REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje šeštadienį jungtiniame suvažiavime Tėvynės sąjungos (TS) ir Lietuvos krikščionių demokratų (LKD) vadovai Andrius Kubilius bei Valentinas Stundys pasirašė partijų jungimosi sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai vyko atskiri konservatorių ir krikdemų suvažiavimai, kurių dalyviai pritarė dviejų partijų susijungimui. Konservatorių suvažiavime už jungimąsi balsavo 623 delegatai, aštuoni buvo prieš, šeši susilaikė. Krikščionių demokratų gretose už pasisakė 211 delegatų, 40 buvo prieš, 3 susilaikė.

REKLAMA

Šeštadienį popiet įvykus oficialiam partijų susijungimui, naujasis politinis darinys buvo pavadintas „Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai“ (TS-LKD).

TS-LKD subūrus apie 14 tūkst. TS narių ir apie 4,5 tūkst. LKD narių, ji tapo skaitlingiausia Lietuvoje.

TS-LKD vadovu tapo konservatorių lyderis A.Kubilius, pirmuoju pavaduotoju - krikščionis demokratas V.Stundys, pavaduotojais - Irena Degutienė, Povilas Jakučionis, Rasa Juknevičienė bei Paulius Saudargas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitais metais TS-LKD rinks naują pirmininką. Kitaip nei anksčiau, kai pirmininkas buvo renkamas partijos suvažiavime, lyderį rinks visi partijos nariai.

Pagal jungimosi sutartį, prie konservatorių prisijungę krikdemai išsaugos dalinį savarankiškumą - jie partijoje įsteigs atskirą bendriją, kas penktas kandidatas TS-LKD sudarytame rinkimų sąraše daugiamandatėje apygardose turės būti krikščionis demokratas. Analogiškas santykis bus išlaikytas ir vienmandatėse apygardose.

Pasak partijos pirmininko A.Kubiliaus, šiuo susijungimu centro dešinėje užsibaigia labai svarbus vienijimosi procesas, taip, pasak jo, bus žengtas žingsnis europietiškos vieningos centro dešinės kūrimo link.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius teigė neabejojantys, kad šeštadienį įvykęs partijų susijungimas lems šios centro dešinės politinės jėgos sėkmę Seimo rinkimuose rudenį.

„Esu įsitikinęs kad centro dešinė būsimajame Seime bus gausiausiai atstovaujama politinė jėga ir tai leis mums formuoti valdančiąją koaliciją“, - žurnalistams šeštadienį sakė A.Kubilius.

Konservatorių garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis partijų jungimąsi pavadino „svarbiu žingsniu“. „Mes žengiame labai svarbų žingsnį - atsakingą ir viltingą. Mūsų atsakomybė yra pateisinti viltis tų žmonių, kurie mano, kad galime gyvenimą pakeisti“, - kalbėjo V.Landsbergis.

REKLAMA

Suvažiavime taip pat buvo patvirtinta nauja partijos simbolika, partijos veiklą reglamentuojanti jungimosi sutartis, įstatai, nauja programa, kiti dokumentai.

TS-LKD logotipas - mėlynos spalvos širdies formos kontūras su žalios spalvos stilizuota kregždute ir raidėmis TS-LKD kontūro viduje.

Su konservatoriais susijungę krikdemai neturi savo atstovų šios kadencijos Seime, o Tėvynės sąjunga 2004-ųjų metų rinkimuose iškovojo 25 mandatus. Tiek narių konservatorių frakcija turi ir dabar, ji parlamente yra antra pagal dydį.

Šių metų kovą konservatoriai į savo gretas priėmė Tautininkų sąjungą, prieš keletą metų - politinių kalinių ir tremtinių sąjungą.

REKLAMA

Naujausių „Vilmorus“ apklausų duomenimis, šiuo metu Tėvynės sąjunga yra trečia pagal populiarumą partiją Lietuvoje, už ją balsuotų 11,4 proc. respondentų. Konservatoriai yra treti ir pagal bendrovės RAIT atliktą apklausą, kurios duomenimis, jie pretenduotų į 6,5 proc. apklaustųjų paramos.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 12 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų