REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę tarptautinis džiazo trio „Red Planet“ koncertais Vilniuje, Birštone ir Palangoje pristatys savo naująjį albumą „RPM“. Iš dviejų danų bei lietuvio sudaryta „Red Planet“ naujausią albumą neseniai pristatė Danijoje, kur jis buvo šiltai sutiktas kritikų bei džiazo gerbėjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Red Planet“ - tai elektrinis akustinis trio, kuriame groja Lietuvos džiazo gerbėjams puikiai pažįstami danai būgnininkas Stefanas Pasborgas ir elektroninės muzikos profesionalas Jakob Riis, bei Lietuvos saksofono virtuozas Liudas Mockūnas.

REKLAMA

Atradę unikalų skambesį, balansuojantį tarp elektroninio  ir akustinio garso plotmių, „Red Planet“ įgijo novatoriško ir drąsaus ansamblio reputaciją. Koncerto metu akustiniai instrumentai be jokio specialaus pasiruošimo realiu laiku „preparuojami“ kompiuteriu.

Muzikologės Jūratės Kučinskaitės teigimu, šiame albume trys neeilinės džiazo asmenybės kuria neeilinį skambesį - susiliejantį į vientisą paletę, nenuspėjamą ir intriguojantį, kaustantį dėmesį savais garsiniais peizažais ir tembriniais tyrinėjimais. „Jų neįprastame skambesių pasaulyje galioja savi dėsniai ir įstatymai. Čia yra vietos ir free monologams, ir sonoriniams efektams bei konkrečiųjų garsų imitacijoms, ir veik akademiškam unisonų griežtumui,“ – sako J.Kučinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, “Red Planet” atsakas šiandieniniam urbanizuotam pasauliui – atkaklus ir gilus, tylus ir prasmingas, jie nesiblaško muzikoje, fokusuodami savo dėmesį į vieną idėją, temą, emociją, būseną, jų energija tolygiai pasiskirsto nuo garsinių pliūpsnių iki meditacijos ir poezijos, jie nepaklūsta ritmo diktatui.

Naujajame albume gausu „gaivališkų“, energingų free džiazo elementų, taip pat lyriškų ir meditatyvinių momentų. Svinguojantys džiazo ritmai bei roko rifai susiplaka jų kūryboje su įvairiausiomis garsų kombinacijomis. Naujajame albume pristatyta netgi savita bei neįprasta M. K. Čiurlionio Preliudo fortepijonui nr. 4 op. 7 interpretacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi trys “Raudonosios planetos” gyventojai – neeilinės kūrybinės Europos improvizacinės muzikos asmenybės, savo instrumentų žinovai ir virtuozai.  

Liudo Mockūno ir Stefano Pasborgo tandemas gyvuoja jau 8-erius metus. Jų bendras albumas „Toxikum“ 2004 metais buvo pripažintas geriausiu džiazo atradimų nominacijoje, apdovanotas Danijos „Grammy“. Liudas Mockūnas 2006 m. pelnė „Vilnius Jazz“ prizą už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai ir 2008 metais „Birštonas Jazz“ prizą už nuopelnus Lietuvos džiazui.

REKLAMA

Stefano Pasborgo solinis darbas „Triple Point“ žurnalo „All About Jazz“ buvo išrinktas vienu iš 5 įdomiausių 2007 metais išleistų albumų visame pasaulyje. Jakob Riis yra kompozitorius, trombonininkas, paskutinį dešimtmetį daug laiko skiriantis personalinio kompiuterio kaip muzikos instrumento galimybių tyrinėjimui.

Albumas „RPM“ (pavardžių Riis, Pasborg, Mockūnas abreviatūra) yra antrasis grupės kūrinys - „Red Planet“ debiutinis įrašas tuo pačiu pavadinimu buvo išleistas 2004 m.

Albumo pristatymas prasidės Birštono kultūros centre gegužės 14 d., gegužės 15 d. persikels į Vilniaus Mažąjį teatrą, o gegužės 16 d. baigsis Palangos „Ramybės“ klube. Bilietus į koncertą galima įsigyti internete www.bilietai.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų