REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei šimtas įvairių nevyriausybinių organizacijų aktyvistų, šiandien susirinkę į mitingą prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) pastato, reikalavo panaikinti cenzūrą ir politikų bei interesų grupių įtaką nacionaliniam transliuotojui. Kai kurie  piketo dalyviai kalbėjo apie tai, kad reikėtų keisti LRT tarybos formavimo  principą ir įstatymiškai apriboti politikų įtaką visuomenės interesams turinčiam atstovauti transliuotojui.

REKLAMA
REKLAMA

Piliečių santalkos, Kito pasirinkimo, Lietuvos Sąjūdžio, Lietuvos fronto bičiulių, Alternatyvios kultūros paveldo komisijos ir vyskupo M. Valančiaus sąjūdžio atstovai reikalavo ne tik grąžinti iš LRT pašalintas Dariaus Kuolio laidas, bet ir ragino įstatymų leidėjus imtis visų priemonių, kad visuomenės reikmės tarnaujantis Lietuvos radijas ir televizija nebetarnautų siauriems grupiniams ir partiniams interesams.

REKLAMA

„Gėda, gėda, gėda!“ – tokiais šūksniais protestuotojai palydėjo LRT generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių, mėginusį protestuotojams paaiškinti, kodėl iš LRT programos buvo pašalintos žinomo kultūros veikėjo Dariaus Kuolio laidos „Sankirtos“ bei „Tarp Rytų ir Vakarų“.

Mitingo dalyviams A. Siaurusevičius dar kartą pakartojo jau išsakytus argumentus apie tai, kad D. Kuolys turėtų atsiprašyti jo kritikuoto „Panoramos“ žurnalisto Tomo Kavaliausko esą už neetiškai parengtą siužetą. LRT vadovo žodžius piketuotojai pasitiko šūksniais „Gėda! Gėda!“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip naujienų portalui „Balsas.lt“ sakė mitingo dalyviai ir organizatoriai, nacionalinio transliuotojo problema neapsiriboja vieno ar kito jo vadovo paskyrimu. Jų nuomone, prielaidas, kad LRT gali tarnauti vienai ar kitai valdžioje esančiai politinei jėgai, lemia ir pats LRT įstatymas. Trečdalį aukščiausio šios institucijos valdymo organo – LRT tarybos pagal įstatymą sudaro Seimo daugumos, opozicijos ir ir Prezidentūros atstovai.

Visuomenininkai kritikuoja LRT vadovybę ne tik dėl, jų nuomone, įvedamos cenzūros. Lietuvos socialdemokratų sąjungos vadovas Arvydas Akstinavičius piktinosi, kad  iniciatyvinei grupei, mėginusiai organizuoti referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo, LRT eteryje vietoje agitacijai skirtų 7 valandų buvo skirta tik viena valanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingo mitingo dalyvių ir smalsuolių dėmesio susilaukė juodais drabužiais apsirengusi vaikinų ir merginų grupė, laikanti plakatą su užrašu  „Už Lietuvą be kabučių“. Pasak vienos iš grupės dalyvių Rasos Kalinauskaitės, tokio pat pavadinimo judėjimas taip pat pasigenda LRT eteryje tikro dėmesio nemasinei kultūrai.

LRT administracija atmeta bet kokią jai reiškiamą kritiką. Grupė institucijos darbuotojų, tarp jų ir administracijos nariai, sporto ir kultūrinių laidų vedėjai netgi išplatino vadovybę remiantį laišką, kuriame kategoriškai teigiama, kad jokių antidemokratinių tendencijų LRT nėra.

REKLAMA

„Panorama“ antradienį apie protesto akciją po LRT langais neužsiminė.

Išrinktas naujas LRT tarybos pirmininkas

Protestams vykstant po langais nauju LRT tarybos pirmininku išrinktas Gediminas Ilgūnas. Neeiliniame tarybos posėdyje jis išrinktas pasitraukus Valentinui Milakniui. Antradienį neeiliniame tarybos posėdyje perskaitytas V. Milaknio atsistatydinimo pareiškimas, kuriame jis dar kartą pareiškė išeinantis po nesugebėjimo  išsaugoti Dariaus Kuolio laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ ir dėl nepasitikėjimo LRT vadovu Audriumi Siaurusevičiumi.

REKLAMA

G. Ilgūno kandidatūra buvo svarstoma ir gegužės 19 dieną vykusiuose LRT pirmininko rinkimuose, kuomet į šį postą išrinktas Valentinas Milaknis.

Tarp kitų galimų kandidatų į LRT tarybos vadovus taip pat minimi poetas ir eseistas Marcelijus Martinaitis ir Žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius, Romas Sakadolskis.

LRT taryba yra aukščiausioji nacionalinio transliuotojo valdymo institucija, skirianti nacionalinio transliuotojo administracijos vadovus.

LRT taryba – aukščiausiasis visuomeninio transliuotojo valdymo organas, atstovaujantis visuomenės interesams. Taryba sudaroma 6 metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Po 4 tarybos narius skiria prezidentas ir Seimas, po 1 narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

LRT tarybai dar priklauso Alvydas Jokubaitis, Marcelijus Martinaitis, Rimvydas Valatka, Romas Sakadolskis, Saulius Vosylius, Edmundas Ganusauskas, Eglė Pranckūnienė, Auksė Balčytienė, Saulius Drazdauskas, Dainius Radzevičius.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų