REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį, gegužės 12 d., klastinga liga pasiglemžė iš gyvųjų tarpo dar vieną dosnią artistinę sielą: iš gyvenimo išėjo Šiaulių dramos teatro žvaigždė, artistas Pranas Piaulokas.

REKLAMA
REKLAMA

P. Piaulokas gimė 1945 06 02 Endriejave (Klaipėdos apsk.). Aukštuosius teatrinius mokslus tuometinėje Lietuvos konservatorijoje jis baigė 1969 m., ir nuo to laiko visą savo kūrybinį gyvenimą paaukojo Šiaulių dramos teatrui. Šioje scenoje jis sukūrė per septyniasdešimt įvairaus plano ir amplua, pagrindinių ir epizodinių, herojiškų ir charakterinių vaidmenų. Iš jų ypač paminėti yra Orfėjas (J. Anouilh'io „Euridikė“), Krūšna (V. Mykolaičio-Putino „Valdovas“), Žanas (A. Strindbergo „Freken Julija“), Kebotas (J. O’Neillo „Meilė po guobomis“), Skirgaila (V. Krėvės „Skirgaila“), Liuciferis (J. Byrono „Kainas“), Borgas (I. Bergmano „Žemuogių pievelė“), Čičinskas (K. Ostrausko „Čičinskas“), Čebutykinas (A. Čechovo „Trys seserys“), Panikovskis (I. Ilfo ir J. Petrovo „Aukso veršis“), Vaistininkas (S. Gedos „Inteligentiškas beprotnamis“), Jonas Basanavičius (Vytauto V. Landsbergio „Daktaras ir Mangaryta“) ir kt.

REKLAMA

Pirmas ypatingai ryškus P. Piauloko aktorininis sužibėjimas 1973 metais susijęs su režisiere Aurelija Ragauskaite ir pagrindiniu vaidmeniu jos režisuotame spektaklyje pagal V. Mykolaičio-Putino dramą „Valdovas“ (pastarąjį vaidmenį aktorius dar sykį suvaidino režisierės I. Bučienės „Valdovo“ pastatyme 2000 m. Kauno pilyje). Nuo tol Pranas Piaulokas ypatingai aukštai ir stabiliai laikė savo sceninių personažų lygį, visuose spektakliuose reiškėsi kaip aukštos prabos meniškumo garantas.

REKLAMA
REKLAMA

P. Piaulokas vaidino ir kine – V. Žalakevičiaus („Visa teisybė apie Kolumbą“), M. Giedrio („Herkus Mantas“) ir kitų režisierių filmuose.

Pranas Piaulokas nusipelnė garbingų Nusipelnusio ir Liaudies artisto vardų, P. Pinkauskitės, Vyriausybės kultūros ir meno (2008 m.) ir kitų premijų, buvo Šiaulių miesto garbės pilietis. 2003 m. pelnė Kultūros ministerijos apdovanojimą už geriausią nepagrindinį vaidmenį (Panikovskis „Aukso veršyje“). 2008 m. per Tarptautinės teatro dienos paminėjimą aktorius ir režisierius Aidas Giniotis savąjį Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą skyrė Pranui Piaulokui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų