REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos lietuviški ES pasai bus surenkami Vilniuje. Iki šiol pasai gaminami Lenkijos bendrovėje, tačiau kitąmet planuojama perimti beveik visą pasų gamybą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviškoje pasų gamykloje savo asmens dokumentus planuoja gamintis ir kitos valstybės, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Metų pradžioje sutrikus Europos Sąjungos pavyzdžio paso blankų tiekimui, nustota pasus išduoti skubos tvarka, dokumentų teko palūkėti ir tiems, kurie prašymus buvo pateikę dar pernai.

Valdininkai, turėję užtikrinti plačiai išreklamuoto europinio pavyzdžio paso gamybą, kaltino blankų tiekėją – lietuvišką ir lenkišką įmonių konsorciumą.

Pastarieji gynėsi esą kalti subrangovai – šveicarai, gaminantys duomenų blankus. Nors ir grasinta baudomis, sutarčių nutraukimu, kaltų taip ir nerasta, o dabar, kai pasų gamyba perkeliama į Lietuvą, teigiama, kad viską lėmė kažkokia nenugalima jėga.

REKLAMA
REKLAMA

„Padarytos tokios išvados, kad buvo susidarę objektyvios aplinkybės ir priežastys, kurios yra artimos nenugalimai jėgai“, – sako Ramūnas Žičkis, Asmens duomenų išrašymo centro direktorius.

Nuo liepos naujojo pavyzdžio biometrinių pasų gamyba keliasi į Lietuvą. Gavus Lenkijoje jau atspausdintus paso lapus, Lietuvoje jie bus suklijuojami, susiuvami ir pristatomi pasų poskyriams.

Anot valdininkų, biometrinis pasas – ne tik saugus, bet ir pristatantis Lietuvą, jo puslapiuose akcentuojama Lietuvos istorija ir architektūriniai simboliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad šitas pasas galbūt bus brangus ir užsienyje gyvenantiems lietuviams, galbūt jiems padės apsispręsti dėl grįžimo į Lietuvą“, – teigia Vaclovas Juknevičius, Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos direktorius.

Lietuvių bendrovė, į įrangą investavusi 15 milijonų litų, kitąmet planuoja iš kolegų Lenkijoje perimti beveik visą paso gamybos procesą ir vėliau gaminti ne tik lietuviškus, bet ir kitų šalių asmens dokumentus. Esą jau kalbamasi su Azerbaidžanu, Gruzija, Kenija, Šri Lanka ir kitomis šalimis.

REKLAMA

„Gerai žinoma prancūzų parfumerija, vokiški automobiliai, italų batai ar drabužiai, šveicarų laikrodis. Galbūt tai bus pradžia – sakys: turiu šveicarišką laikrodį ir dokumentą, pagamintą Lietuvoje“, – svarsto Vytautas Vainikonis, UAB „Garsų pasaulis“ generalinis direktorius.

Pirmaisiais metais įmonėje planuoja pagaminti apie 300 tūkst. pasų, vėliau kiek mažiau, o į gamybos liniją investavus dar apie 50 mln. litų, planuojama pagaminti iki 10 mln. pasų per metus.

Tomas Kavaliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų