REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar į plenarinį posėdį susirinkę parlamentarai tylos minute pagerbė Kovo 11-osios Akto signataro, akademiko Eduardo Vilko atminimą. Apie skaudžią netektį kalbėta ir per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo signatarai: Seimo narys Kęstutis Glaveckas, buvęs premjeras, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas dr. Bronislovas Lubys ir buvęs premjeras Gediminas Vagnorius, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

„E.Vilko netektis - visos mūsų visuomenės netektis. Akademikas buvo labai aštraus proto, visada tiesus, trumpai kalbėdamas pasakydavo esmę. Jo praktinis požiūris buvo svarbus priimant esminius sprendimus“, - pabrėžė B.Lubys. Jo atmintyje visada išliks akademiko gebėjimas į rimtus dalykus žvelgti su tam tikra humoro ar satyros doze. B.Lubys prisiminė garsųjį E.Vilko posakį „nereikia nuogiems eiti į dilgėles“.

REKLAMA

„Jis buvo matematikas pagal išsilavinimą, bet ekonomistas pagal savo veiklą ir principus“, - pažymėjo K.Glaveckas. Anot G.Vagnoriaus, E.Vilkas - vienas iš nedaugelio akademikų, kuris savo mokslo žinias pritaikė praktiniams Lietuvos poreikiams, daug prisidėjo rengiant atkurtos Lietuvos koncepcijas ir reformas.

Buvusio Ekonomikos instituto direktoriaus kolegos ir draugai pasidalijo mintimis apie E.Vilko indėlį kuriant Lietuvos ekonomikos pagrindus, apibūdino kaip drąsų, ryžtingą, išmintingą žmogų.

„Visų kolegų vardu užjaučiame akademiko šeimą, stengsimės padėti išleisti jo parengtas knygas. E.Vilko atminimas bus ilgas ir gražus“, - sakė B.Lubys.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys E.Vilkas, eidamas 73 metus, staiga mirė gegužės 18 dieną. Akademikas parašė 4 mokslines monografijas, yra paskelbęs per 80 mokslinių straipsnių, parengė keliolika mokslų daktarų. Akademiko sukurta matematinės ekonomikos mokslo mokykla plačiai pripažinta Lietuvoje ir užsienyje.

E.Vilkas buvo daugybės ekspertų grupių vadovas rengiant svarbius Lietuvos ekonomikos, švietimo ir kultūros plėtros dokumentus: Lietuvos mokslo ir technologijų Baltąją knygą, Lietuvos ekonomikos plėtros iki 2015 metų ir 2020 metų ilgalaikes strategijas ir kt. Pastarųjų kelerių metų akademiko populiariąją publicistiką pamėgo plačioji šalies visuomenė.

Už nuopelnus Lietuvai akademikas E.Vilkas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų