REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marse prieš kelias dienas nusileidęs NASA zondas „Phoenix“ ne tik vykdys mokslinius tyrimus, fotografuos planetos paviršių ir stebės orus. Jis atliks ir savotišką „kultūrinę misiją“, rašo britų dienraštis „Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA

„Phoenix“ į Marsą atgabeno specialų DVD diską, kuriame įrašyti knygų tekstai, radijo spektakliai ir net plakatai. Šio DVD turinį parengusios organizacijos „Planetary Society“ teigimu šis DVD – tai skaitmeninė „laiko kapsulė“, pirmoji tarpplanetinė biblioteka, kuri, pasak dienraščio, turbūt pravers būsimiems Marso kolonistams ar net patiems marsiečiams.

REKLAMA

Šis DVD diskas, kurį galima pamatyti „Phoenix“ į Žemę perduotose nuotraukose, yra pritvirtintas išorinėje zondo korpuso pusėje, šalia JAV vėliavėlės. Diskas pagamintas iš specialios medžiagos, kuri galėtų išlikti šimtmečius, jei ne tūkstantmečius, teigia dienraštis.

„Visons of Mars“ pavadintame DVD įrašyti asmeniniai žymiausių mokslinės fantastikos rašytojų, įskaitant neseniai mirusį Arthurą C. Clarke‘ą ir Ray‘ų Bradbury, sveikinimai „pirmosios Marso bibliotekos“ skaitytojams. Be šių ir kitų Žemės rašytojų kūrinių į diską įrašyti ir dailininkų darbai Marso tema bei garsusis 1938 m. JAV transliuotas radijo spektaklis „Pasaulių karas“, anuomet sukėlęs tikrą paniką.

REKLAMA
REKLAMA

DVD taip pat yra 250 tūkstančių žmonių vardai ir pavardės. Norintys, kad jų vardai pasiektų Marsą, galėjo pateikti juos „Planetary Society“ tinklalapyje.

Tačiau kyla abejonių, ar tikrai dabartiniai, o gal būsimieji marsiečiai galės peržiūrėti šio iš Žemės atsiųsto DVD turinį, nes kažin ar turės su turinio distribucijos regionais nesusietus (region-free) DVD grotuvus, ironizuoja „Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų