REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitąmet Lietuvoje išrinkti naujos kadencijos Europos Parlamento (EP) nariai gaus gerokai didesnius atlyginimus. Jie bus mokami jau ne iš Lietuvos, bet iš ES biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad EP nario mėnesio atlyginimas sieks maždaug 29 tūkst. litų popieriuje, tai yra maždaug 23-24 tūkst. litų į rankas, rašo "Kauno diena".

REKLAMA

Lietuvoje Seimo nario atlyginimas šiuo metu siekia maždaug 5,5 tūkst. litų "popieriuje". Tiek pat formaliai gauna ir EP narys, išrinktas Lietuvoje. Tokie atlyginimai visiems 13 Lietuvoje išrinktų europarlamentarų mokami iš Seimo biudžeto.

2005 m. rugsėjį EP pakeitė savo statutą ir nustatė, kad 2009 m. išrinkti naujos kadencijos EP nariai gaus vienodą, maždaug 8,5 tūkst. eurų (apie 29 tūkst. litų) atlyginimą, mokamą iš EP biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kiekviena ES valstybė turi teisę nustatyti, kad iki 2019 m. laikysis senosios tvarkos ir pati mokės algas savo europarlamentarams. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad europarlamentarų atlyginimų naštą reikia perkelti ant EP biudžeto pečių. "Pagal mums pateiktus skaičiavimus, tai vien kitąmet leis sutaupyti apie pusę milijono litų, o nuo 2010-ųjų - po daugiau kaip milijoną litų per metus", - sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Kad ši reforma butų įgyvendinta, Lietuvos Seimui teks pakoreguoti kai kuriuos veikiančius įstatymus, dabar, be kita ko, numatančius, jog atlyginimai EP nariams mokami iš Seimo biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atlyginimai sudaro ne didžiausią EP narių gaunamų išmokų dalį. Europarlamentarams priklauso ir įvairūs priedai - dienpinigiai už darbą EP plenarinės sesijose ir komitetų posėdžiuose, kelionpinigiai, neatsiskaitytinai suteikiamos biuro išlaikymo išlaidos bei kai kurios kitos išmokos.

Įvairiais skaičiavimais, atsižvelgiant į darbo apimtį ir keliones, europarlamentaras per mėnesį į rankas gauna apie 45-50 tūkst. litų. Šią išmokų sistemą taip pat ketinama reformuoti, nors ir nesmarkiai. Greičiausiai teks atsiskaityti už kelionei į Lietuvą ir atgal į Briuselį arba Strasbūrą suteikiamas lėšas, gali būti gerokai sumažinti dienpinigiai bei biurui skiriami pinigai.Dėl finansinių išmokų EP nariams galutinio reformų paketo turėtų būti apsispręsta iki šių metų pabaigos.

REKLAMA

Be to, numatoma, kad EP nariai mokės įmokas į specialų pensijų fondą, iš dalies finansuojamą EP lėšomis. Iš jo ateityje bus mokamos pensijos visiems buvusiems europarlamentarams.

Dabar EP dirbantis Eugenijus Gentvilas sakė, kad Lietuva "protingai pasielgė, atlyginimų europarlamentarams mokėjimą perduodama EP biudžetui, nes tai padės sutaupyti Lietuvos biudžeto lėšų".

Pasak jo, dabartinė EP narių finansinio aprūpinimo sistema yra ydinga, nes skirtingose ES šalyse išrinkti europarlamentarai gauna skirtingus atlyginimus. "Už mūsų algą aš galiu tik būstus Briuselyje ir Strasbūre išsinuomoti. Niekam kitam nelieka. Todėl gyvenu iš esmės tik iš gaunamų gana gausių dienpinigių", - sakė E.Gentvilas.

REKLAMA

Europarlamentaras patikino, kad kitų išmokų - kelionpinigių, biurui išlaikyti skirtų lėšų ar kitokių priedų - "daug nesutaupysi ir iš jų nepragyvensi". Todėl išmokų reforma, anot jo, yra galima ir net būtina, siekiant efektyviau naudoti EP skiriamas bendrojo ES biudžeto lėšas.

2009 m. birželį visose ES valstybėse, taip pat Lietuvoje, bus surengti naujos kadencijos EP rinkimai. Iš viso yra 785 EP nariai, iš jų 13 išrenkama Lietuvoje.

Daugiau:

Europos parlamentarų pajamos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų