REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamento rinkimus Gruzijoje stebinčių parlamentarų ir nevyriausybinių organizacijų atstovų teigimu, rinkimai vyksta ramiai, iš esmės laikantis įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Seimo narys, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, jis aplankė aplink Tbilisį esančias keturias rinkimų apylinkes. „Šiose apylinkėse viskas vyksta ramiai, santūriai, iš esmės laikantis įstatymų. Pastebėjome smulkių pažeidimų, tačiau jie negali turėti įtakos galutiniams rezultatams“, - teigė politikas.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad esminis etapas - rinkimų pabaiga, kai bus skaičiuojami balsavimo rezultatai ir rašomi protokolai. Pažymėjęs, kad falsifikacijų galimybė didžiausia šiame etape, A.Valionis sakė, kad rinkimų komisijoms ir apskritai Gruzijos valdžiai tenka didelė atsakomybė užtikrinti, kad šie procesai vyktų skaidriai, sklandžiai ir objektyviai.

Trečiadienį vykstančius Gruzijos parlamento rinkimus stebi daugiau nei šimtas stebėtojų iš Lietuvos, iš kurių - beveik 20 parlamentarų ir 95 pilietinėje ir politinėje veikloje dalyvaujančio aktyvaus Lietuvos jaunimo atstovai. Pastarieji į Gruziją atvyko pagal Rytų Europos studijų centro (RESC) įgyvendinamą projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė centro direktorė Kristina Vaičiūnaitė, Lietuvos jaunimas rinkimus stebi maždaug 50-yje apylinkių, kur iš viso registruoti 60 tūkstančių rinkėjų.

Pasak K.Vaičiūnaitės, iš esmės rinkimai vyksta sklandžiai, stebėtojai praneša apie smulkius pažeidimus, tačiau rimtų incidentų neužfiksuota. Pavyzdžiui, pasitaikė bandymų balsuoti du kartus ar išreikšti valią ne savo rinkimų apylinkėje.

Politologė taip pat pridūrė, kad laukiama detalesnės informacijos apie incidentą pasienyje su Abchazija, kur, preliminariais duomenimis, įvyko susišaudymas, per kurį sužeisti keli žmonės. Žinoma, kad Lietuvos stebėtojų šiame regione nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su analogiška misija dirbusi ir per Gruzijos prezidento rinkimus sausį, K.Vaičiūnaitė pastebėjo, kad parlamento rinkimams yra pasirengta geriau, rinkimų komisijos dirba profesionaliau ir kokybiškiau. „Tai parodo, kad Gruzija atsižvelgė į pastabas, gautas po prezidento rinkimų“, - pabrėžė centro vadovė.

Tuomet Lietuvos rinkimų stebėtojai pripažino, kad prezidento rinkimai atitiko demokratiškiems rinkimams keliamus reikalavimus.

Savo išvadas dėl parlamento rinkimų Lietuvos RESC stebėtojai skelbs ketvirtadienį.

Trečiadienio 12 valandos duomenimis, Gruzijos parlamento rinkimuose dalyvavo beveik 22 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų