REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Afrikos Respublikoje išpuoliai prieš imigrantus įgauna vis didesnį mastą. Siaubiamos parduotuvės, padeginėjami namai. Dešimtys tūkstančių žmonių pabėgę iš namų gyvena nuolatinėje baimėje. Policija nebesugeba kontroliuoti esamos padėties, rašo Vokietijos dienraštis „Welt“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesu nusiteikusi prie imigrantus, tačiau jie „iškreipia“ rinką“, - sako Themba Jacobsas, PAR gyventojas iš Aleksandros, Johanesburgo. „Jie dirba už 30 randų (2,4 eurų) per dieną, o mes už 100 (8 eurus), todėl nebegalime rasti darbo“.

REKLAMA

Jis mano, jog imigrantų srautas turėtų būti kontroliuojamas, tačiau griežtai pasisako tik prieš „kriminalinius elementus“, kiti, anot vyriškio, gali pasilikti šalyje.

Išpuoliai prieš imigrantus Aleksandra priemiestyje prasidėjo gegužės 10 dieną. Netrukus jie išplito ir į kitus priemiesčius. Per tą laiką gaisruose sudegė ar buvo užmušti 42 žmonės, dešimtys tūkstančių apiplėšti, sužeisti ir persekiojami, prievartaujamos moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Dienos metu persekiojamieji laikosi centrinėje miesto dalyje, netoli policijos nuovadų ar prieglaudų, o naktimis čia pat miega ant šaligatvių ar gatvėje.

Raudonasis Kryžius netoli policijos nuovadų yra įrengęs palapines ir kiekvieną dieną persekiojamiems imigrantams ruošia šiltus pietus.

Geraldine Amelka prieš metus atvyko į Johanesburgą iš Kamerūno kartu su vyru ir devynerių mėnesių dukrele. Vyras įsidarbino statybose, ji pradėjo dirbti kirpėja. Įlaminuotą plakatą su 80 šukuosenų pavyzdžiais, kurį atsivežė iš savo šalies, ji dar spėjo išgelbėti nuo užpuolikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų kaimynai norėjo suteikti mums prieglobstį, bet tai buvo per daug pavojinga“, - sako ji. 29 metų moteris baiminasi dėl savo vyro, tačiau tuo pačiu metu juo didžiuojasi. Jis vis dar eina į darbą ir kiekvieną dieną parneša 80 randų (6,4 eurų), todėl jie nepatiria tokio nepritekliaus kaip kiti.

„Žmonės, kurie čia apsistojo, tiesiog nieko neturi“, - sako Peteris Verrynas, metodistų bažnyčios Johanesburge dvasininkas. Maldos namų patalpose glaudžiasi 2000 pabėgėlių. Visur daugybė maišų su kukurūzais, bulvėmis, pieno milteliais, drabužiais.

REKLAMA

Galima matyti ir lazdų bei akmenų krūvų - tai ruošiamasi panaudoti kaip ginklą užpuolimo atveju. „Tačiau kai pastatą pradėjo saugoti policija, mums to neprireiks“, - sako kunigas.

Kol kas aiškaus atsakymo, kokia yra šių išpuolių priežastis, nėra. Tačiau baiminamasi, jog situacija netaptų tokia, kaip Kenijoje. Tuomet būtų persekiojami ne tik imigrantai, bet ir PAR gyventojai, nepriklausantys didžiausiai etninei grupei.

P. Verrynas jau prieš keletą metų prašė valstybės paramos, kad būtų pagerintos imigrantų gyvenimo sąlygos, tačiau kol kas rezultatų nėra. Net ir šiuo sunkiu metu miesto valdžia siunčia pas jį higienos kontrolės atstovus, kurie grasina, jog pabėgėliai bus priverstinai iškeldinti.

Dvasininkas mano, jog sąlyginę ramybę galėtų užtikrinti karinės pajėgos. Tokią galimybę svarsto ir valdžia bei opozicija. Tai atrodo būtina, nes vien Johanesburge 250.000 žmonių gyvena prieglaudose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų