REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienis akcijų biržose

Pirmadienį Vilniaus vertybinių popierių biržoje dominavo pardavėjai, kurie nulėmė, kad pigusių akcijų buvo daugiau nei brangusių (17/10). Nepaisant to, OMXV indeksas pakilo 0,30 proc. iki 432,94 punkto. Akcijų apyvarta sumažėjo iki 3,77 mln. litų, o sandorių skaičius buvo nedidelis (867). Padidėjęs naujienų srautas aktyvesnės prekybos neiššaukė, o geros naujienos rinkoje nebuvo įvertintos.

REKLAMA
REKLAMA

Praeitą savaitę JAV biržų indeksai judėjo skirtingomis kryptimis: Dow Jones pakilo 1,2 proc., Standard & Poor's 500 nukrito 1,8 proc., o Nasdaq pašoko 3,2 proc. Tuo tarpu per visą gegužės mėnesį Dow Jones krito 1,4 proc. Standard & Poor's 500 kilo 1,1 proc., o Nasdaq sugebėjo išaugti net 4,6 proc.

REKLAMA

Stipriai šoktelėjusi naftos kaina bei investuotojų nerimas dėl infliacinio spaudimo neleido indeksams Dow Jones ir Standard & Poor's 500 pakilti dar aukščiau. Šiandien skirtingomis kryptimis judėjo ir Azijos regiono biržų indeksai: žemiausiai nukrito Indijos BSE 30 – 2,15 proc., o labiausiai kilo

Honkongo Hang Seng ir Taivanio Taiwan Weighted, abu po 1,22 proc. Teigiamos kompanijų naujienos šiandien timptelėjo aukštyn ir didžiausios regione Tokijo biržos indeksą Nikkei 225 (+0,71 proc.). Kilimo lyderėmis buvo finansų sektoriaus kompanijų akcijos, kurios paskutiniu metu buvo labiausiai nuvertėjusios dėl visą sektorių apėmusios kreditų krizės.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien matėsi, kad investuotojai, laukdami stabilizacijos finansų rinkoje, šių akcijų perspektyvą įvertino teigiamai. Be to susilpnėjusi JAV dolerio atžvilgiu jena padėjo pakilti kompanijų, eksportuojančių savo produkciją į užsienio rinkas, akcijų kursams.

Europos biržose šiandien vyrauja kritimo tendencijos. Čia priešingai nei Japonijoje, neigiamos kompanijų naujienos pirmoje dienos pusėje stūmė biržų indeksus žemyn. Iš pat ryto investuotojams nuotaiką sugadino banko „Bradford & Bingely“ pranešimas, kad norėdamas pataisyti savo pablogėjusius finansinius rodiklius jis numato didinti įstatinį kapitalą. Na, o Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) paskelbė, kad pasaulio oro transporto bendrovės, dėl išaugusių kuro kainų ir lėtėjančios ekonomikos plėtros, 2008 metais patirs 2,3 mlrd. JAV dolerių nuostolių.

Būtent finansų ir oro transporto sektorių kompanijų akcijų kainos pirmoje dienos pusėje šiandien smuko labiausiai. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 dienos bėgyje buvo nukritęs 1,14 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų