REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį rudenį pajūrio vienmandatėse rinkimų į parlamentą apygardose vyks kaip niekada aršios kovos: ginklus ruošia buvę merai, gerai žinomi dabartiniai Seimo, savivaldybių tarybų nariai, bankininkai, šou verslo atstovai, teisininkai, medikai, desantas iš Briuselio, žemaičiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspreso“ kalbinti politikai pastebėjo, kad šiuo metu vyksta tyli partijų žvalgyba, kuriami strateginiai planai, o startas tikram rinkiminiam šou esą bus duotas tada, kai visos partijos oficialiai pateiks savo kandidatų sąrašus - vasaros pabaigoje.

REKLAMA

Prognozuoti rinkėjų aktyvumą pajūryje politikams buvo sunku, nes daug kas esą priklausys nuo centrinės bei vietinės valdžios raginimų nebūti tik stebėtojais, o eiti prie urnų bei atlikti savo pilietinę pareigą.

Šoumenai slapukauja

Šiuose rinkimuose, kurie vyks spalio 12 dieną, žemo starto poziciją užėmė dvi naujos politinės jėgos: Žemaičių partija ir dėl registracijos Teisingumo ministerijoje rūpesčių turinti šou verslo ryklio Arūno Valinsko suburta Tautos prisikėlimo partija.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresui“ A. Valinskas teigė, kad jo vadovaujama politinė jėga tikrai pasiūlys kandidatus pajūryje visose keturiose vienmandatėse apygardose.

„Dar nieko negaliu pasakyti, kas jie tokie. Bus ne tik pramogų verslo, bet ir kitokių sričių atstovų. Kandidatus sužinosite likus 65 dienoms iki rinkimų. Dabar išliekame mįslingi ir linksmi“, - sakė jis.

Kadangi vienas iš minėtos partijos steigėjų yra iš uostamiesčio kilęs popdainininkas Deividas Norvilas, pasiteiravome, gal jis bus vienu iš kandidatų?

„Oi, ne, aš tik dėl draugų pasirašiau partijos steigimo dokumente. Politinių ambicijų neturiu, nebent pasiūlytų dirbti finansų ministru, nes aš moku gerai skaičiuoti pinigus“, - juokavo jis.

Žinomas muzikos prodiuseris Gintaras Bendžius mūsų dienraščiui teigė, kad, jo nuomone, politikai turi dirbti savo darbą, o šou verslo atstovai - savo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Politikai reikia tinkamai pasirengti, pereiti keletą pakopų, prieš einant į Seimą - padirbti savivaldybės taryboje. Jei aš bandyčiau dalyvauti politinėje veikloje, rinkčiausi tradicinę partiją, turinčią aiškią ideologiją. Ateitis parodys, ar turės Tautos prisikėlimo partija pasisekimą“, - svarstė jis.

Nori-nenori

Jau aišku, kad vienoje iš pajūrio vienmandačių apygardų balotiruosis Seimo nariai socialdemokratas Vytautas Čepas ir su Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga (LVLS) rinkimuose planuojanti dalyvauti Irina Rozova. Paslaptimi išlieka tik kandidatų pasirinktos apygardos.

REKLAMA

LVLS Klaipėdos skyriaus pirmininkė Raisa Minčinauskienė rinkimuose neplanuoja dalyvauti.

Seimo nario duonos jau atsikando Darbo partijos atstovas Antanas Bosas, kurio pavardės nebus jokiuose sąrašuose. Minėtos partijos sąrašuose iš klaipėdiečių bus miesto Tarybos narys Alfonsas Bargaila ir uostamiesčio Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Daiva Paulauskienė.

Iš aktyvios politikos traukiasi ir kitais metais kadenciją Europos Parlamente baigsiantis liberalas Eugenijus Gentvilas, kuris planuoja vėl dėstyti Klaipėdos universitete.

REKLAMA

Klaipėdos miesto tarybos narė, Rusų aljanso atstovė Tamara Lochankina greičiausiai bus įtraukta į bendrą koalicinį sąrašą su LVLS.

Rinkimuose į Seimą dalyvaus ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos uostamiesčio skyriaus pirmininkas, miesto Tarybos narys Naglis Puteikis. Tiesa, jis bus partijos sąraše.

Partijos vadovybės aktyviai Klaipėdos miesto mero į parlamentaro ar net ministro kėdę mainyti viliojamas liberalcentristas Rimantas Taraškevičius, tačiau jis sutikimo dalyvauti rinkimuose nėra davęs ir, neoficialiomis žiniomis, greičiausiai neduos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresas“ įvairių partijų Klaipėdos skyriuose pasiteiravo, kokios asmenybės ketina dalyvauti rinkimuose į Seimą vienmandatėse apygardose.

Pajūrio apygarda

Ši apygarda išsiskiria tuo, kad joje balsuoja trijų savivaldybių gyventojai: Neringos, Palangos ir dalis klaipėdiečių.

Čia kovos du buvę Palangos merai: liberalcentristas Raimundas Palaitis ir TS-LKD atstovas Pranas Žeimys. Liberalų sąjūdžio kandidatas - klaipėdietis verslininkas Audrius Vaišvila.

Socialliberalai greičiausiai deleguos dabartinį Palangos vicemerą, buvusį kurorto VPK viršininką Edmundą Krasauską. Socialdemokratai dar nėra galutinai nusprendę, ką deleguos Pajūrio vienmandatėje apygardoje, tačiau aišku, kad jų partijos narys, Neringos miesto meras Vigantas Giedraitis greičiausiai bus partijos sąraše.

REKLAMA

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovai rinkėjų pasitikėjimą pasiūlė išbandyti teisininkui Artūrui Mažrimui. LVLS kandidatas dar neaiškus.

Į rinkimus Pajūrio vienmandatėje apygardoje eis ir Darbo partijos narė, bankininkė Aldona Petrauskienė.

Marių apygarda

Rinkiminėse batalijose šioje apygardoje taip pat dalyvaus du dabartiniai Seimo nariai: liberalas Eligijus Masiulis ir socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Su buvusiu kolega vienoje partijoje jėgas išbandys ir dabartinis Klaipėdos miesto tarybos sekretorius, liberalcentristas Vidmantas Plečkaitis.

REKLAMA

TS-LKD deleguoja partijos Vakarų regiono vadybininkę Agnę Bilotaitę, o partija „Tvarka ir teisingumas“ - Briuselyje, Europos Parlamente teisininku dirbantį vilnietį Stanislovą Tomą. Šis jaunas politikas anksčiau dirbo buvusio europarlamentaro Rolando Pavilionio padėjėju.

LVLS atstovai ir socialliberalai kandidato neatskleidė, o naujai susibūrusi Žemaičių partija į priešakines linijas siųs savo pirmininką, buvusį Seimo narį Egidijų Skarbalių.

Darbo partijos vėliavą neš teisininkas Mindaugas Žilys.

Danės apygarda

Ir šioje apygardoje kaktomuša susidurs du parlamentarai: LVLS frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė ir džiazuojantis liberalas Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo pranašumą bandys įrodyti ir uostamiesčio Tarybos nariai: Darbo partijos atstovas Ivanas Romanovas, Žemaičių partijos vicepirmininkas Egidijus Sabataitis ir liberalcentristas Saulius Budinas.

TS-LKD delegatas - Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto dekanas, doc. dr. Petras Grecevičius. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovė - verslininkė Irena Vitkevičienė.

Socialdemokratai kandidato nenurodė, o socialliberalų frontą siūloma ginti verslininkui Kaziui Sakalauskui.



Baltijos apygarda

Šioje apygardoje „kaposis“ miesto Tarybos nariai liberalas Artūras Šulcas ir liberalcentristas Vygantas Vareikis.

REKLAMA

Darbo partijai atstovaus šios politinės jėgos Klaipėdos skyriaus sekretorius Edgaras Valeckas, o „tvarką ir teisingumą“ gins Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos skyriaus vedėjas Artūras Razbadauskas.

„Smeltės“ individualių namų savininkų bendrijos pirmininkas Evaldas Jurkevičius neš TS-LKD vėliavą.

Socialliberalai, socdemai, žemaičiai ir valstiečiai liaudininkai kandidatų nenurodė.

„Įkyrėjo beprasmės rietenos“

Visuomenės tyrimai

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ balandžio 25-gegužės 8 dienomis atliktos apklausos duomenimis, jeigu rytoj vyktų Seimo rinkimai, didžiausio rinkimų teisę turinčių piliečių palaikymo sulauktų Lietuvos socialdemokratų partija. Ją paremtų 13 proc. respondentų - 1 procentiniu punktu mažiau nei prieš mėnesį.

REKLAMA

Už TS-LKD balsuotų 12 proc. respondentų - 1 punktu mažiau nei būtų balsavę balandį. Partiją „Tvarka ir teisingumas“ pasirinktų 10 proc. apklaustųjų - 1 procentiniu punktu daugiau nei prieš mėnesį. Socialliberalai sulauktų 9 proc. palaikymo - 1 punktu daugiau nei balandį. Darbo partiją šį mėnesį paremtų 7 proc. respondentų - jos palaikymas padidėjo 1 procentiniu punktu. Už LVLS, kaip ir prieš mėnesį, balsuotų beveik 5 proc. tyrimo dalyvių.

Kitoms partijoms patekimą į įstatymus leidžiančiąją valdžią užkirstų Seimo rinkimų įstatymas, reikalaujantis partijai surinkti 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Už Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį, kaip ir prieš mėnesį, balsuotų 4 proc. apklaustųjų. Liberalų ir centro sąjungą pasirinktų 3 proc. - 1 procentiniu punktu mažiau nei prieš mėnesį.



Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų