REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Partijų atstovus iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išguiti užsimoję Seimo liberalų sąjūdžio frakcijos  nariai tikisi, kad jų siūlomos įstatymo pataisos dar suspės į jau pasiruošusį pajudėti komisijos formavimo traukinį. Tačiau labai tikėtina, jog naujos sudėties VRK ir toliau posėdžiaus partijų deleguoti atstovai, o jai ir toliau vadovaus jau 14 metų nepamainomas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pataisą, numatančią formuoti VRK be partijų deleguotų atstovų, šią savaitę įregistravo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Eligijus Masiulis, Dalia Teišerskytė, Algis Kašėta, Gintaras Šileikis bei Audrius Endzinas. Pastarasis naujienų portalui „Balsas.lt“ sakė tikįs, kad pataisas pavyks priimti dar iki birželio pradžios, mat tuomet, likus 120 dienų iki Seimo rinkimų, VRK privalo būti formuojama iš naujo. „Esu nepataisomas optimistas. Tikimės, kad mums dar pavys suspėti į jau užkurtą traukinį.“, sakė J. Endzinas. Tačiau visiškai neaišku, ar toks siūlymas užsitikrins VRK atstovaujamų frakcijų paramą.

REKLAMA

Parlamentarų nuomone, „kai kurių politinių partijų atstovavimas šioje institucijoje neužtikrina visų politinių partijų ir kitų politinių procesų dalyvių lygiateisiškumo“.

„Pats atstovavimo politinėms partijoms faktas leidžia abejoti politinių partijų atstovų nešališkumu priimant sprendimus Vyriausiojoje rinkimų komisijoje. Atkreiptinas dėmesys, jog įstatymas nereikalauja, kad politinių partijų atstovai Vyriausiojoje rinkimų komisijoje darbo Vyriausiojoje rinkimų komisijoje laikotarpiu sustabdytų savo narystę partijose ir nedalyvautų jų veikloje“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Pasak A. Endzino, naujojo įstatymo projekte siūloma palikti VRK tik Teisingumo ministerijos ir Teisininkų draugijos siūlomus kandidatus.

REKLAMA
REKLAMA

Pats Liberalų Sąjūdis savo atstovo VRK neturi, nes ši partija nuo liberalcentristų atskilo jau po 2004 metų Seimo rinkimų, prieš kuriuos buvo formuojama komisija.

Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos pasiūlymo nekritikuoja ir konservatorius, kurio partija yra delegavusi į VRK savo atstovą.  Seimo  narys Jurgis Razma portalui „Balsas.lt“ sakė manąs, kad pati idėja išguiti partinius iš komisijos yra verta dėmesio. „Tik svarbu, ar bus sugebėta pasiūlyti mechanizmus, užtikrinsiančius, kad VRK nariais taptų pakankamai objektyvūs, teisiškai išprusę ir politiškai neangažuoti žmonės“ - svarstė parlamentaras. Pasak J. Razmos, tai esanti jo asmeninė nuomonė, nes frakcijoje šis liberalsąjūdiečių pasiūlymas dar nebuvo svarstytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal dabar galiojantį įstatymą VRK sudaroma iš 15 narių: 3 teisingumo ministro pasiūlytų teisininkų, tokio pat skaičiaus Lietuvos teisininkų draugijos deleguotų kandidatų, Seimo mandatus užsitikrinusių partijų ir komisijos pirmininko.

Teisę siūlyti pastarojo kandidatūrą įstatymas suteikia Seimo pirmininkui. Portalo „Balsas.lt“ kalbinti parlamentarai beveik neabejoja, kad komisijos pirmininku ir toliau liks jau 14 metų jai vadovaujantis ir su valdančiaisiais socialdemokratais siejamas Zenonas Vaigauskas.

Parlamento vadovas Česlovas Juršėnas neneigė, kad būtent jam ir bus pasiūlyta eiti šias pareigas  Z. Vaigauskui turėtų būti pasiūlyta eiti šias pareigas dar ketverius artimiausius metus.  „Formuluotė „turėtų“ šiuo atveju būtų teisinga“, - žurnalistams yra sakęs  Č.Juršėnas, nenorėjęs tiesiai prisipažinti ketinąs pateikti Z.Vaigauskui tokį siūlymą.

REKLAMA

Nors kai kurie opozicijos atstovai Z. Vaigausko darbą komisijoje ir  vertina gana skeptiškai, J. Razma beveik neabejoja, kad Seimas jo kandidatūrai pritars. „Matyt visi jau įtikėję, kad Z. Vaigauskas sugeba užsitikrinti tolimesnės veiklos perspektyvą“ - ironizavo konservatorius.  

Nėra abejonių, kad Z. Vaigausko kandidatūrai pritartų socialdemokratai. Pasak J. Razmos, užsitikrinęs Darbo partijos ir kai kurių mažesnių frakcijų paramą, Z. Vaigauskas greičiausiai liks vadovauti VRK.  

Tuo tarpu liberalsąjūdietis A. Endzinas nesiėmė vertinti Z. Vaigausko perspektyvų ir jo darbo VRK nekritikavo. Kita vertus, parlamentaro nuomone, būtų neblogai, jei komisijai ateitų vadovauti žmogus, galintis pažvelgti į jos darbą naujomis akimis.  „Tačiau tai nėra imperatyvas, o tik mano asmeninė pozicija, " -  sakė A. Endzinas, pridurdamas, kad jo frakcija šiuo klausimu nuomonės dar neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų