REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį aikštėje priešais Vyriausybės rūmus palapinę parašų rinkimui atsidarę Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo entuziastai teigia jau pasiekę teigiamą rezultatą. Anot jų, šalies valdžiai teko imtis iniciatyvų tiktai jų dėka.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo iki 2015 m. ir teisės piliečiams patiems paleisti Seimą bei skelbti pirmalaikius rinkimus iniciatoriai atidarė parašų rinkėjų palapinę, kuri veiks iki birželio pradžios.

REKLAMA

Akcijos atidaryme dalyvavo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ atstovai, kitų visuomeninių organizacijų, taip pat Lietuvos socialdemokratų sąjungos ir Liberalų sąjūdžio nariai. Renginyje koncertavo „Bočių“ senjorų klubas „Salvė“, vadovaujamas Lilijanos Ablėnaitės. Akcijos metu žmonės ne tik domėjosi referendumo klausimais, noriai skaitė agitacinę medžiagą, bet ir aktyviai pasirašinėjo. Tiesa, viena pagrindinių parašų rinkimo problemų, trukdančių rinkėjams išreikšti savo pilietinę valią – tai, kad galioja tik paso ar asmens tapatybės kortelės numeris ir jokie kiti asmens dokumentai netinka.

REKLAMA
REKLAMA

Renginio metu LSDS pirmininkas Arvydas Akstinavičius pažymėjo, kad iniciatyva surengti referendumą vieną tikslą jau pasiekė: labai suaktyvėjo domėjimasis ir diskusijos referendumo klausimais. Dėl Ignalinos AE antro bloko darbo pratęsimo išsijudino ir valdžios pareigūnai bei specialistai. Pagaliau informacija, kad Lietuvos piliečiai norėtų atidėti jėgainės uždarymą pasiekė Briuselį, Europos Komisijos narius. Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas paskelbė, jog Seimo pavasario sesija pratęsta iki liepos vidurio, kad būtų galima paskelbti referendumą kartu su parlamento rinkimais spalio 12 d. Taigi, pilietinė iniciatyva privertė valdžią sukrusti. Tiesa, konkretaus palaikymo referendumo iniciatyvinė grupė iš valdžios struktūrų taip ir nesulaukia. Beje, analogiška Latvijos profesinių sąjungų (LBAS) surengta iniciatyva, kad pati latvių tauta galėtų paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius rinkimus jau pasiekė tikslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokios referendumo palapinės „Pasirašyk už referendumą!“ artimiausiu metu pradės veikti Klaipėdoje ir Kaune. 

A.Akstinavičius portalui „Balsas.lt“ sakė, jog pozityvus rezultatas esąs pasiektas jau dabar, nes Seime ketinama paskelbti referendumą IAE darbo pratęsimo klausimu. „Pats Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas pareiškė, jog Seimo sesija pratęsiama tam, jog būtų spėta paskelbti referendumą. Tai rodo, jog mūsų iniciatyva išjudino valdžią“, - sakė A. Akstinavičius.

Socialdemokratas taip pat sukritikavo Seimo nario, konservatoriaus Audroniaus Ažubalio pasisakymą dėl referendumo kaip reiškinio. „Apgailestauju,  kad kelias kadencijas Seimo nariu esantis A. Ažubalis taip ir netapo piliečiu“, - sakė A. Akstinavičius.

REKLAMA

Portalo „Balsas.lt“ duomenimis, organizatoriai nebesitiki surinkti reikiamų 300 000 parašų, tačiau siekia surinkti jų kuo daugiau, kad paskatintų šalies vadovus siekti pratęsti IAE darbą.

„Balsas.lt“ primena, kad iniciatyvą rengti referendumą pirmiausia iškėlė profesinės sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų sąjunga. Vėliau prisidėjo ir Liberalų sąjūdis.Šiuo metu renkami parašai. Tam, kad piliečių iniciatyva būtų skelbiamas referendumas, reikia surinkti 300 tūkst. parašų.

Vėliau Seime Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija, priklausanti valdančiajai koalicijai, netikėtai surinko parašus, leidžiančius Seimui inicijuoti referendumą dėl Ignalinos atominės darbo pratęsimo. LSDS ne kartą viešai kritikavo Seimo narius, teigdama, jog šie tiesiog laukia, kiek bus surinkta parašų ir net neketina rengti referendumo, jei spaudimas nebūsiąs pakankamai stiprus. Valdantieji yra ne kartą atkirtę, esą referendumas geriau įvyksiąs kartu su Seimo rinkimais ir tam nereiksią jokių neparlamentinių partijų agitacijų.

REKLAMA

Parašus po nutarimo projektu padėję 46 Seimo nariai siūlo referendumą rengti kartu su Seimo rinkimais 2008 metų rudenį. Lietuva prieš stodama į Europos Sąjungą įsipareigojo, kad iki 2010 metų uždarys antrąjį IAE bloką. Pirmąjį, laikydamasi to paties susitarimo, Lietuva uždarė 2004 metų pabaigoje.

Nutarimas įpareigoja kartu su Seimo rinkimais surengti ir referendumą dėl Ignalinos AE darbo pratęsimo iki 2015 m. Pats nutarimo priėmimas nukeltas į birželio mėnesį.

Trys Baltijos šalys kartu su Lenkija vietoj dabar Visagine stovinčios atominės jėgainės planuoja statyti naują, tačiau vis labiau abejojama, ar tai pavyks padaryti iki 2015 metų, kaip skelbta anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, stodama į ES, yra įsipareigojusi uždaryti branduolinę Ignalinos AE iki 2009-ųjų pabaigos. Nemaža dalis tam skirtų ES paramos lėšų jau įsisavinta. Naują elektrinę pasistatyti ketinama maždaug per dešimt metų. Ekspertų skaičiavimais, elektra vartotojams, jei nebus sukurta naujų pajėgumų, po Ignalinos AE uždarymo gali pabrangti iki 60 ct už kilovatvalandę. Neoficialūs šaltiniai teigia, jog Valstybės saugumo departamento (VSD) analizės ne kartą perspėjo Vyriausybę, jog kaina galinti augti ir iki 80 ct už kilovatvalandę.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų