REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Gediminas Kirkilas tikisi, kad kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus socialliberalas Algirdas Monkevičius skeptišką savo poziciją dėl planuojamos aukštojo mokslo ir studijų reformos suderins su prezidentu Valdu Adamkumi.

REKLAMA
REKLAMA

"Jisai (A.Monkevičius-BNS) teigia, kad su juo niekas net ir nekalbėjo. Tai buvo ta diskusija, kuri vyko prieš politinių partijų susitarimą, kuomet iš tikrųjų socialliberalai jam nepritarė, nepasirašė. Dabar pozicija yra kitokia, yra pateiktas įstatymas. Jis yra pasiruošęs kalbėtis su prezidentu. (...) Aš tikiuosi, kad susitikęs su prezidentu jis paaiškins savo požiūrį į aukštojo mokslo reformą", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams penktadienį sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

Premjeras neabejojo A.Monkevičiaus kandidatūros ministro postui užimti tinkamumu, tačiau neatsakė, ar nepakeis savo nuomonės, jei pastarasis laikysis savo išsakytos pozicijos aukštojo mokslo reformos atžvilgiu.

"Aš esu pateikęs kandidatūrą, galvoju, kad ji yra tinkama šiuo metu ir pagal mūsų koalicijos sudėtį, pagal tas pozicijas, kurias turi atitinkamos partijos, pagal savo vietų skaičių parlamente. Taip pat, kaip žinote, A.Monkevičiaus kandidatūrą parėmė ir profesinės sąjungos, ir studentai, ir rektoriai iš esmės pritarė. Aš tikiuosi, kad jis suras kalbą su prezidentu", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

A.Monkevičius BNS penktadienį sakė, tikįs, kad su prezidentu pavyktų surasti bendrą kalbą ir valstybės vadovas išgirstų bei suprastų jo požiūrį, kokia turėtų būti aukštojo mokslo reforma.

Pasak kandidato, dabartiniame reformos variante jam labiausiai kliūva finansavimo - studijų prieinamumo ir kokybės santykis. A.Monkevičiaus teigimu, studijų kokybės problematika reformoje nėra sprendžiama lygiaverčiu finansiniams klausimams santykiu, todėl jį būtina peržiūrėti.

"Šis modelis yra pavojingas ir pražūtingas naštą perkeliant ant studentų pečių, tačiau neužtikrinant mokslo kokybės. Nesakau, kad per penkis mėnesius, kuriuos galėčiau dirbti, ši reforma būtų pradėta įgyvendinti, tačiau būtų dirbama taip, kad būtų išvengta didelės klaidos", - sakė A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu jis pažymėjo, kad neminint šių aspektų reformos projektas nėra blogas ir daug ką iš jo būtų galima įgyvendinti.

Seime šiuo metu po pateikimo yra pritarta dviem alternatyviems reformą turintiems įgyvendinti Mokslo ir studijų įstatymo projektams. Vieną jų ruošė konservatorių lyderis Andrius Kubilius bei liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius, kitą - Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar pernai birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos, tačiau galutinis sutarimas dėl konkrečių įstatymų nepasiektas.

REKLAMA

Prezidentui A.Monkevičiaus kandidatūra buvo pateikta šios savaitės pradžioje.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Pedagogo išsilavinimą turintis A. Monkevičius 2000-2004 metais jau dirbo švietimo ir mokslo ministru vienuoliktojoje ir dvyliktojoje vyriausybėse.

Jei bus paskirtas ministru, A.Monkevičius Vyriausybė dirbs maždaug pusmetį - po spalio 12-ąją vyksiančių Seimo rinkimų bus formuojamas naujas ministrų kabinetas.

Ankstesnė švietimo ir mokslo ministrė, socialdemokratė Roma Žakaitienė iš posto nutarė trauktis po to, kai politikai ilgą laiką nesutarė dėl atlyginimų kėlimo streikuoti pasiryžusiems pedagogams.











REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų