REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadaise Lenkijos ministras, kalbėdamas apie Rusijos bei Vokietijos planus Baltijos jūros dugnu tiesti „Šiaurės srauto“ dujotiekį, pareiškė, kad šis susitarimas primena 1939 metais pasirašytą Molotovo-Ribebentropo paktą.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, buvo kalbama ir apie tai, kad dujotiekis gali kliudyti cheminių ginklų kapavietes ir taip sukelti ekologinę katastrofą Baltijos jūroje. Tačiau buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroderio vadovaujamas konsorciumas atrodo nebuvo linkęs kreipti dėmesio į šias grėsmes.

REKLAMA

Dabar žurnale „The Economist“ Europos Parlamento narys iš Estijos Adresas Tarandas teigia, kad planuojamas dujotiekis taip pat turės eiti ir per sovietinių karių kapus Baltijos jūroje. Šie kariai žuvo per 1941 metų jūrų mūšius, kai okupacinės sovietų pajėgos buvo priverstos trauktis iš Estijos neatlaikiusios Adolfo Hitlerio nacistinės Vokietijos puolimo. Kaip vieni iš įrodymų šaltinių yra pasitelkiamas ir 1985 metais darytas įslaptintas Sovietų Sąjungos kariuomenės karinis žemėlapis bei estų istoriko Mati Ouno tyrinėjimai, kurių išvadoje jis teigia, kad Baltijos jūroje yra didžiausi pasaulyje jūriniai karių kapai.

Kremlius itin rūpinasi savo karių kapinėmis bei kariniais memorialais. Tai tik dar kartą buvo patvirtinta per Bronzinio kario skulptūros perkėlimą iš Talino centro į karines kapines. Tačiau konsorciumo „Nord Stream“ atstovas tikina, kad greta dujotiekio trasos yra vos vieno sudužusio laivo liekanos ir tai dujotiekis tos vietos nekirs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų