REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienis Lietuvos ir pasaulio akcijų biržose

Vilniaus vertybinių popierių biržoje toliau dominuoja pardavėjai. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 10/16. Bendra VVPB apyvarta išaugo iki 6,50 mln. litų, sudaryta 889 sandoriai. Aktyviausiai buvo prekiaujama AB „Lifosa“ akcijomis. OMXV indeksas sumenko 1,24 proc. iki 410,17 punkto ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar JAV biržų indeksai tiesiog smigo žemyn: Dow Jones nukrito 1,77 proc., S&P 500 – 1,6 proc., o Nasdaq - 1,77 proc. Investuotojai sunerimo, išgirdę FED paskutinio posėdžio protokolą ir pamatę naujas naftos kainos aukštumas - 133,17 JAV dolerių už barelį. FED protokolo paskelbimas atskleidė aiškią JAV centrinio banko poziciją artimiausiu metu daugiau nemažinti bazinių palūkanų normų. Tuo tarpu akcijų rinkose vėl pradėta baimintis, kad JAV ekonomikai gresia stagfliacija, panaši kaip jau buvo 1980 metais. Negana to, kompanijos „Boeing‘ (-4,64 proc.) atstovas šliūkštelėjo alyvos į ugnį pareiškęs, kad aukštos naftos kainos riboja oro transporto kompanijų plėtrą.

REKLAMA

Staiga pašokusi naftos kaina buvo tarsi šaltas dušas Azijos regiono, išskyrus Japoniją ir Indoneziją, biržoms. Krito praktiškai visų sektorių kompanijų akcijų kainos. Kita vertus, Japonijos biržos indeksą Nikkei 225 (+0,37 proc.) į viršų timptelėjo šios šalies naftos gigantai „Nippon Oil“ ir „Idemitsu Kosan“, kurių akcijos brango atitinkamai 5,3 ir 4,4 proc., bei statybos kompanija „Chiyoda Corp.“ (+8 proc.), dėl pagerintų analitikų rekomendacijų jos akcijoms. Tokijo biržoje, kaip ir JAV, pigo visų oro transporto bendrovių akcijos.

Europos biržose, išskyrus Norvegiją, šiandien taip pat vyrauja pesimizmas. Investuotojų nerimą kursto tiek išaugusi naftos kaina, tiek infliacinio spaudimo didėjimas. Čia taip pat labiausiai krenta oro transporto sektoriaus bendrovių akcijų kainos. Pirmoje dienos pusėje viso sektoriaus akcijų kursai buvo nukritę apie 1,6 proc. O Prancūzijos „Air France-KLM” (-10 proc.) akcijos kainą žemyn nutempė ne tik bendra biržose vyraujanti tendencija, bet ir paskelbtos gana pesimistinės prognozės ateičiai. Dienos bėgyje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 buvo nukritęs 0,09 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų