REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jame aiškiai matomos ryškios spindinčios dalelės – druskos arba ledo kristalai, praneša NASA „Phoenix“ programos mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Marso grunto pavyzdys buvo paimtas vykdant „Phoenix“ mechaninio manipuliatoriaus bandymus, skelbia „New Scientist“. Paviršiaus grunto mėginys buvo nufotografuotas manipuliatoriuje įrengta vaizdo kamera ir vėl išpiltas į šalia zondo specialiai parinktą „atliekų“ saugojimo vietą. „Tai smulki medžiaga, daugiausia smėlis pramaišiui su žemėmis ir dulkėmis“, - sakė Vašingtono universiteto mokslininkas, vienas iš zondo mechaninės „rankos“ ekspertų Rayus Arvidsonas.

REKLAMA

Paimto grunto pavyzdžio nuotraukose matyti mįslingi šviesūs ruoželiai, gerai išsiskiriantys rausvame žemių fone. Šviesi medžiaga matoma ne tik manipuliatoriaus kauše, bet ir jo iškastoje duobelėje Marso paviršiuje.

„Ši šviesi medžiaga gali būti ledas arba druska, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Arvidsonas. – Mes nekantraujame ištirti kitus tris grunto pavyzdžius, kurie bus paimti iš šalia esančių vietų, kad galėtume daugiau apie ją sužinoti.“

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad kiti trys mėginiai greičiausiai bus pasemti iš dešiniosios pirmojo mėginio pusės. Jei paaiškėtų, kad šviesūs ruoželiai yra ledas, toks atradimas visiškai atitiktų Marso klimato modelius ir NASA „Mars Odyssey“ kosminio aparato surinktus duomenis, iš kurių galima spręsti, kad Marso ašigalių srityse po plonu paviršiaus grunto sluoksniu yra ledo sankaupos.

Pasak NASA mokslininkų, kita galimybė – kad nuotraukose matoma šviesioji medžiaga yra kizeritas. Tai druskos mineralas, kuris natūraliomis sąlygomis yra gana retas Žemėje, tačiau ne kartą NASA kosminių zondų „Viking“ ir „Spirit Rover“ pastebėtas Marse.

„Tai bus galima nustatyti ištyrus mėginius TEGA analizatoriumi“, - sakė R. Arvidsonas. „Phoenix“ zonde esantis TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) prietaisas analizuoja garuojančių grunto mėginių cheminę sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų