REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui siūloma dvigubą pilietybę suteikti tremtiniams, lietuviams kaimyninėse valstybėse ir kitose ES šalyse. Išeiviai JAV ir kitose ne ES šalyse šios teisės negautų. Vilniuje susirinkusioje Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijoje išeivijos atstovai pareiškė sieksiantys atgauti teisę turėti ir Lietuvos, ir antrosios savo tėvynės pilietybę, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Pilietybės įstatymo pataisas rengusi darbo grupė siūlo Seimui dvigubą pilietybę suteikti ES šalyse gyvenantiems emigrantams, tradiciškai kaimyninėse valstybėse gyvenantiems lietuviams, tremtiniams ir jų palikuonims. Išeiviai ne ES šalyse šios teisės negautų.

REKLAMA

Antradienį su Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovais dvigubos pilietybės klausimais Seime diskutuos įstatymų rengėjai ir įvairių žinybų atstovai.

Dalia Puškorienė, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė (JAV), teigia, kad JAV šis siūlymas sukėlė itin didelį pasipiktinimą.

„Sako, dabar pradėsite rūšiuoti: vieni geresni už kitus esame“, – kalba D. Puškorienė.

Arminas Lydeka, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, sako nemanąs, kad JAV gyvenantis Lietuvos pilietis pranašesnis nei Lietuvos pilietis, gyvenantis Australijoje, Argentinoje, Norvegijoje ar bet kurioje kitoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lydeka, vadovavęs darbo grupei, kuri pasiūlė variantą, kaip bent iš dalies vėl įteisinti dvigubą pilietybę, teigia esą nedarant išimčių vėl būtų grįžta prie ankstesnės padėties, kurią Konstitucinis Teismas pripažino antikonstitucine.

„Bus nepatenkinti tik tie, kurie gyvena už Atlanto, Australijoje ir taip toliau. O mus šitas projektas tenkina“, – teigia Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos narys (Rusija) Antanas Rasiulis.

Konstitucinės teisės ekspertai sako esą išvengti diskriminacijos nepavyks tiek suteikiant dvigubą pilietybę ne visiems išeiviams, tiek visiems.

Alfonsas Vaišvila, M. Romerio universiteto profesorius, sako: „Jeigu, tarkime, užsienyje gyvenantys lietuviai turės teisę į pilietybę be pareigos, vadinasi, jų pareigą išlaikyti valstybę prisiima Lietuvoje gyvenantys piliečiai. Čia prasidės tikroji būtent Lietuvoje gyvenančių piliečių diskriminacija“.



Vadimas Vileita

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų