REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 30 - birželio 1 dienomis Nidoje vyks laisva pamario dvasia alsuojantis neeilinis lietuviškos muzikos festivalis „Nida 2008“. Jo svarbiausias akcentas - koncertas „Benai, plaukiam į Nidą!“ - skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti.

REKLAMA
REKLAMA

„Benai, plaukiam į Nidą!“ - tai festivalio šūkis, pirmą kartą nuskambėjęs iš V.Kernagio lūpų gerokai prieš festivalio atsiradimą, kino filme „Mažoji išpažintis“. Kaip rašo „Lietuvos žinios“, su šiais žodžiais festivalis sugrįžta po ketverių metų pertraukos. Deja, šįkart be legendinio V.Kernagio asmenybės. Maestro daugelį metų ne tik dainuodavo, bet ir vesdavo Nidos festivalį.



Skambės maestro dainos

REKLAMA

Pirmasis festivalio vakaras dedikuojamas V.Kernagiui. Daugiau nei dvi valandas skambės populiariausios maestro ir jam skirtos dainos, prisiminimai apie jį. Jais dalysis ir dainuos Stasys Povilaitis, Alanas Chošnau, Ovidijus Vyšniauskas, Birutė Petrikytė, Edmundas Kučinskas, Veronika Povilionienė, Donalda Meiželytė, Mino, Inga Valinskienė, Marijonas Mikutavičius, „Pikaso“, Česlovas Gabalis, „Tabasco“, Vaidas Baumila, Andrius Rimiškis, „Studija“, ŽAS, Žilvinas Žvagulis, „Patruliai“ ir daugelis kitų.

REKLAMA
REKLAMA

Puikiai V.Kernagį pažinojęs klasikinės estrados garsenybė S.Povilaitis Nidos scenoje atliks žymiąją kabareto „Tarp girnų“ dainą „Santechnikas iš Ukmergės“, I.Starošaitė ir Ž.Žvagulis duetu sudainuos garsiąją „Naktelę“, V.Povilionienė širdis virpins paties maestro rašytos dainos „Išeinu“ posmais, o skandalingieji ŽAS vyrukai trauks tikrą revoliuciją devintajame dešimtmetyje sukėlusį „Kancarą“.

„Kancaras“ pagal ŽAS

„Mums buvo didžiulė garbė pažinoti maestro V.Kernagį. Tai buvo žmogus, apie kurį grįžta labai gražūs prisiminimai. Džiaugiuosi, kad jis dar spėjo išgirsti, kaip perdainavome jo „Kancarą“, ir net išgirdome pagyrimų. Tai buvo viena pirmųjų dainų, kurios melodiją dar paauglystėje išmokau groti gitara. Su draugais atmintinai mokėjome jos žodžius ir traukdavome per kiekvieną vakarėlį“, - pasakoja penktadienio koncertui besiruošiantis grupės narys Marius Berenis-Tru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis mylėjo Nidą

„Neabejoju, kad visų mūsų laukia labai gražus vakaras. Vytautas buvo tarsi Nidos festivalio simbolis. Gaila, kad šįkart jo jau nebus, tačiau tikiu, kad kartu su jam skirtomis dainomis ore plevens ir Vytauto dvasia“, - sako maestro S.Povilaitis.

Paklaustas apie tai, ar festivaliui be V.Kernagio pavyks išlaikyti senąją gerąją dvasią, S.Povilaitis patikina, kad gera festivalio atmosfera neturėtų keistis: „Žmogaus dvasia nedingsta niekur, ji neišėjo kartu su Vytautu. Tad ir į Nidą susirinksime taip pat nusiteikę, kaip būdavome kadaise. Vytauto asmenybė tarsi įkvėpė festivaliui sielą, tačiau savaime suprantama, jeigu Vytautas būtų su mumis kartu, festivalis skambėtų dar ryškiau.“

REKLAMA

V.Kernagis išskirtinai mylėjo Nidą, ir ne vien dėl įstabios gamtos: jūros kopų ir miško, kuriame mėgdavo leisti laiką šis aistringas grybautojas. Su Nida susijęs ir artisto debiutas kine. „Nidos festivalis Vytautui buvo itin svarbus. Jį labai pamalonino tai, kad buvo prisiminta jo legendinė frazė „Benai, plaukiam į Nidą!“, kuri tada tarsi pradėjo naują gyvenimą kaip šio festivalio šūkis. Nepamirškime, kad ir pats festivalis gimė iš V.Kernagio draugystės su Arūnu Valinsku“, - LŽ prisiminimais apie festivalių pradžią dalijosi S.Povilaitis.

REKLAMA

Be Vytauto bus kitaip

Ilgametis šio festivalio dalyvis ir vienas iš jo organizatorių, dainininkas O.Vyšniauskas įsitikinęs, kad be V.Kernagio šis festivalis jau bus kitoks. „Nežinau, ar toliau tęsis šio festivalio tradicijos, tačiau jaučiu, kad festivaliui V.Kernagio netektis yra tokia reikšminga, lyg būtume netekę dalies Lietuvos. Juk maestro įkūnytas herojus Benas neatsiejamas nuo Nidos. Tas filmo herojus Benas augo, ryškėjo ir galiausiai tapo nepakeičiama šio festivalio dalimi, todėl dabar mielai atidėsiu visus savo darbus ir vyksiu į Nidą, man bus didelė garbė dainuoti šiame festivalyje“, - pasakojo O.Vyšniauskas.

Rima Jūraitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų