REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvidešimtųjų Sąjūdžio metinių proga, šalia iškilmių ir svarbių datų, į paviršių iškilo ir nesutarimai dėl valstybės aukščiausių apdovanojimų. Lietuvos Sąjūdis apkaltino kai kuriuos savo iniciatorius, kartu su valdžia, mėginant pradėti masines ordinų dalybas. Aistras sukėlė Seimo sudarytos komisijos praėjusio pirmadienio (gegužės mėn. 26d.) balsavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš XI-ojo Sąjūdžio suvažiavimo rezoliucijų skirta kaip tik tam. „Kai kurių Sąjūdžio veteranų sumanymas išsirūpinti aukščiausius valstybės apdovanojimus buvusiems jo iniciatyvinės grupės nariams, net susikompromitavusiems ankstesne ar vėlesne veikla, tuo prilyginant juos žuvusiems kovoje arba kankintiems kalėjimuose už Lietuvos laisvę, yra nevykęs ir kompromituojantis garbingą Sąjūdžio vardą. Sąjūdis nebuvo net informuotas apie tokią veteranų klubo veiklą ir jai nepritaria“, - sakoma Sąjūdžio suvažiavimo priimtoje rezoliucijoje.

REKLAMA

Kalbinti sąjūdininkai pabrėžė, jog tokio rango ordinus yra gavę partizanai (pvz., garsus partizanų vadovas Adolfas Ramanauskas-Vanagas), karinių nuopelnų turintys asmenys – vos kelios dešimtys žmonių. Sąjūdininkai teigia nesuprantą, kaip galima taip nuvertinti aukščiausio rango valstybės apdovanojimus ir masiškai juos dalinti.

Portalo „Balsas.lt“ kalbintas darbo grupės, Seime specialiai sudarytos atrinkti nusipelniusius asmenis, vadovas Zigmas Vaišvila tvirtino, jog žmonės yra klaidinami. Jis kategoriškai atmetė kalbas, jog pats, kaip Seimo sudarytos darbo grupės, skirtos parinkti apdovanotinus asmenis, lyderis inicijavo masinio apdovanojimo akciją. Pasak jo, atitinkamos Seimo komisijos vadovas buvo Seimo pirmininkas. Kai Viktorą Muntianą pakeitė Česlovas Juršėnas, jis – anot Z. Vaišvilos – turėjo visišką teisę teikti tas kandidatūras, kurios jam atrodė tinkamos.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Vaišvila, komentuodamas situaciją, portalui „Balsas.lt“ pripažino, kad darbo grupė net ir nebuvo susirinkusi, nors darbai esą vyksta. Numatomas siekis – įamžinti visus, kas prisidėjo prie atgimimo – visoje Lietuvoje 1988-1991 m.

Komentuodamas apdovanoti numatyti duomenų sąrašą Z. Vaišvila stebėjosi dabartinio Sąjūdžio vadovo Ryto Kupčinsko pozicija. „Ką begalima pasakyti apie žmogų, kuris protestuoja prieš tai, kad apdovanotume Giedrių Reimerį – asmenį, sukūrusį Sąjūdžio simboliką ir nepaėmusį nei lito“, - klausė Z. Vaišvila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats Sąjūdžio vadovas Rytas Kupčinskas sako, jog balsavo prieš visą sąrašą, nes nebuvo balsuojama už atskiras kandidatūras. „Gudriai dirbama – į vieną gretą pastatomi Vytautas Petkevičius ir Vytautas Landsbergis. Taip galima ką nori įtraukti ir pasakyti, kad buvau „prieš“. Prieš Reimerį nebūčiau balsavęs. Net ne iš karto pastebėjo į patį galą nugrūstą pavardę“, - piktinosi R. Kupčinskas. Jis dar sykį patvirtino protestuojąs prieš masinius apdovanojimus, kurie nuvertina žygdarbių mastą.

Seimo pirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas irgi kratėsi projekto autorystės bei portalui „Balsas.lt“ sakė įsitraukęs į procesą tik pastarajam gerokai pajudėjus į priekį, tačiau teigė pritariąs, jog visi Sąjūdžio iniciatoriai privalo būti vienaip ar kitaip apdovanoti. „Prisiminkim, kokie buvo laikai ir suprasime, kad visiems dalyvavusiems tuo metu reikėjo nemažai drąsos“, - sakė Česlovas Juršėnas. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad numatyta teikti skirtingus apdovanojimus, tad sakė manąs, kad nuopelnai vertinami adekvačiai.

REKLAMA

„Balsas.lt“ duomenimis, aukščiausius karinius apdovanojimus turėtų gauti ir profesorius Vytautas Landsbergis (Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius), ir Kazimiera Prunskienė (Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Didysis kryžius), ir Vytautas Petkevičius (Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro Didysis kryžius), ir t.t.

Valstybės apdovanojimų įstatymo 7 straipsnis nurodo tokį Valstybės ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų svarbumo eilę:

Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine; Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius; Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Didysis kryžius; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius; Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro Didysis kryžius; Vytauto Didžiojo ordino Komandoro Didysis kryžius; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro Didysis kryžius; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius; Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius; Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžius; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius; Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius; Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius; Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius; Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius; Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius; Vyčio Kryžiaus ordino medalis; Vytauto Didžiojo ordino medalis; Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis; Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis; Sausio 13-osios atminimo medalis.

Įteikiant apdovanojimus Lietuvoje jau yra buvęs ne vienas keistas ar net kuriozinis atvejas. Apdovanojimus kažkokiu būdu pavyko gauti ir buvusiam Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojui V. Jakuninui. Už nuopelnus integracijai į NATO apdovanojimą pasiėmė dabar jau miręs prof. Rolandas Pavilionis, kuris ilgai ir atvirai agitavo prieš šį aljansą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų