REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiant Europos čempionate dalyvausiančių ekipų apžvalgą, žvilgsnis krypsta į paskutiniąją A grupės ekipą – Čekiją.

REKLAMA
REKLAMA



Draugiškose rungtynėse lengvai įveikę Lietuvos vienuolikę, čekai nesiruošia būti statistais ir Austrijoje bei Šveicarijoje vyksiančiose Senojo žemyno pirmenybėse. Turnyro atidarymo rungtynėse birželio 7 dieną čekai susigrums su šeimininkais šveicarais.

REKLAMA

Kelias į EURO 2008

D grupėje labai greitai tapo aišku, kad kelialapius į Europos čempionatą iškovos Čekijos bei Vokietijos vienuolikės. Galutinai čekai kelialapį į Austriją bei Šveicariją užsitikrino iki atrankos varžybų pabaigos likus dar porai susitikimų.

Vienintelė likusi intriga vertė klausti, o kas gi vis dėlto užims pirmąją vietą. Pirmą kartą grupės favoritai tarpusavyje susitiko 2007 metų kovo 24 dieną Prahoje. Tuomet į porą Kevino Kuranyi‘o įvarčių čekai sugebėjo atsakyti vieninteliu taikliu Milano Barošo smūgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto atsakomosiose rungtynėse čekai sugebėjo pažeminti vokiečius nugalėdami juos Miunchene rezultatu 3:0. Spalio 17 dieną vykusiose rungtynėse įvarčius čekams pelnė Liboras Sionko, Marekas Metejovskis bei Jaroslavas Plašilas.

Surinkę 29 taškus, čekai grupėje liko pirmi ir 2 taškais aplenkė vokiečius. Tuo tarpu trečioje vietoje likusi Airija nuo kareivio Šveiko tėvynainių atsiliko net 12 taškų.

Praėjęs Europos čempionatas

Praėjusiame Europos futbolo čempionate, kuris vyko Portugalijoje, čekai nužingsniavo iki pusfinalio, kur per pratęsimą turėjo pripažinti būsimų čempionų graikų pranašumą. Galima teigti, kad čekus tuomet pražudė vis dar galiojusi sidabrinio įvarčio taisyklė. Graikų gynėjas Traianos Dellas įvartį pelnė 105 minutę, tad čekams praktiškai nebeliko laiko surengti atsakomąjį varžovų vartų šturmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtfinalyje čekai net 3:0 susidorojo su Danijos vienuolike, o grupės varžybose taipogi nepatyrė nė vieno kluptelėjimo: latviai įveikti 2:1, olandai – 3:2, o vokiečiai 2:1.

Tiesa, praėjusiame Pasaulio čempionate čekams sekėsi jau ne taip gerai. Grupės turnyro pirmose rungtynėse buvo įveikta JAV, tačiau po vienodais rezultatais 2:0 nusileista Italijos bei Ganos vienuolikėms. Tad čekai iš Vokietijoje vykusio čempionato grįžo jau po grupių turnyro.

Komandos lyderiai

Didžiausias galvos skausmas čekams yra siekis užkaišyti spragas aikštės viduryje. Šios spragos atsirado po to, kai tapo aišku, jog dėl traumos į Senojo žemyno pirmenybes nevyks Tomasas Rosickis, o ilgametis rinktinės simbolis Pavelas Nedvedas liko neperkalbamas ir savo sprendimo baigti karjerą nacionalinėje komandoje nepakeitė. Visiškai pagrindinių lyderių netekties kompensuoti veikiausiai nepavyks, tačiau tokie žaidėjai kaip J. Plašilas ar Davidas Jarolimas gali pasistengti, kad vidurio linija bent jau netaptų ekipos Achilo kulnu.

REKLAMA

Čekai gali didžiuotis tuo, jog jų vartus gina vienas geriausių pasaulio vartininkų Petras Čechas. Gynyboje pagrindiniais ramsčiais turėtų būti sparnus iš Florencijos „Fiorentinos“ keliantis komandos kapitonas Tomašas Ujfalušis, „AC Milan“ ekipos žaidėjas Marekas Jankulovskis bei Davidas Rozehnalas, o puolimo smaigalyje galima laukti Jano Kollerio gulbės giesmės (po čempionato šis aukštaūgis puolėjas planuoja baigti savo karjerą). Jam turėtų talkinti Milošas Barošas, kuris turi dar ir kitą akstiną žūtbūt nuginkluoti varžovų vartininkus. jei sugebėtų pakartoti savo praėjusio čempionato pasiekimą, kai varžovų vartininkus nuginklavo 5 kartus, šis čekas pretenduotų tapti rezultatyviausiu visų laikų Europos čempionatų žaidėju. Kol kas šioje kategorijoje pirmauja legendinis prancūzas, dabartinis UEFA prezidentas Michelis Platini, kurio sąskaitoje 9 įvarčiai.

REKLAMA

Komandos vairininkas

Savo kaip trenerio vardą Karelas Bruckneris susikūrė 1984 metais, kai į tuometinę aukščiausiąją Čekoslovakijos lygą sugebėjo išvesti Olomouco „Sigmos“ ekipą. 1991-1992 metų sezone jis su šia komanda netgi nužygiavo iki UEFA Taurės ketvirtfinalio, kuriame pralaimėjo ne kam kitam, o karališkajam Madrido „Real“ klubui. Po to K. Bruckneris treniravo „FK Drnovice“ bei Slovakijos Bratislavos „Inter“ klubus, o 1995 metais sugrįžo į Olomoucą. Vadovaujant K. Bruckneriui, „Sigma“ futbolininkai sugebėjo iškovoti Čekijos čempionato sidabrą – aukščiausias klubo pasiekimas istorijoje. Trenerio sugebėjimai neliko nepastebėti ir 1997 metais jį pasikvietė Čekijos futbolo asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma K. Bruckneris dirbo su Čekijos jaunimo iki 21 metų rinktine, su kuria 2002 metais laimėjo Šveicarijoje vykusį Europos čempionatą. Netrukus po to jis nacionalinės ekipos trenerio poste pakeitė Jozefą Chovanecą. K. Bruckneris itin vertinamas už tai, kad į komandą nuolat sugeba įjungti jaunų talentų.

Taktika

Čekijos rinktinės galia glūdi gynyboje. Per atrankines varžybas ši ekipa į savo vartus praleido vos 5 įvarčius. Be jau minėtų gynybos ramsčių kliūtimi varžovų puolėjams gali tapti ir Radoslavas Kovačas, Zdenekas Grygera ar jaunasis Michalas Kadlecas, kurio tėvas Miroslavas 1996 metais buvo Čekijos rinktinės kapitonas ekipai žygiuojant sidabro medalių link.

REKLAMA

Tiesa, jei gynyboje K. Bruckneris turi gana platų pasirinkimą, tai saugų linijoje situacija žymiai prastesnė. Čia didžiausios paspirties čekai gali tikėtis iš J. Plašilo, D. Jarolimo, gynybinio plano saugo Jano Polako bei M. Matejovskio. Savo indėlį gali įnešti ir patyręs 35 metų saugas Tomašas Galasekas. Puolime dėl galimybės žaisti kartu su J. Kolleriu pakovoti pasiryžęs yra Martinas Feninas.

Balsas.lt prognozė

Jei portugalai vis dėlto turėtų būti laikomi grupės favoritais, tai čekai veikiausiai yra patys realiausi pretendentai į antrąjį kelialapį į ketvirtfinalį. Tokiu atveju jie greičiausiai ketvirtfinalyje susitiktų su B grupės favoritais laikytinais vokiečiais. Balsas.lt prognozuoja, kad čekų kelionė būtent ir baigsis ties ketvirtfinalio stotele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų