REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsūs Lietuvos kultūros, meno ir visuomenės veikėjai kuria judėjimą, kurio siekis – šalies kultūros puoselėjimas, materialaus ir nematerialaus paveldo išsaugojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kultūros ir paveldo sambūrio steigimo deklaracijai pritarė žinomi visuomenininkai, tarp kurių – istorikai, architektai, muzikai, teatrologai, dailininkai, paveldosaugininkai. Tarp Sambūrio signatarų – architektas Algimantas Nasvytis, saksofonistas Petras Vyšniauskas, dirigentas Donatas Katkus, dailininkas Arvydas Šaltenis ir kiti.

REKLAMA

„Gegužės 21-oji UNESCO paskelbta Pasauline kultūrų puoselėjimo diena. Tačiau Lietuvos kultūros puoselėjimu džiaugtis negalime. Todėl ir Sambūrio idėja gimė stebint vis labiau įsigalintį ir vis garsiau reiškiamą niekinamą požiūrį į Lietuvos kultūrą: meną, architektūrą, paveldą. Anksčiau kultūra kentėjo dėl tinkamo dėmesio ir finansavimo stokos, o šiandien prie šių opių problemų prisidėjo ciniški mėginimai ją diskredituoti, skirstyti į „liaudies“ ir „elito“, supriešinti. Tai tiesioginė grėsmė visuomenės vertybėms ir Lietuvos valstybingumui“, – sako vienas iš Sambūrio iniciatorių paveldosaugininkas Vitas Karčiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, judėjimas bus paremtas bendru požiūriu į Lietuvos kultūrą ir paveldą. Jo tikslas – vieningu menininkų ir kitų kultūrininkų balsu garsiai kalbėti apie valstybėje egzistuojančias kultūros problemas, priešintis mėginimams skurdinti profesionalų meną, niokoti paveldą.

Užsibrėžtų tikslų Sambūris žada siekti viešumu ir diskusijomis. Iš įvairių kultūros sričių susibūrę judėjimo nariai vieningai kels neišspręstus klausimus, kalbės apie neigiamus Lietuvos kultūros politikos aspektus, viešins pažeidimus, esant reikalui – savo nuomonę išsakys valdžios institucijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kultūra – tai valstybės veidas. Deja, šį veidą mėginama bjauroti, menkinama jo svarba. Šis kelias veda prie vertybių devalvacijos ir primityvios, bedvasės, nemąstančios visuomenės, kurios pagrindas – materialiniai dalykai. Negaliu ramiai stebėti, kad einame šia pražūtinga kryptimi“, – sako vienas iš judėjimo steigėjų, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas, muzikologas Donatas Katkus.

Anot steigėjų, Sambūris bus atviras judėjimas, prie kurio galės prisijungti visi pritariantieji jo tikslams ir vertybėms. Artimiausiu metu žadama pristatyti visuomenei Lietuvos kultūros ir paveldo sambūrio signatarus, steigimo deklaraciją ir tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų