REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamente posėdžiaus Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija.

Nuo pirmadienio iki penktadienio truksiančiuose posėdžiuose komisijos nariai aptars užsienio lietuvių lituanistinio švietimo problemas, dvigubos pilietybės klausimus bei televizijos transliacijų galimybes į užsienį.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Arminas Lydeka komisijos posėdyje antradienį pateiks informaciją apie parlamentarų darbo grupės paruoštą Pilietybės įstatymą, kuriuo siūloma dvigubą pilietybę išlaikyti tik Europos Sąjungos pasus turintiems Lietuvos išeiviams.

REKLAMA

Darbo grupės siūlymas jau sukėlė pasaulio lietuvių nepasitenkinimą, nes jis reiškia, kad Lietuvos pilietybės nebus pasiekiama JAV, Kanados, Norvegijos ar bet kitos ES nepriklausančios šalies piliečiais tapusiems lietuviams. Dėl šios priežasties Pasaulio lietuvių bendruomenė žada teikti savo siūlymus dėl dvigubos pilietybės.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje taip pat bus diskutuojama apie užsienyje gyvenančių tautiečių dalyvavimo artėjančiuose Seimo rinkimuose optimizavimą ir balsavimo internetu įteisinimo galimybes, nors Seimas jau keliskart yra atmetęs elektroninį balsavimą įtvirtinti turėjusias teisės aktų pataisas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lietuvius, be kita ko, domina ir Lietuvos televizijos transliavimo į užsienį klausimai - tai yra TV „Lituanica“ projektas, lietuviškų programų sklaida už Lietuvos ribų. Šiuo atveju informacija bus dalijamasi su Lietuvos radijo ir televizijos generaliniu direktoriumi Audriumi Siaurusevičiumi bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) nariais.

Trečiadienį komisijos nariai diskutuos, kaip mažinti biurokratizmą Lietuvos diplomatinėse atstovybėse bei konsulinėse įstaigose užsienyje, aptars Lietuvos įvaizdžio formavimą bei istorinių paminklų užsienio valstybėse išsaugojimo problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lietuvių bendruomenė trečiadienį taip pat pristatys savo siūlymą statomuose Valdovų rūmuose įkurti Lietuvos valstybingumą simbolizuojančią ekspoziciją, o ketvirtadienį darbotvarkėje numatomi ekonominės migracijos klausimai. Bus aptariama ekonominės migracijos reguliavimo strategija, Lietuvos imigracijos politikos principai bei lietuvių užsienyje uždirbtų pinigų bei į Lietuvą trumpam atvykusių tautiečių šalyje gautų pajamų apmokestinimas.

Vėliau numatoma svarstyti tėvynėn grįžusių lietuvių vaikų prisitaikymo Lietuvos mokyklose problemas, pasaulio lietuviai susipažins su Lietuvoje planuojama teismų reforma bei Teismų įstatymo pataisomis.

REKLAMA

Paskutiniąją komisijos posėdžių dieną, penktadienį, bus priimamos rezoliucijos bei surengta spaudos konferencija.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija buvo suformuota pernai birželį, ją sudaro 9 parlamentarai, Lenkijos, Belgijos, JAV, Kanados, Austrijos ir Rusijos lietuvių bendruomenių atstovai. Komisijai vadovauja Lietuvos parlamentarė Laima Mogenienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų