REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien laivas „Astoria“, pirmasis pradedantis šių metų kruizinės laivybos sezoną Klaipėdos uoste, tradiciškai sutinkamas su šokiais ir dainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo dienraštis „Vakarų ekspresas, „Astoria“ Klaipėdos uoste jau yra buvusi. Šį kartą ji atplukdo apie 400 pagyvenusių turistų iš Vokietijos. Šiemet kruizinių laivų keleiviams bus dovanojami atvirukai su Klaipėdos miesto ir uosto vaizdais.

REKLAMA

Beveik visi „Astorios“ keleiviai vyks į ekskursijas. Šiemet turistams vėl bus siūloma aplankyti Kuršių neriją, Klaipėdą ir Palangą.



Iššūkis - ispanų laivas

Per šį sezoną kruiziniai laivai į Klaipėdą turėtų atplaukti 47 kartus. Pernai buvo užsukę 65 kartus. Tačiau turistų skaičiaus tikimasi tokio paties, kaip ir pernai - 36 tūkstančių, arba netgi didesnio. Mat šiemet dažniau atplauks didieji laivai, kurie plukdo apie 2 tūkstančius turistų.

REKLAMA
REKLAMA

Didysis amerikiečių laineris „Constellation“ šiemet atplauks tik vieną kartą rugpjūčio 27 d. Tačiau pirmą kartą gegužės 26 d. į Klaipėdos uostą atplauks klaipėdiečiams dar nepažįstamas 210 m ilgio laivas „Empress of the Seas“, talpinantis 2 tūkstančius turistų. Jis čia lankysis 9 kartus. Laivą ir Ispanijos kompaniją yra nupirkę amerikiečiai, tačiau jame bus ispanų turistai. Pasak Romenos Savickienės, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės, tai savotiškas iššūkis Klaipėdai, nes ji neturi tiek ispaniškai kalbančių gidų. Už šio laivo priėmimą atsakinga kompanija ieško jų po visą Lietuvą ir moko dirbti su kruizinių laivų turistais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos uosto kapitono Viktoro Lukoševičiaus apskaičiavimu, per sezoną Klaipėdos uosto kruizinių laivų krantinė galėtų priimti apie 100 laivų, jeigu jie per tas 90 dienų kasdien plauktų po vieną ar po du mažesnius.

Deja, laivas „Empress“, ketinęs šiemet į Klaipėdą atplaukti net 18 kartų, apsiribojo tik 9. Mat sutapus didesnių laivų atplaukimui, kai kuriomis dienomis jam būtų reikėję švartuotis prie AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) naudojamų krantinių.

Kas kelia nerimą?

Pasak R. Savickienės, prasidedant šiam kruizinės laivybos sezonui baiminamasi, kad neįvyktų nelaimė kruizinių laivų terminalo operatorės AB „Klaipėdos laivų remontas“ (KLR) nuomojamoje teritorijoje. Kadangi planuojama nukelti pasukamąjį tiltelį, visi turistai iš laivų turės išeiti į miestą per jos teritoriją, kurioje vyksta statybos, važiuoja daug transporto priemonių.

REKLAMA

Kita problema - mašinų stovėjimo vietos. Teritorijoje atsirado ir naujų biurų, visas terminalas pilnas automobilių, tad kyla klausimas, ar galės tinkamai apsisukti autobusai, vežantys turistus į ekskursijas.

KLR atstovai sako didelių naujovių šį sezoną nenumatą. Viskas būsią kaip visada, problemų dėl autobusų, dėl transporto neturėtų kilti, vietos jiems užteksią. Teritorijoje yra pastatytas ženklas, ribojantis greitį iki 20 km/h. Žinoma, policininkų kiekviename kampe nežadama statyti, ketinama pasikliauti pačių žmonių sąmoningumu ir supratingumu.

REKLAMA

Neleidžia nukelti tiltelio

Įgyvendinant Danės krantinių ir Pilies uostelio rekonstrukcijos projektą, yra numatyta renovuoti ir pasukamąjį tiltelį. Tiltelis, kuriam per 200 metų, yra kultūros paveldo objektas, tad dėl jo kyla nemažai problemų. Jis turi būti nukeltas, renovuotas ir grąžintas atgal išlaikant autentiškumą. Netgi nebus keičiamas jo senas girgždantis mechanizmas, tik remontuojamas. Planuota, kad jis bus renovuojamas jau šį sezoną, tačiau kol kas jis dar nenukeltas. Mat projektą įgyvendinanti Gargždų UAB „Hidrostatyba“ negauna Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos padalinio leidimo tą padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Vitalijus Juška „Vakarų ekspresui“ sakė, jog tol, kol „Hidrostatyba“ nepristatys tinkamo ir deramai parengto tiltelio nukėlimo projekto, leidimo ji negaus.

Paveldosaugininkams baimę kelia tai, kad esą nėra jokios garantijos, jog keliant tiltelį kranais jis nenukentės.

Pasak Savivaldybės administracijos Plėtros projektų įgyvendinimo ir apskaitos poskyrio vedėjo Skirmanto Buivydo, visas didysis projektas turėtų būti įgyvendintas iki kitų metų gegužės 1 d., o tiltelis renovuotas iki šių metų rugsėjo. Jis apgailestavo, kad tiltelio renovacija taip įstrigo.

REKLAMA

Jomarkai keičia vietą

Tomis dienomis, kai atplauks didieji laivai, vėl planuojama rengti jomarkus, tik gal kiek mažesnius nei ankstesniais metais. Mat šiemet ketinama juos organizuoti jau ne prie „Meridiano“, o Teatro aikštėje. Norima, kad šalia gintaro pardavėjų būtų demonstruojami ir amatai. Pasak R. Savickienės, vis tiek kruizinių laivų turistai, atėję iki Teatro aikštės, mano, kad čia ir vyksta tas jomarkas.

Kol kas planai dėl šio renginio su miesto valdžia dar derinami. Pastaroji baiminasi per didelio žmonių susigrūdimo.



Dalia Bikauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų