REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sydney Pollackas, „Oskaro“ laureatas, tokių filmų, kaip „Mano Afrika“ („Out of Africa“) bei „Tutsi“ („Tootsie“) režisierius, kuris kartais dirbdavo ir kaip prodiuseris bei aktorius, pirmadienį mirė nuo vėžio, pranešė jo agentė.

REKLAMA
REKLAMA

Kino kūrėjui buvo 73 metai. „Ponas Pollackas šią popietę maždaug 17 val. vietos laiku mirė nuo vėžio, savo namuose, Los Andželo pajūrio priemiestyje, šalia esant jo šeimai. Prieš devynis mėnesius jam buvo diagnozuotas vėžys“, – sakė režisieriaus agentė Leslee Dart.

REKLAMA

Apie S. Pollacko ligą paaiškėjo po to, kai jis pernai rugpjūtį dėl sveikatos problemų atsisakė režisuoti vieną televizijos kanalo HBO filmą apie ginčijamus 2000 metų JAV prezidento rinkimus.

Per pusę amžiaus trukusią karjerą S. Pollackas sugebėjo suderinti finansinę sėkmę ir kritikų liaupses, o dirbo su tokiomis žvaigždėmis, kaip Robertas Redfordas, Paulas Newmanas, Meryl Streep, Dustinas Hoffmanas, Barbra Streisand, Tomas Cruise'as ir Nicole Kidman.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiajame ekrane jis sprendė įvairius socialius klausimas ir pelnė pasaulinę nepataisomo romantiko ir politiškai jautraus žmogaus reputaciją.

S. Pollackas buvo du kartus nominuotas geriausio režisieriaus „Oskarui“ – už 1969 metų dramą „Nuvarytus arklius nušauna, tiesa?“ („They Shoot Horses Don't They?“) apie Didžiąją depresiją, kurioje vaidina Jane Fonda, ir už 1982 metų „Tutsi“, kurioje D. Hoffmanas vaidina aktorių, dėl darbo pasiryžtantį apsimesti moterimi.

Galiausiai „Oskarą“ jis gavo už 1985-ųjų juostą „Mano Afrika“, kurioje vaidina M. Streep ir R. Redfordas, ir kurią daugelis laiko geriausiu jo filmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Pollackas gimė 1934 metais Lafajete (Indianoje), vaistininko šeimoje, ir iš pradžių norėjo tapti dantų gydytoju. Tačiau būdamas 17-os jis persikraustė į Niujorką ir mokėsi vaidybos pas legendinį Sanfordą Meisnerį.

Kelerius metus S. Pollackas mokytojavo, dvejus metus tarnavo armijoje, režisavo kelis televizijos serialus, o paskui išvyko į Los Andželą, kur padėjo sukurti daugybę filmų, vėliau tapusių kino klasika.

Tačiau ne visi jie buvo sėkmingi. 1990 metų „Havana“, kurioje taip pat vaidina R. Redfordas, patyrė finansinę nesėkmę, bet S. Pollackas netrukus sugrįžo su finansiškai labai sėkminga „Firma“ („The Firm“) pagal Johno Grishamo trilerį, kurioje vaidina T. Cruise'as.

REKLAMA

2003 metais S.Pollackas prodiusavo „Oskarui“ nominuotą Anthony'io Minghellos „Šaltąjį kalną“ („Cold Mountain“), o 2007-aisiais sulaikė gero įvertinimo už prodiusavimą ir vaidybą filme „Maiklo Kleitono sukurta tiesa“ („Michael Clayton“), kuriame taip pat vaidina George'as Clooney'is, ir kuris buvo nominuotas septyniems „Oskarams“.

„Sydney padarė pasaulį truputį geresnį, filmus truputį geresnius, net pietus truputį geresnius, – sakė G. Clooney, kuris taip pat vaidina šiemetiniame S. Pollacko prodiusuotame filme „Leathernecks“ („Leathernecks“) ir kurio pareiškimą cituoja „Variety“. – (Mes) jo baisiai pasiilgsime“.

REKLAMA

S. Pollacko vaidmuo filme „Maiklo Kleitono sukurta tiesa“ buvo grįžimas prie pirmosios profesijos. Be to, jis sukūrė įsimintinus vaidmenis Woody Alleno 1992 metų juostoje „Vyrai ir žmonos“ (Husbands and Wives), Roberto Altmano 1992-ųjų filme „Žaidėjas“ („The Player“), Roberto Zemeckio filme „Mirtis jai tinka“ („Death Becomes Her“), irgi pastatytame 1992 metais, ir 1999 metų Stanley'io Kubricko gulbės giesmėje „Plačiai užmerktos akys“ („Eyes Wide Shut“).

Po ilgos režisavimo pertraukos S. Pollackas 2005-aisiais grįžo režisuoti trilerio „Vertėja“ („The Interpreter“) su N. Kidman.

Jis buvo vedęs ir turėjo tris vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų