REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak Vilniaus mero Juozo Imbraso, jo atstovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ (TT) dar tik pradeda savo kovą su korupcija. Tiesa, Vilniuje šios kovos aukomis pastaruoju metu tapo kaip tik mero partijos bendražygiai — vicemeras Evaldas Lementauskas, tarybos nariai Gintaras Kazakas ir Audrius Butkevičius. Ir nors korupcija net kekėmis šienauja papirkinėjimu įtariamus TT atstovus J.Imbrasas žada, kad kova dėl tvarkos ir teisingumo tęsis, rašo savaitraštis „Veidas“.

REKLAMA
REKLAMA

VEIDAS: TT valdo padėtį Vilniaus miesto taryboje jau antrus metus. Kas gero nuveikta per tą laiką, kuo galėtų pasidžiaugti vilniečiai?

REKLAMA

J.I.: Prieš kelias savaites pristačiau vilniečiams metinę ataskaitą. Joje išdėstyti visi svarbiausi darbai, kuriuos pavyko nuveikti per metus laiko. Glaustai kalbant galima būtų sakyti, kad, nepaisant išbalansuotos situacijos šalyje ir paveldėtos nepavydėtinos finansinės padėties savivaldybėje, atsi-sukome veidu į žmones ir pradėjome dirbti realius darbus, nustojome svaičioti apie utopinius projektus. Tie darbai matyti kasdien. Tai transporto projektai:aplinkkeliai,bendrai valdoma šviesoforų sistema, kurios pirmąjį koridorių paleidome vakar. Unikalus atvejis — mes pradėjome šimto mokyklų per metus renovacijos programą, ko nebuvo niekad anksčiau. Mūsų valdymo metais Vilniuje baigiamos statyti pirmos po nepriklausomybės atkūrimo mokyklos ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA

VEIDAS: Per rinkimų kampaniją ankstesnė miesto valdžia buvo kaltinama, kad rūpinasi fasadiniais dalykais, miesto centro grožiu, o ne daugumos gyventojų problemomis. Nematyti, kad jų problemos šitai valdžiai rūpėtų labiau. Ar daug turime sutvarkytų kiemų, apšiltintų namų?

J.I.: Tai gal jūs nematote arba neturėjote laiko pasižiūrėti. Pernai padarėme dešimt kartų daugiau, nei buvo planuota ir numatyta pinigų biudžete. Daugiabučiams namams, kiemams, įvažiavimams tvarkyti, gatvėms asfaltuoti išleidome gerokai daugiau nei anksčiau. Pernai mes sutvarkėme 200 kiemų,o šįmet bus sutvarkyta 400 kiemų. Kreipiame daugiau dėmesio į miesto pakraščius, kurie anksčiau būdavo apleisti. Ir mano padėjėjas anksčiau sakydavo merui Artūrui Zuokui, kad ne tik statytų namus centre,bet ir atsigręžtų į žmones. Užtat ir pralaimėjo rinkimus, kad tik miesto centru rūpinosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VEIDAS: Kokios korupcijos skandalo Vilniaus miesto taryboje šaknys? Anksčiau liberalai demokratai kalbėdavo apie „supuvusią korumpuotą sistemą“. Ar dalis Jūsų partijos yra tos sistemos dalis?

J.I.: Visų pirma reikia patikslinti, kad liberaldemokratų vardas iš mūsų partijos pavadinimo visai neseniai buvo eliminuotas. Pavadinimo keitimas buvo susijęs su tuo, kad pirmiausias mūsų tikslas dabar yra tvarkos ir teisingumo siekis. To, man atrodo,dabar labiausiai trūksta. Net ir mūsų programa, su kuria eisime į rinkimus, vadinasi „Už tvarką ir teisingumą“. O liberalios vertybės mūsų partijos programoje bei ideologijoje lieka ir toliau. Ideologijų spektre užėmėm, užimam ir užimsim centro dešiniąją poziciją. Kalbant apie korupcijos šaknis valstybinėse įstaigose reikia pripažinti,kad jos yra gajos kaip piktžolės. Kartu su STT specialistais esame parengę ir miesto taryboje pasitvirtinę korupcijos prevencijos priemonių programą. Pagal ją numatyta ne tik atlikti gyventojų ir verslininkų apklausas ar skelbti visus savivaldybėje priimamus sprendimus, bet ir tikrinti statybos leidimų išdavimą, aiškiai aprašyti Miesto plėtros departamente teikiamų paslaugų vidinę tvarką ir pan. Jei kalbėsime apie epizodą,kuris susijęs politikų vilionėmis į kitas frakcijas, tai teks pripažinti, kad tai panašiau į politinę provokaciją, sąmokslą, bet ne sistemą. Atsižvelgę į teisme paskelbtą informaciją, savivaldybėje sukūrėme specialią komisiją,kuri turi išsiaiškinti, kaip, kokiomis aplinkybėmis, kieno ir kodėl veikiami ar neveikiami Privatizavimo komisijos nariai balsavo už delspinigių nurašymą vienai neaiškiai įmonei. Komisija išsiaiškins, kokios ten tikrosios šaknys.

REKLAMA

VEIDAS: Sakote, Jūsų partijos siekis -teisingumas ir tvarka. Bet juk būtent TT atstovai E.Lementauskas ir G.Kazakas buvo suimti dėl galimo papirkinėjimo; STT įkliuvo ir „tvarkietis“ A.Butkevičius. Nesiseka siekti tvarkos ir teisingumo?

J.I.: Ar pastebėjote,kad vėl buvo „išmesta“ Dariaus Šalūgos pavardė? Ir pateikiama taip, tarsi dabartinės valdžios paskirtas darbuotojas taip elgiasi. Bet juk jis buvo A.Zuoko žmogus, nuo pirmos dienos kovojęs prieš mus! O mes savo ruožtu kovojome su korupcija ir kovosime! Sukūrėme bendrą kovos programą, bendradarbiaudami su STT. Šitoje kovoje dabar — tik veiksmų pradžia. O dėl tų, kurie yra uždaryti laikinai, — palaukime: kiek girdžiu, nėra konkrečių įrodymų. Ir pasirodo, tie, kurie dalyvavo provokuojant, pirmi paėmė kažkokius pinigus. O paskui užsiėmė provokacijomis. Negeri dalykai! Palaukime verdikto. Nenorėčiau imtis galutinio vertinimo. Mūsų svarbiausias tikslas — kovoti su korupcija, ir mes rankų nenuleisime.



VEIDAS: Kokia svarbiausia „Tvarkos ir teisingumo“ žinia rinkėjams per artėjančius Seimo rinkimus?

REKLAMA

J.I.: Svarbiausia žinia yra užšifruota pačiame partijos pavadinime. Tai aiški ir konkreti deklaracija, kuri šiandien labai aktuali. Mes ginsime kiekvieno piliečio interesus. Šiandien Vilniuje pateikiama, kad šilumos kainos turi didėti 55 proc. O vakar suradome nuslėptą doku-mentą,kuris įpareigoja,nustatant šilumos kainas Vilniuje, padalyti brangstančio kuro sąnaudas tarp šilumos ir elektros. Pagal tą dokumentą šilumos kaina turėtų būti kita — daug mažesnė. Taigi vienas dokumentas nuslepiamas ir, balansuojant ties nusikaltimo riba, stumiamas kitas sprendimas — taip elgiasi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VEIDAS: Ar Jūs pats kandidatuosite į Seimą?

J.I.: Dar nesvarsčiau šito klausimo. Pakankamai daug darbų yra Vilniaus mieste. Daug idėjų,sumanymų dar nerealizuota, tad nenorėčiau jų palikti likimo valiai. Reikia užbaigti pradėtus darbus. Štai kad ir šilumos kainos. Kas kitas,jei ne mes, apgins vilniečių interesus, juk Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, atrodo, yra linkusi tarnauti šilumos monopolininkams,bet ne gyventojams. Mūsų ekspertų skaičiavimais, šilumos kainos yra gerokai padidintos. Mėginame pasitelkti ir kitas Lietuvos savivaldybes kovai su šilumos monopolijomis bei valdžios institucijomis, kurios tokioms monopolijoms tarnauja. Turiu galvoje Dubingių memorandumą, prie kurio jau prisidėjo penkių miestų merai.

REKLAMA

VEIDAS: Kokie būtų artimiausi TT politiniai sąjungininkai pagal tą politinių jėgų santykį, kuris šiuo metu susiklostė tarp parlamentinių partijų?

J.I.: Koalicija Vilniaus miesto savivaldybėje yra tvirta, nepaisant opozicijos mėginimų kaišioti pagalius į valdančiųjų vežimą ar jį apversti. Svarbiausia, kad darbai vyksta ir vilniečiai tai mato. Mūsų sąjungininkai miesto taryboje yra socialdemokratų ir lenkų frakcijos. O jei kalbame apie Seimo rinkimus, tai tikiuosi, kad mūsų partija gaus aiškią daugumą ir galėsime prisiimti visą atsakomybę, būsime nepriklausomi nuo visokių derybų rezultatų.

REKLAMA

VEIDAS: Kaip prognozuojate - kokia valdančioji dauguma nusistovės ir turės daugumą sostinės savivaldybės taryboje?

J.I.: Manau, kad dabartinė valdančioji dauguma savo darbais jau pademonstravo gebėjimą dirbti miestiečių labui. Ji ir turėtų išlikti.

VEIDAS: Sakote, kad valdančioji koalicija Vilniaus mieste tvirta, nors net neturite daugumos taryboje.


J.I.: Vis kalbama apie „daugumą“,bet gal mes neskaičiuokime grynai aritmetiškai. Anksčiau taryboje per tą patį laiką, kiek dabar posėdžiavome, priimdavome penkiasdešimt sprendimų įvairiais klausimais,o dabar priėmėme šimtą sprendimų. Aritmetiškai galima visaip interpretuoti, bet dauguma tarybos narių mato, kad negalima dirbti, eskaluojant įvairias įtampas. Net ir tie, kurie dalyvauja įvairiose akcijose, trukdydami darbui, užsiimdami interpeliacijomis ir bėgimais į šalį, kvorumo griovimais, supranta, kad tokia pozicija yra nekonstruktyvi. Negaliu neigti: yra problemų,esama tam tikro susiskaldymo. Bet manau, kad kasdien padėtis vis gerės.

Vladimiras Laučius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų