, o į jo gimtąjį miestelį Olandijoje masiškai ėmė plūsti turistai iš Pietų Korėjos.

Balsas.lt prognozė

Vien jau tas faktas, kad rusus treniruoja G. Hiddinkas, verčia suklusti ir nemėginti nuvertinti šios ekipos. Be to, ir grupė, į kurią pateko ši ekipa, tikrai negali būti pavadinta mirtininkų pogrupiu. Taip, Ispanija turėtų būti laikoma D grupės favorite, tačiau tiek su švedais, tiek su graikais rusai gali kovoti kaip lygūs su lygiais. Vis dėlto, Balsas.lt prognozuoja, kad rusai savo grupėje liks treti ir į priekį praleis ispanus bei švedus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų