REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio valstybių lyderiai nevykdo savo įsipareigojimų kovoti su žmogaus teisių pažeidimais, skelbia išplatinta organizacijos „Amnesty International“ ataskaita. Kasmetinėje ataskaitoje teigiama, kad mažiausiai 81 valstybėje žmonės vis dar yra kankinami.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai 54 šalyse piliečiai negali tikėtis nešališko teismo, o mažiausiai 77 valstybėse jiems nesuteikiama teisė į žodžio laisvę. „Amnesty International“ teigia, kad pasaulio lyderiai privalo atsiprašyti dėl to, kad, nors Visuotinė žmogaus teisių deklaracija buvo priimta dar 1948 metais, ji taip ir nebuvo pilnai įgyvendinta.

REKLAMA

Ataskaitoje aptariama žmogaus teisių padėtis 150 valstybių. Lietuva yra kaltinama dėl to, kad joje negerbiamos lesbiečių, gėjų, biseksualų bei transseksualų teisės. Be to, jau pačioje įžangoje užsimenama, kad Lietuvos futbolo federacija gavo baudą už tai, kad per rungtynes su Prancūzijos vienuolike sirgaliai demonstravo esą rasistinį plakatą, sveikinantį afrikiečių kilmės Prancūzijos rinktinės žaidėjus atvykus į Europą.

REKLAMA
REKLAMA

Itin kritikuojamas Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas, kuris neleido sostinėje sustoti ES remiamos antidiskriminacinės kampanijos sunkvežimiui. Be to, Vilniaus miesto taryba neleido sostinėje surengti gėjų parado, o J. Imbrasas rėmė autobusų vairuotojus, kurie atsisakė vairuoti autobusus, paženklintus toleranciją gėjų bei lesbiečių atžvilgiu skatinančia reklama. Be to, teigiama, kad Lietuvos Seimas svarstė įstatymo projektą, kuriuo norėta uždrausti homoseksualumo propagavimą vaikams.

JAV ataskaitoje raginamos uždaryti liūdnai pagarsėjusį Gvantanamo kalėjimą bei surengti ten kalinamiems įtariamiems teroristams normalius teismo procesus arba juos išlaisvinti. Be to, Vašingtonas raginamas nutraukti visus kalinių kankinimus. Baltieji rūmai, anot „Amnesty International“, turi nustoti remti autoritarinius režimus visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija raginama toleruoti politinę opoziciją bei užtikrinti žmogaus teises Čečėnijoje. Pastebima, kad Rusijoje varžoma nevyriausybinių organizacijų veikla, o kiekviena valdžios kritika sutinkama kaip nepatriotiškumo įrodymas. Pastebima, kad milicija dažnai suiminėdavo į protesto akcijas susirenkančius aktyvistus, žmogaus teisių gynėjus bei žurnalistus. Nemaža dalis sulaikytųjų būdavo sumušami. Rusijos Dūmos rinkimai esą parodė, kad šalyje negerbiamos pilietinės teisės.

Be to, užsimenama apie vis augantį rasistinių išpuolių skaičių šioje valstybėje.  Kremlius kaltinamas ir tuo, kad teisėsaugos institucijos dažnai kankina įtariamuosius bei kalinius, be to, teismuose dažnai visiškai nepagrįstai, pažeidžiant aibę procedūrų būna nubaudžiami visiškai nekalti žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų