REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistane žuvusio kario palaikai bus pargabenti sekmadienį

Afganistane žuvusio Lietuvos kario Arūno Jarmalavičiaus palaikai į Lietuvą bus pargabenti sekmadienį, tačiau palankiai susiklosčius aplinkybėms tai gali pavykti padaryti ir anksčiau skelbtu laiku - šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA

KAM penktadienio vakarą pranešė, kad kūno pervežimas į Lietuvą šeštadienį yra nukeltas.

Lietuvių karys  žuvo nuo šautinio sužeidimo, kai afganai mėgino veržtis į NATO bazę, kurioje tarnauja Lietuvos kariai. Tai  – pirmoji lietuvio žūtis misijoje Afganistane.

REKLAMA

Žuvo per riaušes

Per Krašto apsaugos ministerijos surengtą konferenciją ministras Juozas Olekas žuvusiojo artimiesiems pareiškė nuoširdžią užuojautą.

Anot ministro, A. Jarmalavičius buvo patyręs karys, kariuomenėje tarnavo nuo 1993 metų, perėjo visas pakopas nuo eilinio iki seržanto. Misija kariui buvo pirmoji.

34-erių A. Jarmalavičius tarnavo Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotajame pėstininkų batalione Alytuje. Tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo 1993 m. Septintojoje Goro provincijos atkūrimo grupės pamainoje, ėjo Štabo kuopos pėstininkų apsaugos būrio kulkosvaidininko pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad Afganistano Goro provincijos sostinėje į Lietuvos karių bazę bandė įsiveržti nuo 300 iki 1000 žmonių minia. „Balsas.lt“ šaltinių duomenimis, karys stovėjo sargybos bokštelyje priešingoje stovyklos pusėje, nei susibūrusių žmonių minia, kai į jį pataikė kulka. Stovykloje buvo apie 130 kareivių.

Nuo kieno, afganų policininkų ar riaušininkų, kulkų žuvo karys, kol kas nežinoma. J. Olekas pasakojo, kad šiuo metu situacija aplink stovyklą - ramesnė, riaušininkai atsitraukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saugumą padeda užtikrinti sąjungininkų kariai bei vietiniai policininkai. Anot J. Oleko, lietuvių karių santykiai su vietiniais gyventojais buvo geri, todėl pasakyti, kas galėjo paskatinti riaušes - sunku.

Dar du Lietuvos kariai lengvai nukentėjo, kai riaušininkų mėtomi akmenys jiems praskėlė veidus. Pranešama, kad tarp žuvusiųjų yra du riaušininkai, keletas sužeisti.

Arūno Jarmalavičiaus kūną į Lietuvą bus stengiamasi pargabenti dar šią savaitę.

„Dedamos visos pastangos, kad kūnas į Lietuvą būtų pargabentas dar šią savaitę. Su sąjungininkais tariamasi dėl pagalbos pargabenant A.Jarmalavičiaus kūną“, - ketvirtadienį BNS sakė KAM atstovė.

REKLAMA

J.Oleko teigimu, kario šeimai bus išmokėta kompensacija, siekianti 20 žuvusiojo atlyginimų (maždaug 48 tūkst. litų).



Karių neatšauks

Krašto apsaugos ministras mano, jog Lietuva toliau vykdys savo įsipareigojimus ir misija nebus nutraukta.

„Lietuva nuo pat dalyvavimo taikos palaikymo misijose pradžios žinojo, kad tai pavojingos misijos“, - teigė ministras.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius taip pat pažymi, kad Lietuva dėl kario žūties Afganistane neturėtų imtis drastiškų priemonių.

REKLAMA

„Tai tikrai žiaurus atvejis, bet turime suprasti, kad dalyvaujame rimtuose dalykuose. Staigių judesių, tokių, kaip karių atšaukimas, čia tikrai neturėtų būti“, - BNS sakė A.Matulevičius.

„Nespekuliuokime šitomis temomis, kadangi pjauname šaką, ant kurios patys sėdime. Jei mes susibarsime su visais partneriais, tai kas su mumis paskui draugaus. Reikia šituos dalykus daryti be nereikalingų emocijų. Tokiose vietose turi būti rimtis. Aš kviesiu savo kolegas nedaryti iš to kažkokių kraštutinių judesių - kad Lietuvai nereikia kažkur dalyvauti ar panašiai. Nelaimė tik parodo, su kokia atsakomybe mes turime priiminėti sprendimus ir su kokia atsakomybe turime ruošti karius dalyvauti operacijose“, - dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mus dievas iki šiol saugojo - latviai jau turėjo nelaimių, estai, lenkai. Aišku, artimiesiems ne lengviau dėl to, nepakeisi vaikui tėvo, bet kariai yra kariai, jie savotiškai pasirenka savo likimą“, - sakė A.Matulevičius.

Prezidento ir NATO vadovo užuojauta

Gilią užuojautą Afganistane žuvus A. Jarmalavičiui pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.

„Lenkiu galvą ir gedžiu kartu su žuvusio kario Arūno Jarmalavičiaus šeima – mama Vida, žmona Danguole, dukra Greta, sūnumi Justu, artimaisiais, draugais, kariais ir bendražygiais, su visa Lietuva. Reikšdamas gilią užuojautą suprantu, kad ir patys nuoširdžiausi žodžiai negali numalšinti Jūsų netekties skausmo“, - rašoma prezidento pranešime spaudai.

REKLAMA

„Arūnas Jarmalavičius žuvo gindamas mums brangius ir suprantamus laisvės, taikaus sugyvenimo idealus tolimame Afganistane, kuriam reikia Lietuvos karių ir civilių patirties bei paramos. Žūti taikos ir laisvės sargyboje – skaudi, tačiau garbinga kario mirtis. Didžiuojuosi Seržanto Arūno Jarmalavičiaus atsidavimu ir tikiu, kad netektis Lietuvos taikdarių gretose nesusilpnins mūsų pasiryžimo tarnauti pavojingose misijose, karštuose taškuose, ten, kur mūsų reikia ir kur esame laukiami“, - teigia V. Adamkus.

Užuojautą dėl Afganistane žuvusio Lietuvos kario pareiškė ir NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis.

REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė konservatorė Rasa Juknevičienė, portalo „Balsas.lt“ kalbinta būdama Berlyne, sakė esanti labai nuliūdusi dėl tokio įvykio, tačiau reiškia viltį, kad misija dėl to nutraukta nebus.

Užsienio reikalų komiteto narys Audronius Ažubalis portalui „Balsas.lt“ taip pat sakė neketinąs iš anksto svarstyti, ar skaudi netektis pakenks pasiryžimui tęsti misiją.

„Konstatuoju, kad tai didelė nelaimė, nutikusi Lietuvai sąžiningai ir garbingai vykdant sąjungininko įsipareigojimus“, - sakė A. Ažubalis. Parlamentaras pareiškė užuojautą artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai pagerbė žuvusįjį tylos minute.

Antroji žūtis tarptautinėse misijose

A. Jarmalavičius - antras tarptautinėje taikos misijoje žuvęs Lietuvos karys. Prieš 12 metų Bosnijoje visureigiui užvažiavus ant minos žuvo vyresnysis leitenantas Normundas Valteris.

Goro provincijos sostinėje Čagčarane esančioje provincijos atstatymo misijos bazėje tarnauja 130 lietuvių karių.

Naujienų agentūra AFP šį įvykį sieja su neseniai paaiškėjusiu incidentu, kai JAV karys per šaudymo pratybas kulkomis suvarpė musulmonų šventąjį raštą Koraną. Kiti šaltiniai pranešė, kad šturme dalyvavo iki tūkstančio žmonių.

REKLAMA

Septintoji Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) pamaina tarnybą šioje šalyje perėmė šį mėnesį.

PAG–7 suformuota Alytuje dislokuoto Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu, joje iš viso tarnauja apie 170 karių. Misiją kartu su lietuviais vykdo Kroatijos, Danijos, Ukrainos, Gruzijos kariai.

Lietuvos vadovaujama PAG misija pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.



















REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų