REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje Lietuvos vardą garsinančiam sportininkui „Balsas.lt“ paskambino tuo metu, kai jis intensyviai ruošėsi šį sekmadienį vyksiančioms varžyboms. Jau šeštą kartą stipriausiu pasaulio žmogumi tapęs Žydrūnas Savickas stebina ne tik savo jėga ir ištverme, bet ir santūrumu, išmintimi bei stipria valia. Kaip jam pavyksta pasiekti tokių aukštumų?

REKLAMA
REKLAMA

Kokioms varžyboms šiuo metu ruošiatės?

Sekmadienį dalyvausiu čempionų lygos trečiame etape Olandijoje.

Grįžkime į pačią pradžią. Kada ir kaip supratote, jog galiūnų sportas jums yra tinkamiausias ir įdomiausias?

REKLAMA

Į sporto salę pradėjau vaikščioti būdamas trylikos metų. Netrukus Lietuvoje atsirado nauja sporto šaka – galiūnų sportas. Man būnant tokio amžiaus atrodė labai įdomu, kad yra tokie stiprūs vyrai, kurie gali tokius svorius pakelt, patempt. Visada norėjau ir aš išbandyti jėgas, net būdamas dar vaikas. Kai sulaukiau šešiolikos metų, pradėjau dalyvauti galiūnų varžybose. Buvau pats jauniausias dalyvis daugelį metų tame sporte. Iš karto pajutau, kad šis sportas man tinka, nes iš prigimties buvau stiprus.



Galbūt turėjote kažkokį idealą, pavyzdį, į kurį orientavotės?

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi tuo metu ta šaka tik atėjo į Lietuvą, čia dar nebuvo tokių sportininkų. O tai, kas yra pasaulyje, tuo metu buvo nepasiekiama, nebuvo galimybės žiūrėti varžybų tarptautinių transliacijų. Todėl tokio idealo tarp galiūnų neturėjau. Bet iš sportininkų idealas visada buvo Arnoldas Schwarzeneggeris, nes jis savo sporto šakoje neturėjo sau lygių ir savo darbu buvo pasiekęs viską, kas įmanoma.



Kokios tuo metu buvo sąlygos siekti aukštų rezultatų šioje sporto šakoje?

Sąlygos nebuvo labai geros. Sporto šaka buvo nauja, visi sportavo mėgėjiškai, nebuvo nei metodikų. Visi mokėmės: ir sportininkai, ir treneriai. Visi kartu kūrėm tai, ką dabar turim. Pasirodo, tie dvidešimt metų, kai šis sportas yra Lietuvoje, nenuėjo veltui, ir dabar Lietuva yra viena iš pasaulio galiūnų sporto lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2001 metais varžybų metu patyrėte labai rimtą traumą. Kaip po jos Jums pavyko pasiekti dar geresnių rezultatų? (2001 metais Farerų salose galiūnų turnyro metu Žydrūnui Savickui trūko abiejų kojų girnelių raiščiai).

Tuo metu buvau labai arti stipriausio pasaulio žmogaus titulo, tose varžybose, kur patyriau traumą, pirmavau prieš visus varžovus, netrukus turėjo būti pasaulio čempionatas. Buvo labai skaudu, kad aš nesugebėjau įvykdyti savo plano ir tapti stipriausiu pasaulyje. Jeigu aš jau būčiau laimėjęs tą pasaulio čempionatą, galbūt jau būčiau nebegrįžęs į sportą, nes tikrai grįžti buvo labai sunku ir niekas netikėjo, kad tai įmanoma po tokios traumos. Bet kadangi tam sportui atidaviau daug metų, nenorėjau, kad viskas taip ir baigtųsi. Todėl stengiausi kaip įmanoma grįžti į tą sportą ir po poros metų tapau stipriausiu pasaulyje.



Kokias charakterio, dvasines savybes turi turėti sportininkas, kad pasiektų tokių aukštų rezultatų?

REKLAMA

Jis turi tikėti savo jėgomis, vienareikšmiškai žinoti, kad jis yra geriausias. Tada viskas eina lengvai. Aišku, reikia daug darbo įdėt, nes ne viskas būna taip paprasta. Būna daug nesėkmių, klaidų darai, kol atrandi savo tikrąjį kelią. Bet reikia nenuleisti rankų, nes kartais žmonės po pirmų nesėkmių pasitraukia. Aš irgi daug metų buvau antras, buvo daug traumų, nesisekdavo, bet sulaukiau savo laiko ir tapau stipriausiu.

O kaip valią ugdyti žmonėms? Kartais jie turi tuos fizinius duomenis, bet neturi užsispyrimo, valios.

REKLAMA

Gerus fizinius duomenis turi daugybė žmonių pasaulyje, galbūt jie yra labiau apdovanoti jėga negu aš. Tačiau daugelis neturi kovotojo dvasios, jog reikia eiti iki tos viršūnės, įveikti visus varžovus. Psichologinis dalykas yra labai svarbus. Varžybose visi labai stiprūs susirenka, nebūna silpnų. Bet laimi ne tas, kuris labai stiprus fiziškai, bet tas, kuris ir psichologiškai gerai pasiruošęs.

Balandžio mėnesį Vilniuje pirmą kartą vyko stipriausio moksleivio varžybos. Kokie yra Jūsų įspūdžiai iš ten?

Varžybos yra labai gerai, nes šiuo metu katastrofiška padėtis su jaunimo užimtumu, fizine būkle. Jie labai silpni fiziškai, nesportuoja, daug sėdi prie kompiuterio. Todėl nukenčia sveikata, iškrypsta stuburas. Čia yra tokia idėja, kad vėl vaikus sudominti sportu, kad turi būti stiprus žmogus: stipri siela stipriam kūne. Šis dalykas pasiteisino: iš visos Lietuvos dalyvavo keli šimtai moksleivių. Tai rodo, kad jiems to reikia. Manau, kad kitais metais dalyvaus jau daugiau nei tūkstantis moksleivių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip apibūdintumėte tą jaunąją kartą, kuo ji skiriasi nuo Jūsų kartos?

Kiekviena karta yra skirtinga, tačiau taip yra, kad berniukai visada norėjo būti stiprūs, tik reikia jiems duoti tokių varžybų, kur jie galėtų parungtyniauti, išnaudoti tuos dalykus.

Ar jie susiduria su kažkokiom problemom, kurių Jūsų laikais nebuvo?

Sąlygos sportuoti dabar žymiai geresnės, yra iš ko mokytis, yra daug sporto klubų, gyvenimas dabar geresnis ir finansiškai lengviau. Tuo metu, kai aš kibau į tą karjerą, Lietuvoje buvo ne patys geriausi laikai ir pinigų į varžybas nuvažiuoti ne visada būdavo. Manau, kad dabar žymiai geresnės sąlygos, bet žmogus kartais nuo geresnių sąlygų labiau išlempa.

REKLAMA

Kokia Jūsų nuomonė apie papildus sportininkams, kuriuos paaugliai dažnai vartoja norėdami greitai pasiekti sportinių rezultatų?

Papildai sportuojančiam žmogui yra būtini ir naudingi, nes jeigu vaikas sportuos ir negaus visų organizmui reikalingų medžiagų, tai jis arba išseks, arba gaus traumą. Papildus reikia naudoti, bet visada su saiku.



O kokia Jūsų nuomonė apie steroidus?

Galiu pasakyti viena, jei jaunimas pradės vartoti steroidus, tai niekada nieko nepasieks sporte, tuo esu įsitikinęs šimtu procentų. Esame ne kartą matę, kaip jaunuoliai rodo labai gerus rezultatus, bet paskui jie kažkur dingsta. Viskam turi būti savas laikas. Žmogus, būdamas aštuoniolikos ar dvidešimties metų, negali pakelti tiek, kiek suaugęs vyras. Steroidai labai blogas dalykas. Jie sužlugdo tavo, kaip sportininko, karjerą.



Ar geriate tokius energetinius gėrimus kaip „Red Bull“?

REKLAMA

Esu ragavęs, bet šiaip negeriu. Sportininkams yra geresnių gėrimų. Žmonės „Red Bull“ dažniausiai geria bare su degtine (juokiasi). Prieš gerdamas „Red Bull“ sportininkas jį per pusę atskiedžia vandeniu.

Kokius gėrimus geriausia gerti sportininkams?

Treniruotės metu geriausia gerti vandenį, įdėjus į jį mineralų. Būna tokie miltukai ar skystis.

Ar Jums kitos sporto šakos taip pat įdomios?

Kiekviena sporto šaka įdomi. Visur vienodi principai, žmogus nori laimėti, tik varžomasi pagal skirtingas taisykles, skirtingomis fizinėmis savybėmis. Jei žmogus domisi sportu, jam visos sporto šakos įdomios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar laisvalaikio metu taip pat renkatės aktyvų poilsį?

Man patinka aktyvus poilsis. Aišku, neslidinėju kalnuose, kur galiu koją nusilaužti, bet pasivaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, plaukiojimas yra geriausias poilsis.

Dar norėčiau pakalbėti apie politiką. Kas Jus sieja su Liberalų ir centro sąjunga? Ar esate šios partijos narys?

Jau du ar tris metus esu oficialus šios partijos narys.

Aktyviai dalyvaujate politinėje veikloje?

Kol kas nesu aktyvus politikas, nes sportas vis tik užima didžiąją gyvenimo dalį, bet labai seku įvykius Lietuvoje, labai domiuosi politika.



Kodėl būtent šią partiją pasirinkote?

REKLAMA

Man patinka liberalizmo idėjos. Tai, jog valstybė turi sudaryti visas sąlygas žmogui užsidirbti. Kairiosios partijos yra socialiai orientuotos, pabrėžia, jog reikia mokėti pašalpas, įvesti progresinius mokesčius. Tai neskatina žmogaus kažką daryti, kažko siekti. Manau, jog kiekviena valstybė turėtų skatinti tuos žmones, kurie nori dirbti ir užsidirbti, savo šaliai kurti gėrį.

Ar Jūs pats negalvojate apie savo verslą?

Šiokį tokį verslą lyg ir pradedu. Bet verslas turi būti tau įdomus. Man įdomu sporto klubai, varžybų organizavimas. Jei tiesiog prekiaučiau kažkuo, tai man tikrai neteiktų džiaugsmo. Man verslas dėl pinigų yra nesuprantamas dalykas. Verslas yra ir tavo būdas pragyvent, ir tai, kas tau yra įdomu. Bet jei žmogus siekia tik uždirbti kuo daugiau pinigų, tai ką žinau... Visur yra ribos. Blogai, kai nėra pinigų, bet blogai, kai jų per daug, nes tuomet žmogui galva susisuka. Jis nori daugiau ir daugiau. O visų pinigų vis tiek neuždirbsi.

Paskutinis klausimas: kaip Lietuvos šeimoms patartumėte praleisti šį gražų šiltą savaitgalį, kuris sutampa su vasaros pradžia?

Siūlyčiau iškylą dviračiais į gamtą.

Ačiū už pokalbį. Sėkmės varžybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų