REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marso Šiaurės ašigalio rajone nusileidęs NASA zondas „Phoenix“ dėl kol kas nežinomos problemos jau parą negali vykdyti savo užduočių, nes neveikia radijo ryšio kanalas su aplink Marsą skriejančiu palydovu „Mars Reconnaissance Orbiter“, remdamasis NASA inžinieriais skelbia „New Scientist“.

REKLAMA
REKLAMA

NASA teigimu problema nėra susijusi su „Phoenix“ – sutriko UHF radijo ryšio siųstuvas viename iš aplink Marsą skriejančių palydovų „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO), kurie perduoda į Žemę „Phoenix“ siunčiamą informaciją ir retransliuoja NASA valdymo komandas.

REKLAMA

Pranešama, kad problema iškilo antradienį 6 val. 08 min. JAV Ramiojo vandenyno pakrantės laiku, kai MRO turėjo persiųsti „Phoenix“ iš Žemės gautą komandų rinkinį, kurias zondas turėjo vykdyti antrąją darbo Marse dieną.

Pasak NASA atstovų, kol kas neaišku, kodėl sutriko ryšys – MRO siųstuvas ir imtuvas pirmadienį veikė normaliai. Jis priėmė „Phoenix“ perduotas Marso paviršiaus nuotraukas ir persiuntė jas į Žemę.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį 1 val. 15 min. Grinvičo laiku pagal nustatytą ryšio patikros grafiką MRO turėjo vėl pabandyti užmegzti ryšį su „Phoenix“. Tai bus pirmasis ryšio patikrinimas po to, kai iškilo ši problema.

Kita galimybė persiųsti „Phoenix“ iš Žemės komandas bus trečiadienio rytą, kai virš „Phoenix“ nusileidimo rajono praskris antrasis ryšį su zondu palaikantis Marso palydovas „Mars Odyssey“. Tuo metu vėl bus pakartotos NASA perduotos valdymo komandos.

Prireikus visas ryšys su „Phoenix“ gali būti nukreiptas per „Mars Odyssey“ komunikacijų įrangą, teigia NASA atstovai. Tačiau Marso tyrimų programos vadovas Fukas Li teigia, kad dar per anksti kalbėti apie suplanuotų ryšio misijos seansų keitimą. Jo teigimu specialistai dar nagrinėja, kas atsitiko.

Kadangi „Phoenix“ negavo naujų instrukcijų, jis toliau veiks ankstesniu režimu, tęsdamas praėjusios dienos užduotis. Tai reiškia, kad zondas toliau fotografuos aplinką, kad būtų galima sukurti panoraminį nusileidimo vietos atvaizdą. Jis taip pat rinks meteorologinius duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų