REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdžia siekė susieti Lietuvos lenkų teises su Varšuvos sutikimu tiesti elektros tiltą tarp abiejų šalių - tokį teiginį šeštadienį pateikė įtakingas lenkų dienraštis „Rzeczpospolita“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų partneriai Lietuvoje sakė, kad jiems labai reikalingas elektros tiltas ir jeigu Lenkija sutiks, tai Lietuvos Seime bus priimtas įstatymas dėl lenkų mažumos teisių“ - lenkų televizijoje „Polonija“ laidoje „Iš toli, bet arti“ kalbėjo Lenkijos Seimo pirmininko pavaduotojas Jaroslawas Kalinowskis.

REKLAMA

Penktadienį, rašo dienraštis, parlamentaras buvo diplomatiškesnis: „Ne patvirtinu ir neneigiu, kad toks pasiūlymas buvo“ - sakė lenkų parlamentaras, kuris yra vienas iš Lietuvos ir Lenkijos Seimų asamblėjos pirmininkų. Jis pridūrė, kad Lenkija sutiko tiesti elektros tiltą, o dabar laukia atsakomojo Lietuvos žingsnio lenkų mažumos klausimu. Pasak jo, kalba eina apie užtikrinimą lenkų jaunimui mokytis gimtąja kalba bei vardų ir pavardžių rašymą lenkiškai lietuviškuose dokumentuose, taip pat galimybę lenkiškai rašyti gatvių pavadinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak lenkų dienraščio, penktadienį Lietuvos valdžios atstovai kategoriškai atsiribojo nuo „diplomatinio šantažo“. „Nieko negirdėjau apie tokias derybas. Negaliu patikėti, kad kas nors iš mūsų parlamentarų tokias derybas galėjo vesti“ - sakė dienraščiui Lietuvos parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė taip pat neigė, kad Lietuvos Vyriausybės vadovas ką nors bendro turėjo su tokiu pasiūlymu. „Labai gaila, kad Jaroslawas Kalinowskis nenurodė konkrečių pavardžių“ - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu buvęs Lenkijos UR viceministras, opozicinės „Įstatymo ir teisingumo“ partijos parlamentaras Karolis Karskis teigia, jog „lenkų politikai yra vieningos nuomonės, kad Lietuva nevykdo savo įsipareigojimų lenkų mažumos atžvilgiu“. Pasak jo, šiuo klausimu netgi regresuojama, nes Lietuva bando apriboti lenkams galimybę mokytis gimtąja kalba. „Jeigu ES abi šalys puikiai sutaria ekonominiais ir politiniais klausimais, tai kas liečia lenkų mažumą, mes atsimušame į sieną“ - tikina buvęs viceministras ir mano, kad iki naujų Lietuvos Seimo rinkimų niekas nepasikeis.

REKLAMA

Dienraštis primena, kad Lietuva keliolika metų prašė Lenkijos sutikimo tiesti elektros tiltą tarp abiejų šalių. „Toks sutikimas jau duotas ir įkurta bendra įmonė jo statybai“ - rašo „Rzeczpospolita“.

BNS primena, kad praėjusį pirmadienį Varšuvoje įkurta bendras Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto statybos įmonė „LitPol Link“. Numatoma, kad svarbiausi darbai, būtini techniškai pradėti tilto statybą, bus atlikti iki 2009 metų pabaigos, o tiltas, pasak Lietuvos pareigūnų, nutiestas 2012 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų