REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinės partijos nelinkusios atsisakyti dalies valstybės biudžeto dotacijos vardan rinkimų skaidrumo ir nenori, jog spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose politinė reklama visoms partijoms proporcingai būtų perkama iš likusiųjų 10 mln. litų dotacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Audito komiteto posėdyje trečiadienį jo pirmininkas Artūras Skardžius informavo, jog politinių partijų frakcijos nesutinka joms skirtus pinigus, kurie paskirstomi remiantis pastarųjų rinkimų rezultatais, dalyti proporcingai visų partijų agitacijai, kurios dalyvaus Seimo rinkimuose.

REKLAMA

Nesutikimą pareiškė socialdemokratai, liberalcentristai, liberalsąjūdiečiai, "Tvarkos ir teisingumo" frakcija, taip pat darbiečiai. Sutinkantys pareiškė tik konservatoriai, o Naujosios sąjungos frakcija ir valstiečiai liaudininkai savo pozicijos nepateikė.

Iš valstybės biudžeto politinėms partijoms 2008 metams skirta 20 mln. litų. Pusė sumos jau yra paskirstyta, šiuo metu yra likę 10 mln. litų. Norint įgyvendinti idėją uždrausti partijų perkamą reklamą radijuje ir televizijoje, o reklamą organizuoti visiems rinkimų dalyviams, reiktų 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai ar aš teisingai suprantu? Dabar finansavimą gauna 8 partijos. Jūs siūlote partijų nuosavybę, tuos 2 mln. litų, paskirstyt visoms partijoms. Tai čia reiktų "biški" pasidalinti? Ar taip?", - posėdyje Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką Zenoną Vaigauską kamantinėjo komiteto pirmininkas, valstietis liaudininkas A.Skardžius.

"Taip, išeina, kad reiktų "biški" pasidalinti", - pasvarstęs atsakė VRK vadovas, o jo žodžius komitete palydėjo krizenimas.

Liberalų sąjūdžio atstovas komitete Eligijus Masiulis teigė, jog tie 2 mln. litų situacijos neišgelbės, o sukels daugiau ginčų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš techniškai neįsivaizduoju, kaip tai bus padaryta, kaip bus paskirstytas laikas...", - svarstė liberalsąjūdietis.

Vidutiniškai per vieną rinkimų kampaniją reklamai partijos išleidžia apie 60-70 proc. visų surinktų lėšų. Dėl šios priežasties, pasak premjero patarėjo Donato Morkūno, Vyriausybė nusprendė neskirti papildomų lėšų iš biudžeto, nes partijos neva turėjo planuoti savo lėšas reklamai ir šiems rinkimams.

"Partijos pagal savo numatymus ir dabar galvojo išleisti lėšas reklamai televizijoje ir radijuje", -sakė D.Morkūnas.

REKLAMA

VRK šiems metams iš viso gavo 26,6 mln. litų, iš kurių 20 mln., kaip minėta, skirta partijų veikos finansavimui. Likę pinigai turi atitekti galimiems referendumams surengti bei pačios VRK išlaidoms. Pasak Z.Vaigausko, atidavus tuos 2 mln. litų partijų reklamai, referendumai būtų "nepageidautini", nors vienas esą būtų dar "šiaip taip" suorganizuotas.

Galiausiai, Audito komitete pritarta, kad reikiami 2 mln. litų partijų reklamai keliaus iš VRK skirtų asignavimų, o partijos nepraras joms priklausančių dotacijos pinigų, tačiau galutinį sprendimą šiuo atveju turės priimti visas Seimas.

REKLAMA

Seimas kiek anksčiau ketino priimti kompleksines politinių partijų finansavimą reglamentuojančių įstatymų pataisas, bet nusprendus, kad parlamentarai nespės tinkamai apsvarstyti reikiamų teisės aktų, apsiribota tik vaidybinės reklamos draudimu, kuris reiškia, jog politinės reklamos skleidimas per radiją ir televiziją būtų finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis.

Partijų reklamos skleidimą organizuotų VRK, o draudimas galiotų ne tik rinkimų agitacijos laikotarpiu (vienas mėnuo iki rinkimų), bet visą laiką.

Tai numatančioms pataisoms Seimas yra pritaręs po pateikimo. Jeigu jas priims parlamentas, tuomet pataisos galios jau spalio 12 dieną vyksiantiems Seimo rinkimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų