REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užvirusi kova dėl Seimo Audito komiteto pirmininko pareigų atgaivino ir ginčus dėl to, kurios partijos gali vadintis opozicinėmis. Partijos Tvarka ir teisingumas (TT) lyderis Seime Valentinas Mazuronis kaltina konservatorius tik vaidinant opoziciją ir esą dėl to remia valdančiųjų valstiečių liaudininkų atstovo Artūro Skardžiaus kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA


Valdančiųjų socialdemokratų (LSDP) iniciatyva Seimo Audito komiteto pirmininku išrinktas valdančiosios valstiečių liaudininkų frakcijos narys buvęs socialliberalas Artūras Skardžius. Pakeisti iki šiol komitetui vadovavusį opozicinių konservatorių atstovą Donatą Jankauską komiteto posėdyje trečiadienį pasiūlė socialdemokratas buvęs „darbietis“ Mindaugas Subačius. Pasiūlymą parėmė ne tik valdančiosios, bet ir kai kurių opozicinių frakcijų atstovai. Už balsavo 5 posėdyje dalyvavę komiteto nariai – socialdemokratai M.Subačius ir Vytautas Saulis, opozicinės Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė, opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Ačas bei valstiečių liaudininkų frakcijos narys A. Skardžius. Prieš balsavo du konservatoriai – D.Jankauskas ir Edmundas Pupinis, susilaikė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

REKLAMA


Komentuodamas partijos Tvarka ir teisingumas poziciją V. Mazuronis pabrėžė, jog formaliai neberemdami socialdemokratų, konservatoriai išsaugojo komitetų vadovų postus, o šios partijos atstovas Andrius Kubilius ir toliau eina Seimo vicepirmininko pareigas. Jo nuomone, tai reiškia, kad niekas nepasikeitė, išskyrus bendradarbiavimo formą. Asmeniškai D. Jankauskui TT pretenzijų, pasak lyderio, neturinti.


Konservatorių paviešintas anksčiau galiojęs jų susitarimas su socialdemokratais, kuriame numatytos statuto pataisos garantuojančios minėtą postą opozicijai, anot V. Mazuronio tik dar kartą primena, kad konservatoriai buvo „pardavę velniui dūšią“. Pasak TT parlamentaro, susitarimas tebegalioja ir dabar, kaip ir 2K projektas, tik jo formos neva dabar kitos – neoficialios. Minėtos statuto pataisos, kaip pabrėžia socdemus susitarimo sulaužymu kaltinantys konservatoriai, taip ir nebuvo priimtos. Jų nuomone – toks komitetas opozicijai turi priklausyti ir pagal politinę logiką.

REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis neigė, jog TT pozicija gali būti kerštas už konservatoriaus Vido Urbonavičiaus bendradarbiavimą su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kurio dėka antrankiai buvo uždėti TT atstovams Vilniaus savivaldybėje. „V. Urbonavičiaus, kaip asmens problemos, tai, kad jis primena Pavliką Morozovą, yra atskiras klausimas. Kalbu apie konservatorių elgesį Seime. Ši partija turi rimtų problemų, nes ja mažai kas bepasitiki ir nelabai kas įsivaizduotų darbą koalicijoje su šia politine jėga“, - dėstė TT atstovas.

Tuo tarpu konservatoriai vis dėlto įžvelgia ir TT siekį atkeršyti. "Organizuotą "Tvarkos ir teisingumo" korupciją Vilniaus savivaldybės Taryboje atskleidė jauno Tarybos nario Vido Urbonavičiaus pilietinė drąsa ir asmeninis pasiaukojimas doros politikos perspektyvai. Akivaizdu, kad toks asmeninis ryžtas griauti korupcinę tvarką daug ką gąsdina. Akivaizdu, kad korupcijoje skęstančiųjų ir jų gynėjų tikslas yra  keršyti V. Urbonavičiui, jį šmeižiant, menkinant. Jie mano, kad taip atrodys švaresni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandymai pavaizduoti V.Urbonavičių kaip skundiką, "kurmį", ar pradėjusį bendradarbiauti su STT tik todėl, kad neva jį patį pagavo imant kyšį, yra mafijos pasauliui būdingi elgesio pavyzdžiai, kai  siekiama įbauginti kitus, kad tokių "savižudiškų" liudijimų apie nešvarius sandorius daugiau nebūtų", - sakoma šiandien konservatorių išplatintame pareiškime.


Į klausimą – ar paremtų iniciatyvas nuversti konservatorius ir iš kitų postų Seime – V. Mazuronis atsakė, jog partija tokius pasiūlymus svarstytų. Paklaustas, ar tai reiškia, kad TT nematytų galimybės bendradarbiauti su konservatoriais, kuriant koaliciją po rinkimų, V. Mazuronis teigė, jog mažiausiai norėtų dirbti su konservatoriais ir socialdemokratais, tačiau sakė, kad kalbėti apie tai esą per anksti.

REKLAMA


Savo kandidato į Audito komiteto pirmininko pareigas tikrąja opozicija besivadinanti TT esą nesiūlo, nes nemato galimybių, kad jis būtų išrinktas. V. Mazuronis pripažino, jog dėl to vyko konsultacijos.


Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius sakė, jog tokie V. Mazuronio argumentai kelia juoką ir sakė net nelabai matąs ką komentuoti. „Ar tik ši TT parama valdantiesiems, dargi Audito komitete, nereiškia investicijos į ateitį, galvojant apie savo pačių bylas“, - ironizavo konservatorius.


Kad A. Skardžius taptų komiteto vadovu, dar reikia Seimo pritarimo. Pertrauka svarstant šį klausimą padaryta konservatorių frakcijos prašymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų