REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek narių per palyginti trumpą sąjungos gyvenimą įsiliejo į jos gretas, paaiškės vasarą. Be to, Seimas antradienį perrašė ne vieną Darbo kodekso straipsnį, palengvindamas profsąjungininkams darbą organizuojant streikus, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtai virs tūkstančiais

Šimtai netruks virsti tūkstančiais - tokius lūkesčius „Respublikai“ išsakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

REKLAMA

„Turim organizaciją „Rimi“, kuriasi „Norfos“ profsąjunga (taip pat įkurta ir profsąjunga „Iki“ tinkle, neoficialiomis žiniomis - ir „Maxima“ tinkle - aut past.). Pas mus užregistruota Lietuvos prekybos darbuotojų profesinė sąjunga. Galiu pasidžiaugti, kad į ją stoja pavieniai prekybos sektoriaus darbuotojai iš visos Lietuvos“, - sakė A.Černiauskas.

Pasak jo, tūkstančius narių naujoji profsąjunga skaičiuos „labai greitai“. Statistikos departamento duomenimis, prekybos sektoriuje pernai dirbo per 262 tūkst. žmonių. Pagal darbuotojų skaičių jį lenkia tik paslaugų sektorius (904 tūkst.), pramonė (299 tūkst.) ir apdirbamoji gamyba (268 tūkst.). Prekybos sektoriaus darbuotojai sudaro daugiau kaip 17 proc. visų šalies dirbančiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Streikams uždegė žalią šviesą

Lengvesnis streikų organizavimas, griežtesnė atsakomybė darbdaviams bei didesnis viršvalandžių bei darbo poilsio dienomis apmokėjimas - tik keletas vakar priimtų Darbo kodekso pakeitimų.

Streikui paskelbti būtina įmonės darbuotojų proporcija sumažinta nuo dviejų trečdalių iki vadinamojo „50+1“ rodiklio. Tai reiškia, kad įsigaliojus pataisoms streiką įmonės darbuotojai galės paskelbti tuo atveju, jei tam pritars 50 proc. darbuotojų ir dar bent vienas žmogus.  A.Černiausko teigimu, tai nereiškia, kad pasikeitus Darbo kodeksui šalyje pagausės streikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nematau galimybės piktnaudžiauti. Iš Europos Sąjungos (ES) šalių tik Didžiojoje Britanijoje nustatytas „50+1“ rodiklis, ES kontekste jis yra labai aukštas. Kažin ar įmanoma streikus organizuoti ir su tokiu reikalavimu. Anksčiau, kai reikėjo dviejų trečdalių darbuotojų pritarimo, didesnėse įmonėse paskelbti streiką buvo beveik visiškai neįmanoma.

Rodiklis „50+1“ yra tik į naudą. Anksčiau darbuotojai nieko negalėjo atsakyti į darbdavių prievartą. Bet mūsų politika nėra grindžiama streikais. Nes streikas neišeina į naudą niekam - nei darbuotojui, kuris negauna algos, nei darbdaviui, kuris netenka pajamų. Bet jeigu darbdavys darbuotojo negirdi, belieka organizuoti streiką“, - aiškino LPSK vadovas.

REKLAMA

Uždirbs 70 proc. daugiau

Seimas taip pat pritarė griežtesnei darbo apmokėjimo sistemai. Nutarta, kad už viršvalandžius ir darbą naktimis darbuotojams reikės mokėti ne mažiau kaip 50 proc. didesnį atlyginimą, už darbą poilsio ir švenčių dienomis - ne mažiau kaip dvigubą atlyginimą. Taip pat palikta galimybė darbo dieną poilsio ar švenčių dienomis „išmainyti“ į papildomą atostogų dieną.

„Tie, kas dirba daug viršvalandžių, naktimis ar poilsio dienomis, mūsų skaičiavimais, per metus uždirbs 70 proc. daugiau. Tai yra tikrai džiugus skaičius“, - džiaugsmo neslėpė A.Černiauskas.

Seimas nepritarė tik vienam LPSK pageidautam Darbo kodekso pakeitimui.  Nutarta atmesti siūlymą darbuotojams mokėti jų vidutinį darbo užmokestį už švenčių dienas.

Šarūnas ČERNIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų