REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį prie Valstybės saugumo departamento (VSD) susirinkę dvi dešimtys protestuotojų piktinosi vadinamosios „valstybininkų“ grupuotės įsigalėjimu šalies politikoje, institucijose bei žiniasklaidoje. Protestuotojai taip pat pažymėjo, kad Lietuvos specialiosios tarnybos praktiškai nėra kontroliuojamos parlamento.

REKLAMA
REKLAMA

Reportažą iš piketo žiūrėkite straipsnio pabaigoje.

Renginyje, kurį organizavo Lietuvių fronto bičiulių sąjūdis, kalbėjo jo (LFBS) pirmininkas Kęstutis Milkeraitis, organizacijos aktyvistė Stefanija Veversevičienė, buvusi disidentė ir politinė kalinė sesuo Nijolė Sadūnaitė, ilgametis kovotojas už Lietuvos nepriklausomybę Antanas Terleckas, kiti asmenys.

REKLAMA

Laikydami „V. Pociūno dvasia su mumis“, „VSD = KGB“ ir panašius plakatus, protestuotojai reikalavo atleisti VSD direktoriaus pavaduotojus Dainių Dabašinską ir Darių Jurgelevičių. Abu pareigūnai ne kartą linksniuoti parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo paviešintoje medžiagoje, įtarti neskaidriais ryšiais su verslo grupuotėmis, tarp jų – „GAZPROM“ tarpininke UAB „Dujotekana“. Tyrimas buvo atliktas po to, kai Breste žuvo Lietuvos VSD karininkas Vytautas Pociūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo kalboje Nijolė Sadūnaitė pasisakė prieš valstybę, jos nuomone, užvaldžiusį „valstybininkų klaną“ ir piktinosi mėginimais riboti žodžio laisvę. Tokiais ji ir kiti protestuotojai laiko D. Jurgelevičiaus pradėtą bylinėjimąsi su žurnalistais bei naujojo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus veiksmus.

„Lietuva laukė, jog Seimo NSGK atlikus padėties VSD tyrimą, Seimas ir Prezidentas imsis nagrinėti padėtį prokuratūroje, teismuose, priims visuomenės interesų gynimui tinkamą Teismų įstatymą. Tačiau to, kaip ir esminės VSD reorganizacijos, nesulaukta. Susikompromitavę VSD direktoriaus pavaduotojai tebedirba. Vienas jų net pradėjo teisminius procesus prieš žurnalistus, atskleidusius slaptą UAB „Dujotekanos“ dalyvavimą valstybės politiniame gyvenime ir sąsajas su V. Pociūno mirtimi“, - sakoma mitinio dalyvių priimtame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudos ir žodžio laisvės ribojimą mitingo dalyviai įžvelgė ir A. Siaurusevičiaus išpuoliuose prieš populiarių laidų LRT autorių Darių Kuolį. „Neaišku, ką reiškia A. Siaurusevičiaus vykdoma „uždarų durų“ politika valstybiniame radijuje bei televizijoje. Jei tai koordinuotas vadinamųjų „valstybininkų“ veikimas, tektų konstatuoti šliaužiantį valstybės perversmą, tautai nepriimtino, nekonstitucinio valstybės modelio kūrimą“, – teigia rezoliucijos autoriai.

Mitingą filmavo policija ir kitos specialiosios tarnybos.

Lietuvos fronto bičiulių sąjūdis Lietuvoje atkurtas pernai ir mėgina tęsti 1941m. įsikūrusio Lietuvos aktyvistų fronto tradicijas. Išeivijoje „Fronto bičiuliai“ veiklą atnaujino pokario metais.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų