REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į trečiadienį prasidedantį 61-ąjį tarptautinį Kanų kino festivalį atrinkta 14 filmų, kuriems pagal Europos Sąjungos programą MEDIA skirta iš viso daugiau kaip 900 000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Europos filmų reikšmė bus pažymėta gegužės 19 d. – Europos dieną Kanuose, kurią Europos Komisijos Pirmininkas José Manuelis Barroso, už žiniasklaidą atsakinga Europos Komisijos narė Viviane Reding ir festivalio prezidentas Gillesas Jacobas pakvies už audiovizualinę politiką atsakingus ES ministrus aptarti tarptautinio bendradarbiavimo kino srityje ir pagerbti portugalų režisieriaus Manoelio de Oliveiros. Šių metų Europos dienos globėjas bus 2007 m. „Auksinės palmės šakelės“ laimėtojas rumunų režisierius Cristianas Mungiu.

REKLAMA

 „Europa gali didžiuotis savo dinamiško kino kultūrine įvairove ir tuo, kad jis įdomus pasauliui, – kalbėjo Europos Komisijos Pirmininkas José Manuel Barroso. – Europos filmai, tokie kaip „Edita Piaf. Rožinis gyvenimas“ („La Môme“), „Kitų gyvenimai“ („Das Leben der Anderen“), „Nakties gražuolė“ („Belle Toujours“) ir „Kontrolieriai“ („Kontroll“) buvo įvertinti tarptautiniuose kino festivaliuose, o juos pamatė milijonai žmonių. Šiais filmais visame pasaulyje parodyta Europos esmė – „Vienybė įvairovėje“.“

REKLAMA
REKLAMA

„Europos filmai pagrįstai užima svarbią vietą 2008 m. Kanų kino festivalio programoje, – teigė už informacinę visuomenę ir žiniasklaidą atsakinga Europos Komisijos narė Viviane Reding. –Tačiau Europos kino kūrėjams vis dar tenka spręsti nemenkus uždavinius Europoje ir tarptautinėse rinkose. Todėl Europos dieną Kanuose mes ieškosime būdų kurti bendradarbiavimu ir savitarpiškumu grindžiamas pasaulines partnerystes, kad būtų aktyviau skatinamas bendras filmų kūrimas ir platinimas.“

Gegužės 19 d., kurios daugiakalbis šūkis – „Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine:kuriant mainų pasaulį“, ministrų susitikimą pradės Komisijos Pirmininkas J. M. Barroso. Ministrai, kino kūrėjai ir kino verslo atstovai aptars, kaip suaktyvinti ES valstybių audiovizualinius mainus ir pasinaudoti naujais ES ir kitų pasaulio regionų bendradarbiavimo ir prekybos susitarimais. Jie taip pat ieškos būdų, kaip paskatinti Europos ir kitų valstybių kino platintojų, kino teatrų savininkų ir mokymo centrų bendras iniciatyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 ministrų iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Portugalijos, Slovėnijos, Vengrijos ir Vokietijos jau patvirtino dalyvausią susitikime. Į jį kultūros ministrą atsiųs ir Kroatija, šiais metais tapusi pirmąja šalimi kandidate, prisijungusia prie programos MEDIA.

Gegužės 19 d. vakarą pagerbiant portugalų režisierių Manoelį de Oliveirą La Croisette aveniu bus parodytas filmas „Douro, Faina, Fluvial“ (1930). „Aš laukiu šio ypatingo kultūros įvykio, nes visada žavėjausi Manoelio de Oliveiros kūryba, o filmas sukurtas regionuose, kuriuose prabėgo mano vaikystė“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas J. M. Barroso.

Pagal programą MEDIA paremti filmai šiemet jau triumfavo „Oskarų“ teikimo ceremonijoje: Austrijos ir Vokietijos„Klastotojai“ („Die Fälscher“) buvo pripažintas geriausiu filmu užsienio kalba, o Prancūzijos „Edit Piaf. Rožinis gyvenimas“ gavo du apdovanojimus už geriausią moters vaidmenį ir geriausią grimą. Praėjusių metų Kanų kino festivalyje buvo rodoma 11 ES remtų filmų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų