REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 14 d. Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune vyks Lenkijos Myslibožo krašto muziejaus parodos „Trijų nuotraukų istorija“, skirtos S. Dariaus ir S. Girėno transatlantinio skrydžio 75-osioms metinėms, atidarymas.

REKLAMA
REKLAMA

Šių trijų nuotraukų istoriją papasakos fotografo Stefano Lingovskio dukra Irena Piečikolan (Irena Pieczykolan) ir Lenkijos Myslibožo krašto muziejaus direktorius Ryšardas Jobkė (Ryszard Jobke).

REKLAMA

1933 metais lietuviai lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas lėktuvu „Lituanica“ perskrido Atlanto vandenyną. Iš Niujorko Floido Beneto (Floyd Bennett) aerodromo lėktuvu pakilę liepos 15 d. 6 val. 24 min., lakūnai žuvo liepos 17 d. 0 val. 36 min. lėktuvui nukritus tuometinėje Vokietijoje, Soldino apylinkėse, šalia Kuhdamo kaimo (dabartinės Lenkijos teritorija, Pščelniko kaimas).

Auštant 1933 m. liepos 17 d., išgirdę apie tragediją, į įvykio vietą iš Soldino išvažiavo du dviratininkai. Vienas iš jų buvo Soldino fotografas Paulis Kolis (Paul Kohl), kitas – ūkininkas iš Renicų dvaro Stefanas Lingovskis (Stefan Lingowski).

REKLAMA
REKLAMA

Apie „Lituanicos“ tragediją paskelbė viso pasaulio žiniasklaida, bet tik šiandien tvirtai galime pasakyti, kad šias istorines sudužusios „Lituanicos“ nuotraukas pirmas padarė ir savo šeimos albume išsaugojo S. Lingovskis.

Karo muziejuje veikia nuolatinė paroda, kur eksponuojami lėktuvo „Lituanica“  nuolaužos, lakūnų asmeniniai daiktai, nuotraukos ir dokumentai.

Lenkijos Myslibožo krašto muziejaus parodos atidarymo pradžia – 14 val. Muziejaus adresas – K. Donelaičio g. 64 Kaunas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų