REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uostamiestyje veikianti atsiskaitymo už vandens apskaitos pažeidimus sistema sulaukė Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiabutyje gyvenanti trijų klaipėdiečių šeima per mėnesį savo namuose vargu ar pripildė dešimtį mini baseinų maudynėms. Tačiau būtent už tiek vandens dabar teks sumokėti pensininkui, laiku nepranešusiam apie vandens skaitiklio pažeidimus, atsiradusius netyčia.

REKLAMA

Šiuo metu Vyriausybės atstovės Kristinos Vintilaitės vadovaujami specialistai vertina, ar Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtinta tvarka, atverianti galimybę tokioms situacijoms, kurių mieste - ne viena, neprieštarauja teisei.

Nustatė defektą


Jeigu patys „patobulinote“ skaitiklį, siekdami pasitaupyti pinigų bendro namo ūkio sąskaita, arba pastebėjote, kad ant jo atsirado įbrėžimų ir kitokių mechaninių pažeidimų ne dėl jūsų kaltės - nedelskite. Kuo skubiau apie tai pranešite specialistams - tuo mažesnė tikimybė, kad už vandenį reikės sumokėti didžiąją dalį algos.

REKLAMA
REKLAMA

Į „Vakarų ekspreso“ redakciją kreipėsi vieno daugiabučio Taikos prospekte gyventojas 84-erių Folgentas Pučkorius. Vasarį jo bute apsilankė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ kontrolierė.

Patikrinusi vandens apskaitos prietaisus, specialistė konstatavo, kad šilto vandens skaitiklis esąs pažeistas - jo plastmasinis gaubtas suaižėjęs. Pasak šeimininko, jį galėjo būti užgavę santechnikai, šiaip koks daiktas gal kada užkrito.

Buto šeimininkui kontrolierė pasakė, kad skaitiklį reikia pakeisti. Minėjo, kad už prietaiso pažeidimą gali būti pritaikytos sankcijos. Davė pasirašyti dokumentą, patvirtinantį, jog kontrolė atlikta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senyvas vyras į subtilybes nebesigilino - skaitiklių rodmenų jis neklastojąs, priklausąs sąžiningų mokesčių mokėtojų gretoms, tad tegul specialistai patys išsiaiškina.

Po kurio laiko F. Pučkorius sulaukė skaitiklių montuotojų. Šaltkalvis apžiūrėjo skaitiklį, ir, nenustatęs jokių tyčinių pažeidimų, pakeitė jį nauju. Už sugadinto vandens apskaitos prietaiso pakeitimą, pokalbininko teigimu, būtų tekę mokėti apie 100 Lt.

Skola - išsimokėtinai

F. Pučkorius sudėjo senąjį skaitiklį į dėžutę, susisegė visus dokumentus ir gyveno kaip gyvenęs. Nemalonus siurprizas laukė kovą: gavęs „Klaipėdos vandens“ sąskaitą už vasarį suteiktas paslaugas, senjoras negalėjo patikėti savo akimis.

REKLAMA

Šalto vandens eilutėje buvo įrašyta, jog trijų žmonių šeima, gyvenanti bute, sunaudojo 139 kubinius metrus šalto vandens vietoje įprastų kelių „kubų“. Atitinkamai suskaičiuotas ir mokestis už vandenį - 670 litų 20 centų.

F. Pučkorius ėmėsi atidžiai skaityti jį aplankiusių specialistų paliktas pažymas. Kontrolierės rašte jis surado specialistės įrašytą pastabą: „Mechaniškai sužalotas karšto vandens skaitiklis.“

Sunkiai vaikštantis pensininkas pats neturi jėgų minti įstaigų slenksčius. Į „Klaipėdos vandenį“ nuėjusiai jo dukteriai buvo paaiškinta, kad patikrinimo išvados įsigaliojusios, tad mėginti atšaukti mokėjimą būtų per vėlu.

REKLAMA

Pasiūlyta tik išskaidyti nemenką sumą, kad jie galėtų atsiskaityti išsimokėtinai - po 50 su trupučiu papildomų litų kas mėnesį iki kitų metų pavasario.



Mokės už visus

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento direktoriaus Dangero Aleksandrovo teigimu, tai - standartinė situacija, kurios išvengti F. Pučkorius galėjo tik vienu būdu - pranešti apie pažeistą skaitiklį, vos pastebėjęs įbrėžimus.

Anot specialisto, jeigu apskaitos prietaisas buvo mechaniškai sugadintas tyčia arba dėl neatsargumo, abonentas turi nedelsdamas pranešti apie tai tiekėjui. Aplaidumas arba sąmoningas vengimas pranešti bus įvertintas kaip piktnaudžiavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet per mėnesį jūsų bute suvartoto vandens kiekis bus nustatytas šitaip: iš gyvenamojo namo suvartoto vandens kiekio (pagal įvadinio apskaitos prietaiso rodmenis) atėmus gyvenamosioms bei negyvenamosioms patalpoms suvartotų vandens kiekių sumą bei vandens kiekį, apskaičiuotą pagal Savivaldybės tarybos patvirtintas vandens suvartojimo normas patalpoms, kurioms neįrengti apskaitos prietaisai.

Paprasčiau tariant - turėsite apmokėti viso namo vandens skolą. O skolos susidaro būtent dėl tokių - tyčinių ar netyčinių - piktnaudžiavimų. Į tokią padėtį patekusiai F. Pučkoriaus šeimai reikia padengti 131 kubinį metrą siekiantį skirtumą.

REKLAMA

Anot D. Aleksandrovo, jeigu žmogus apie netyčia atsiradusius skaitiklio defektus praneša pats, tokios sankcijos netaikomos.

Vertina specialistai

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė sulaukė ne vieno miestelėno skundo dėl vandens apskaitos ir mokėjimo tvarkos.

Anot pokalbininkės, daugiausia problemų jos subtilybės sukėlė senyviems žmonėms. „Tvarka reikalauja pranešti iškart, kai tik pastebi mechaninių pažeidimų. Tačiau senas žmogus gali apskritai jų nepamatyti. Daugumai žmonių šventas reikalas yra patys skaičiai, o ne įbrėžimai“, - kalbėjo K. Vintilaitė.

REKLAMA

Be žmogiškojo faktoriaus, svarbios ir paties aprašo formuluotės. Vyriausybės atstovės pavedimu jos vadovaujamos tarnybos specialistai nagrinėja, ar Klaipėdos miesto daugiabučiuose namuose suvartoto vandens apskaitos ir atsiskaitymo už jį tvarkos aprašas neprieštarauja kitiems teisės aktams.

Nustačius neatitikimų, Taryba turės peržiūrėti aprašą, kuris buvo jos sprendimu patvirtintas 2006 metų gegužę.



Valerija LEBEDEVA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų