REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį kalbėdamas „Žinių radijo“ laidoje premjeras Gediminas Kirkilas pakartojo savo seniai išsakytą poziciją – esą dujų kainų reguliavimas, kurį įstatymu pernai įteisino Seimas, buvo klaida. Anot premjero, Rusijos monopolininkės „GAZPROM“ tarpininkų, tarp jų ir skandalingai pagarsėjusios UAB „Dujotekanos“, pelnai neva tik išaugę.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero patarėjas Saulius Spėčius portalui „Balsas.lt“ patvirtino, jog dujų kainų reguliavimas, kurį mėgino įvesti Seimas, esą tikrai nedavė jokios naudos vartotojams. „Išaugo pati dujų kaina. Jei tarkim gruodį dujų kaina „ant sienos“ buvo 288 JAV doleriai už 1000 kubinių metrų, tai kovo mėnesį jau ženkliai didesnė. Jokios metodikos nepadės sureguliuoti importo kainų, nes GAZPROM jas vietiniams vartotojams ir tarpininkams parduoda už tokią kainą, kokią nustato pats“, - tikino patarėjas.

REKLAMA

Tokios premjero mintys papiktino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Algimantą Matulevičių. „Premjeras jau seniai demonstruoja, kad neatstovauja Lietuvos žmonių interesams, o dirba oligarchų labui. Šis pasisakymas tik dar kartą tai įrodo. Kainos išaugo ne todėl, kad imta reguliuoti, o todėl, kad UAB „Dujotekanos“ prašymu buvo pakeista apskaičiavimo ir reguliavimo metodika“, - tvirtino A. Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas portalui „Balsas.lt“ A. Matulevičius priminė, jog pernai teismas pagal UAB „Dujotekanos“ skundą net keliems mėnesiams buvo iš esmės sustabdęs Seimo patvirtinto Dujų reguliavimo įstatymo vykdymą ir vadino tokį precendentą skandalingu. Parlamentaras priminė, kad dėl Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) sudėties ir naujojo jos vadovo kandidatūros pernai vyko aršūs politikų mūšiai. G. Kirkilas, kaip teigė A. Matulevičius, tuomet tiesiogiai stengėsi iš pareigų žūtbūt pašalintį ankstesnį, nepriklausomais sprendimais garsėjusį jos vadovą Vidmantą Jankauską. „Kai pavyko pakeisti komisijos sudėtį ir ši atnaujinta komanda patvirtino naują metodiką, „Dujotekana“ jos kažkodėl neskundė. Ar jau vien tai nėra įrodymas, kad ši metodika minėtiems tarpininkams yra tiesiog naudinga?“ - retoriškai klausė A. Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sakė, jog premjero užimta pozicija ir augantys oligarchų pelnai yra sąlygoti bendros Lietuvoje vyraujančios politikos, dėl kurios Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) per aštuoneris valdymo metus sukūrė monopolistams naudingą laukinio kapitalizmo modelį. Konkurencija Lietuvoje, anot A. Matulevičiaus, esanti neužtikrinama, o smulkus verslas sunaikintas. Tad UAB „Dujotekana“ gaunamus pelnus parlamentaras teigė laikąs tik epizodu bendroje praktikoje.

Konservatorė Rasa Juknevičienė sakė kol kas nesanti susipažinusi su minėtais pelnų dydžiais, tačiau įtarė premjerą prasilenkiant su logika. „Pats dujų kainų reguliavimas vargu ar padėjo „Dujotekanai“ pasipelnyti, nors gal premjeras, kuris yra geras Rimando Stonio (UAB „Dujotakana“ vadovo, - „Balsas.lt“) bičiulis, jam dėkingas už tai, jog tapo premjeru, gal ir geriau žino, koks tas pelnas“, - ironizavo R. Juknevičienė.

REKLAMA



*****

Kaip jau skelbta žiniasklaidoje, Komisijai 2007 metų balandžio 26 dienos posėdyje apsvarsčius gamtinių dujų kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodiką, atrodė, kad kainos netrukus bus pradėtos reguliuoti. Gegužės 4 d. buvo planuota metodiką priimti, bet ūkio ministras Vytas Navickas Komisiją pakvietė dar kartą padiskutuoti su "Lietuvos dujomis".Tuo metu kaip tik pasirodė "Dujotekanos" ieškinį tenkinanti Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėjo Gintaro Seikalio nutartis, kad būtų pritaikytos apsaugos priemonės, kurios neleistų mums priimti metodikos.

REKLAMA

Tuomet stebėtasi ir dar vienu keistu sutapimu. "Dujotekanai" palankaus Vilniaus 2-ojo teismo laikinoji pirmininkė Daiva Kazlauskienė netrukus prezidento dekretu buvo paskirta šio teismo pirmininke. Praėjus dviem mėnesiams, 2007 metų liepos 5 dieną, Vilniaus apygardos teismas apylinkės teismo nutartį panaikino, o UAB "Dujotekana" prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo atmetė. Tačiau prieš tai "Dujotekana" darė viską, kas įmanoma, kad vilkintų teismo darbą. Ekspertų skaičiavimu, kiekvienas mėnuo iki tol, kol bus pradėta taikyti naujoji dujų kainų reguliavimo metodika, „dovanojo“ "Dujotekanai" ir "Lietuvos dujoms" po 4 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 27-ąją Vilniaus apygardos teismas gavo "Dujotekanos" prašymą nušalinti nuo šios civilinės bylos nagrinėjimo prieš dvi dienas sudarytą teisėjų kolegiją, kurios pirmininkas buvo Konstantas Ramelis. Pasak "Dujotekanos", K.Ramelis galėjo būti šališkas nagrinėdamas bylą, kadangi jo žentas europarlamentaras Šarūnas Birutis priklauso Darbo partijai ir yra kritikavęs "Dujotekaną". Pakeitus teisėjų kolegijos sudėtį, Vilniaus apygardos teismas gavo kitą "Dujotekanos" prašymą - nušalinti naujai sudarytą teisėjų kolegiją, nes teisėjai dirba tame pačiame teisme kaip ir K.Ramelis. Tąkart teisėjai nuo bylos nebuvo nušalinti, tačiau bylos nagrinėjimas užtruko dar du mėnesius.

REKLAMA

UAB „Dujotekanos“ skandalingi ryšiai ir įtaka šalies politikams bei aukšto rango pareigūnams, tarp jų ir dabartiniam premjero patarėjui Albinui Januškai bei su juo siejamai vadinamajai „valstybininkų“ grupuotei, ne kartą aptarinėti žiniasklaidoje. Daugelis šių galimai neskaidraus valdžios institucijų įtakojimo epizodų atsispindi paviešintoje parlamentinio tyrimo, kurį atliko Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, medžiagoje. Tyrimas pradėtas 2006 m. Baltarusijoje žuvus Valstybės saugumo departamento pareigūnui, kuris ir narpliojo minėtus UAB „Dujotekana“ ir valstybės pareigūnų bendradarbiavimo ypatumus. Tyrimo išvadas, kurios buvusiam VSD vadovui A. Pociui kainavo postą, patvirtino Seimas.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų