REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) taryba, tardamasi dėl programų tinklelio ir institucijos vadovo Audriaus Siaurusevičiaus paskyrimo teisėtumo, posėdžiavo už uždarų durų.Vėliau pranešta, kad nebus pratęsta sutartis su į LRT vadovo nemalonę patekusiu Dariumi Kuoliu. Taip pat patvirtinta, kad LRT direktoriaus paskyrimo teisėtumo klausimas nagrinėtas LRT taryboje, tačiau jokių aiškių svarstymo rezultatų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Radijo vadovė patvirtinta

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) taryba antradienį pritarė generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus pateiktai Jurgitos Litvinienės kandidatūrai į Lietuvos radijo vadovo postą. 37 metų J. Litvinienė pastaruoju metu dirbo naujienų agentūros „Baltic News Service“ (BNS) Lietuvos biuro direktore.

REKLAMA

J. Litvinienė žurnalistams tvirtino, jog neketina imtis jokių svarbių kadrinių pakeitimų radijuje, pabrėždama, jog komanda profesionali ir ją griauti būtų nusikaltimas. Savo pakvietimą dirbti šiose pareigose ji vadino „maloniu netikėtumu“. Prisistatydama Tarybai ji taip pat teigė neketinanti daryti perversmų programų srityje, nes programa esą suformuota skoningai ir joje, kitaip nei komercinėse stotyse, išvengiama pigaus komercinio stiliaus. Be to, ji pabrėžė, kad radijas populiariausias Lietuvoje. Savo užduotį ji sakė matanti tame, kad padėtų išnaudoti nepanaudotas technologines galimybes. Ji pripažino nesanti radijo srities profesionalė, tačiau pabrėžė, jog daugeliu atžvilgių naujienų agentūros ir radijo veikloje esama panašumų.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėtai ar neteisėtai išrinktas Audrius Siaurusevičius?

Pasak žiniasklaidos pranešimų, buvo ketinama svarstyti, ar teisėtai LRT direktoriumi išrinktas Audrius Siaurusevičius. Portalo „Alfa.lt“ duomenimis, tokį klausimą kelti esą planavo tarybos pirmininkas Valentinas Milaknis. Kitas tarybos narys Dainius Radzevičius portalui „Balsas.lt“ sakė nieko apie tai nežinąs.

LRT tarybos pirmininkas Valentinas Milaknis portalui „Balsas.lt“ patvirtino ketinąs kelti klausimą dėl teisinės kolizijos, susidariusios, anot jo, „dėl įstatymų netobulumo“. „LRT įstatyme parašyta, kad ne vėliau kaip per 15 dienų po LRT Tarybos pirmininko išrinkimo skelbiamas konkursas generalinio direktoriaus pareigoms. Tuo tarpu aš Tarybos pirmininku buvau išrinktas gegužės 19 dieną, o dabartinis LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pareigas eina nuo balandžio mėnesio”, - sakė V. Milaknis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tvirtino neabejojąs, kad A. Siaurusevičius išrinktas teisėtai ir nurodė, jog Taryba renkama šešiems metams, o direktorius trims. Pasak V. Milaknio, jis negalįs šio klausimo apeiti, nes tai vėliau galėtų būti apkaltintas įstatymo ignoravimu arba ne kompetencija. Pasak jo, formaliai tikrai reiktų skelbti naują konkursą, tačiau Taryba pati turėsianti nutarti ar tai iš esmės nepakenktų visam LRT darbui.

Jokio asmeninio noro nušalinti A. Siaurusevičių V. Milaknis tvirtino neturįs. Posėdžiui pasibaigus, jokio aiškaus sprendimo šiuo klausimu paskelbtas nebuvo.

REKLAMA

„Dariaus Kuolio klausimo“ nesvarstė, bet laidos nebus

Anot D. Radzevičiaus, nebuvo planuojama svarstyti ir daug aistrų sukėlusio konflikto tarp Dariaus Kuolio ir LRT direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus.

Tarybos narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius portalui „Balsas.lt“ sakė, kad toks klausimas svarstomas ir pažymėjo, jog taryba nesvarsto konkrečių laidų, o tik programų tinklelį. „Direktorius tiesiog norėjo pateikti tam tikrą informaciją. Daugumos tarybos nuomone, ten ir nelabai yra ką dar svarstyti“, - sakė D. Radzevičius.

REKLAMA

Jis paneigė, kad pats turi pretenzijų Dariui Kuoliui ar laiko jo laidas nekorektiškomis. „Skaitykite mano komentarą „Atgimime“, kur aš pasisakiau apie žurnalistikos padėtį ir padėtį LRT apskritai. Paskui žurnalistai iškraipė mano žodžius ir išėjo, kad aš neva puolęs Darių. Tai nesąmonė“, - tvirtino žurnalistų sąjungos pirmininkas.

Paklaustas, ką apskritai mano apie padėtį nacionaliniame transliuotojuje ir įsižiebusią viešą diskusiją, D. Radzevičius sako kol kas dalyvavęs tik dviejuose posėdžiuose ir nedaug galįs pasakyti, bet problemų esą matąs ir apie tai vėlgi siūlė skaityti savo komentarą savaitraštyje „Atgimimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkfliktas kilo po to, kai praėjusį pirmadienį D. Kuolio vedamoje laidoje „Tarp Rytų ir Vakarų“ vyko diskusija apie tai, ar visuomenė gauna patikimą informaciją per žiniasklaidos priemones. Laidoje be kita ko buvo aptartas ir minėtas „Panoramos“ siužetas apie Teismų reformos įstatymą, kuris buvo įvertintas kritiškai.

A. Siaurusevičių tokie komentarai papiktino ir jis inicijavo D. Kuolio laidos aptarimą LRT taryboje. LRT vadovą papiktino Dariaus Kuolio teiginys, jog siužetas „Panoramoje“ galėjo būti parengtas Vyriausiojo administracinio teismo užsakymu. A. Siaurusevičius teigė reikalausiąs autoriaus pasiaiškinimo, kurio D. Kuolys sakė tikrai nerašysiąs. Tiesa, dalis LRT tarybos narių, tarp jų ir Romas Sakadolskis, pasipiktino, kad LRT direktorius aptarimui pateikė visai ne tą laidą, apie kurią kalbėjo D. Kuolio laidos dalyviai.

REKLAMA

Vėliau „Panoramos“ reportažą nekorektišku vadino ir jame nufilmuotas parlamentaras Julius Sabatauskas, kuris pareiškė, jog jo atsakymas buvo primontuotas prie atsakymų į visai kitus klausimus.

Kitą Dariaus Kuolio laidą „Sankirtos“, kurią jis vedė antrajame nacionalinio transliuotojo televizijos kanale, jau anksčiau buvo mėginta išstumti iš tiesioginio eterio, kuomet Seimo narys, socialliberalas Antanas Valionis jos eteryje viešai painiojosi ir  išsisukinėjo nepasirašęs iniciatyvos aiškintis, „kas stovi“ už „Leo LT“ priešininkų. Tai pasirodė esanti netiesa. Visgi, pasikeitus LRT vadovybei, ši laida buvo pašalinta iš eterio, motyvuojant tuo, kad esą „baigėsi sezonas“.

Pasibaigus posėdžiui paaiškėjo, kad laidos tiesiog nebebus tinklelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų