REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ir žadėjome, artėjant Europos futbolo čempionato pradžiai, pradedame supažindinimą su jame rungtyniausiančiomis ekipomis. Čempionatą, kaip ir dera šeimininkams, dvikova su Čekijos nacionaline ekipa Bazelio „St. Jakob-Park“ stadione atidarys Šveicarijos vienuolikė.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias į EURO 2008

Kadangi Šveicarija kartu su Austrija yra turnyro šeimininkės, tai atrankos varžybų joms pavyko išvengti. Paskutinis rimtas išbandymas Šveicarijai buvo 2006 metų Pasaulio futbolo čempionatas Vokietijoje. Savo grupėje Jakobo Kuhno auklėtiniai nepralaimėjo nė vienerių rungtynių: be įvarčių sužaista su būsimaisiais vicečempionais prancūzais, po to vienodais rezultatais 2:0 įveiktos Togo bei Pietų Korėjos ekipos. Savo grupėje šveicarai liko pirmi, tačiau jau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape po 11 metrų baudinių serijos pralaimėjo Ukrainos vienuolikei.

REKLAMA

Nuo to laiko šveicarai buvo priversti tenkintis tik draugiškomis varžybomis. Pasiruošimą apsunkino ir tai, kad iš ekipos buvo pašalintas kapitonas Johanas Vogelis, o Alexanderį Frei‘ų bei Ricardo Cabanasą kankino traumos.

2007 birželį šveicarai lygiosiomis 1:1 sužaidė su Argentina, o po poros mėnesių parklaupė olandus 2:1. Tiesa, vėliau sekė eilė pralaimėjimų, o po triuškinančios nesėkmės kovo mėnesį prieš Vokietijos vienuolikę skeptikai pradėjo kalbėti apie J. Kuhno ekipos laukiantį krachą. Penkiasdešimtajame abiejų ekipų susitikime rezultatu 4:0 triumfavo vokiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Keturių iš eilės nesėkmių serija buvo nutraukta tik draugiškame susitikime su Slovakija (2:0).

Praėjęs Europos čempionatas

Atrankos grupėje aplenkę Rusijos bei Airijos ekipas, šveicarai paneigė išankstines skeptikų prognozes ir iškovojo kelialapį į Portugalijoje vykusias Senojo žemyno pirmenybes. Pirmose čempionato rungtynėse šveicarai be įvarčių sužaidė su Kroatijos vienuolike, tačiau vėliau 3:0 pralaimėjo anglams bei 3:1 – prancūzams. Užėmę grupėje paskutinę vietą, šveicarai turėjo anksčiau laiko krautis lagaminus namo. Vienintelį šveicarų įvartį čempionate tuomet pelnė arogantiškoji šveicarų žvaigždutė Johanas Vonlanthenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komandos lyderiai

Didžiausios paspirties šveicarams derėtų tikėtis iš Dortmundo „Borussia“ ekipos puolėjo 28 metų Alexanderio Frei‘aus. Didžiąją sezono dalį jis buvo priverstas praleisti dėl praėjusią vasarą atliktos šlaunies operacijos. Tačiau per pastarąsias 8 Vokietijos čempionato rungtynes jis varžovų vartininkus nuginklavo net 6 kartus. „Tai buvo sunkus laikas, tačiau aš iš to pasimokiau ir dabar esu stipresnis“ – apie traumą kalbėjo Šveicarijos ekipos lyderis.



Šveicarų lyderis - A. Frei'uys. Foto: News Bridgepix.

Paramos atakos smaigalyje A. Frei‘us gali tikėtis iš devyniolikmečio Ereno Derdiyoko, kuris nacionalinės ekipos gretose debiutavo tik šio pavasario draugiškose rungtynėse prieš Vokietiją bei Angliją. Beje, anglų vartininką E. Derdiyokui nuginkluoti pavyko. Tuo tarpu Marco Strelleris tik kovo mėnesį atsigavo po traumos. Tiesa, būtent jis paskutinėse draugiškose rungtynėse su Slovakija sudarė porą A. Frei‘ui.

REKLAMA

Tačiau tiek saugo, tiek gynėjo pozicijose galintis rungtyniauti Ludovicas Magninas pripažįsta, kad puolimo grandyje Šveicarijos ekipa neturi didelio pasirinkimo, tačiau nestokoja optimizmo teigdamas, kad bent jau tie keli žaidėjai, kuriuos savo dispozicijoje turi treneris J. Kuhnas, gali nuolat kelti grėsmę varžovų gynybai.

Be to, J. Kuhnas gali nuspręsti rungtyniauti startinėje sudėtyje turėdamas vos vieną puolėją. Tuomet kiek atsitraukęs puolime A. Frei‘ui padėtų rezultatyviausias Šveicarijos Superlygos žaidėjas Hasanas Yakinas, kuris per 32 rungtynes varžovų vartininkus nuginklavo 24 kartus.

REKLAMA

Jei sugebės visiškai atsigauti nuo neseniai patirtos traumos, ne ką mažiau svarbus turėtų būti ir Leverkuzeno „Bayer“ saugas Tranquillo Barnetta.

Ganėtinai tvirtą vidurio gynėjų porą turėtų sudaryti Londono „Arsenal“ ekipos žaidėjas Philippe‘as Senderos bei po traumos atsigavęs Patrickas Mulleris.

Komandos vairininkas

Šveicarijos vienuolikei J. Kuhnas Europos čempionate vadovaus jau paskutinįjį kartą. Iškart po to jį rinktinės vairininko poste pakeis šiais metais Miuncheno „Bayern“ vadovavęs Ottmaras Hitzfeldas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pat 1989 metų iki J. Kuhno atėjimo Šveicarijos nacionalinei ekipai nuolat vadovavo strategai iš užsienio. J. Kuhnas 2001 metais nacionalinės vienuolikės trenerio poste pakeitė argentinietį Enzo Trossero. Kiek anksčiau jis jau buvo atsisakęs tapti argentiniečio asistentu, tačiau vėliau puikiai įrodė, kad ir pats puikiai gali diriguoti ekipos žaidimui. Vadovaujami J. Kuhno, šveicarai užsitikrino vietą 2004 metų Europos čempionate ir taip nutraukė didelių turnyrų badą. Nuo pat 1996 metų Europos futbolo čempionato šveicarai nedalyvavo nė vienoje pagrindinėje futbolo šventėje.

REKLAMA

Tapęs treneriu, J. Kuhnas atsisakė kai kurių patyrusių žaidėjų paslaugų ir nusprendė remtis jaunais talentais. Treneris tikisi, kad 2002 metais Europos iki 17 metų futbolo čempionatą laimėjusi karta jau pakankamai subrendo, kad galėtų sužibėti ir šiemetiniame turnyre savo tėvynėje.

Beje, pats J. Kuhnas buvo gana aukšto lygio saugas, kuris per 16 metų, praleistų „FC Zurich“ ekipoje, laimėjo 6 čempionų titulus bei 5 Šveicarijos taures. Nacionalinei ekipai jis atstovavo 63 kartus.



Taktika

Šveicarai gali pasigirti ganėtinai patikima gynyba, tačiau, kaip minėta, problemų iškyla siekiant patiems nuginkluoti varžovų vartininkus. Tad ir šiame čempionate šveicarai veikiausiai stengsis nepraleisti bei greitose atakose ieškoti savo pagrindinio puolėjo A. Frei‘aus. Greičiausia J. Kuhno auklėtiniai rinksis taktiką 4-4-2 arba 4-5-1. Šiuo atveju, kaip minėta, po A. Frei‘ui puolime padėti mėgintų saugu rungtyniaujantis H. Yakinas.

REKLAMA

Pagrindinio vartininko poziciją turėtų užimti šį sezoną neblogai rungtyniavęs „Vfl Wolfsburg“ ekipos vartų sargas Diego Benagio. Gynybos viduryje žais P. Mulleris bei P. Senderos, o kraštuose jiems talkins neseniai kontraktą su „Liverpool“ pasirašęs Philippas Deginas bei Ludovicas Magninas. Be to, jei P. Mulleris vis dar nebus optimalios sportinės formos, jį pakeisti pasiruošęs Johanas Djourou.

Dėl galimybės rungtyniauti aikštės viduryje grumsis Gokhanas Ilneris, Gelsonas Fernandesas, Ricardo Cabanasas bei Benjaminas Huggelis. Kraštuose jiems talkinti turėtų T. Barnetta bei J. Vonlanthenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomus faktas

Kiek teko girdėti, bendravimas Šveicarijos nacionalinėje ekipoje vyksta itin keistai. Prieš praėjusį Pasaulio futbolo čempionatą žaidėjai, nepatekę į pagrindinę sudėtį, trenerio sprendimą sužinojo tik trumposiomis SMS žinutėmis, tuo tarpu prieš šį čempionatą ekipos vadovai nelaimingiesiems bent jau sugebėjo parašyti elektroninį laišką.

Balsas.lt prognozė

Grupės favorite tikriausiai derėtų laikyti Portugalijos vienuolikę, tuo tarpu šveicarai drąsiai gali kautis tiek su čekais, tiek su turkais. Juolab kad neaišku, kaip Čekijos rinktinės strategas Karelas Bruckneris sugebės išspręsti aikštės viduryje atsiradusias skyles, kurios žioji į ekipą atsisakius grįžti Pavelui Nedvedui bei traumą patyrus Tomasui Rosickiui.

REKLAMA



Ar suteiks šveicarai džiaugsmo saviems sirgaliams. Foto: News Bridgepix.

Dar vienas pliusas yra tas, kad šveicarų neslėgs tokia milžiniška atsakomybė, kokia guls ant didžiųjų grandų pečių. Ypač po triuškinančio pralaimėjimo vokiečiams, šveicarai iš savo ekipos didelių stebuklų nelaukia.

Tačiau, jei ekipos gynyba suveiks sėkmingai, o A. Frei‘us ir toliau tęs savo įvarčių seriją, kurią sezonui baigiantis pradėjo „Borussia“ ekipoje, tai šeimininkai gali tikėtis bilieto į ketvirtfinalį.

UEFA ir Balsas.lt inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų